HABER

Fournier Gangreni Tedavisi

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu Fournier Gangreni tedavisi hakkında tüm detayları yazdı

Fournier Gangreni Tedavisi

Fournier gangreni tedavisi nasıl gerçekleştirilir?

1. Cerrahi tedavi: Fournier gangreninin tedavisinde en önemli aşama cerrahi olarak geniş ve tam bir şekilde çürümüş ve enfekte dokuların tam olarak çıkartılmasıdır. ‘Doku debridmanı’ olarak adlandırılan bu işlem ameliyathane koşullarında gerçekleştirilir ve mutlaka işlem sonrasında o ameliyat odası için özel dezenfeksiyon işlemleri uygulanır. Ancak, gangrenin zaman içinde çevre dokulara da ilerleyebilmesi nedeniyle, birçok hastada birden çok seans şeklinde hastayı ameliyata almak ve bu ‘debridman’ işlemini tekrarlamak gerekebilmektedir. Bu cerrahi tedavi; sıklıkla Genel Cerrahi Uzmanı, Üroloji Uzmanı, Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı ve Deniz ve Sualtı Hekimliği Uzmanı gibi birçok uzmanlık dalını ilgilendiren bir ekip çalışmasıdır. Ağırlıklı olarak makat bölgesi hastalıkları ile uğraşan Genel Cerrahlara kolorektal cerrah veya proktolog adı verilir. Dokulardaki enfeksiyonun tam olarak yatışması 3-6 hafta gibi bir süreç alabilir ve bu sürecin sonunda alınmış olan dokular yerine bir Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı tarafından gerçekleştirilen çevre dokulardan kaydırma yöntemi ile ortaya çıkan boşlukları yamama veya doldurma işlemi gerekebilir. Bazı ileri olgularda makat bölgesinin dışkı ile kirlenmesini önlemek amacı ile stoma veya kolostomi adı verilen bağırsağın karın derisine ağızlaştırılması işlemi gerekebilir.

2. Güçlü antibiyotik tedavisi: Fournier gangreni enfeksiyonunun oluşumunda çok sayıda ve hem oksijenli (aerob) ve hem de oksijensiz (anaerob) ortamda yaşayan bakteriler ve mikroplar ürediğinden, mücadelesinde birden çok sayıda ve güçlü antibiyotikler kullanılır.

3. Beslenme desteği: hasta bu tedavinin haftalar boyu sürebilmesi nedeniyle hem bu dönemde yeterince kalori alamaz, hem de enfeksiyon nedeni ile mevcut olan kalori kaybını karşılamak gerekir. Bu nedenle, bu hastaların gerek midesine sonda ile (total enteral beslenme - TEB) veya damardan serum şeklinde (total parenteral beslenme - TPB) protein, yağ ve karbonhidrat içeren yüksek kalorili sıvılar vermek gerekir.

4. Hiperbarik oksijen (HBO) tedavisi: Ölü (nekrotik) ve iltihaplı (enfekte) dokuları tam olarak çıkarttıktan sonra, enfeksiyonun ilerlemesini önlemek amacı ile bazı olgularda sağlık kuruluşunun olanakları çerçevesinde ek olarak hiperbarik oksijen tedavisi uygulanabilir.

Fournier gangreninin sonuçları nasıldır?

Ölümcül bir enfeksiyon olan Fournier gangrenin tedavisi sonucunda değişik serilerde ölüm oranlara % 3-45 arasında değişmekte ve ortalama olarak % 30’lar civarında seyretmektedir. Ölüm oranlarının bu denli yüksek olmasında tek başına enfeksiyonun çok şiddetli olması değil, bu hasta grubunun aynı zamanda şeker hastalığı (diyabet), böbrek yetersizliği, kanser vb. bağışık sistemini zayıflatan ek hastalıklarının bulunmasıdır.

SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN: **drkorhantaviloglu@mynet.com

**

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu videoları için tıklayın

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu kimdir?

Hakkında

Lise: Robert Kolej -1980
Üniversite: İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi - 1986
Uzmanlık: İstanbul Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi AD - 1991
Doçentlik: İstanbul Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi AD - 1996
Profesörlük: İstanbul Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi AD - 2002

Çalıştığı kurumlar:

İ.Ü., İstanbul Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi AD 1987 - 2009
Acıbadem Hastanesi Kadıköy, Genel Cerrahi Bölümü 2003 - 2008
Şişli ve Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi, Genel Cerrahi Bölümü 2008 - 2012
Muayenehane: 2012 -

Uzmanlık Sonrası Eğitim :

Baylor College of Medicine, Houston-ABD, 1992-1993
Robotik cerrahi eğitimi: Strasbourg, Fransa - 2009
Lazer cerrahisi eğitimi: Madrid, İspanya - 2009

Akademik yayınlar

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu’nun 600’ün üzerinde bilimsel çalışması mevcuttur. Bunların 6’si kitap editörlüğü, 40’ın üzerinde kitap bölümü yazarlığı ve 50’nin üzerinde uluslararası bilimsel makale, vb. şeklindedir.

Toplamda 20’nin üzerinde tıbbi derneğin aktif üyesi olup, Avrupa Acil Cerrahi Derneği’nin 2012-2013 dönem başkanlığı görevini yürütmüştür.

Mesleki ilgi alanları; kolorektal hastalıklar, proktoloji, laparoskopik cerrahi, robotik cerrahi, endoskopi ve kanser cerrahisi olup, İngilizce ve Almanca bilmektedir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler