HABER

Gizli tehlike "kalsiyum yüksekliği"

Paratiroid bezler yaklaşık 35-40 mg ağırlığında olup sarı-kırmızı-kahverengi renkler arasındadır.

Gizli tehlike "kalsiyum yüksekliği"

Paratiroid bezler her insanda bulunur ve en az 4 tanedir. Yapılan otopsi çalışmalarında beş bez olma olasılığı %4-6, üç bez olma olasılığı ise %5-13’tür.

Paratiroid bezler parathormon (PTH) sentezleyerek vücudun kalsiyum dengesini ayarlar. Vücut için çok önemlidir. Bu hormonun az veya çok salgılanması başta kemikler olmak üzere pek çok organın hastalığına neden olur.

Yorgunluk, çok su içme, çok idrara çıkma, gece idrara çıkma, kemik ve eklem ağrıları, kabızlık, iştah azalması, bulantı, kaşıntı ve depresyon daha sık karşılaşılan belirtiler arasındadır.

Hastaların çoğunda halsizlik, çabuk yorulma gibi hastalığa özel olmayan belirtiler vardır!!!! Yani bu belirtiler çok farklı hastalıklarda da görülebilir. Hiperparatiroidi’li hastalarda kemik kırığı ve kalp hastalığı oranı daha fazladır.

Hiperparatiroidi böbrek taşları gelişimine neden olabilir. Böbrek taşı olan her hastada PTH ve kalsiyum bakılmalıdır. Tedavi gecikmelerinde kemik yoğunluğunun %30-50’si kaybolabilir !!! Ciddi boyutlarda kemik erimesi görülebilir.

İhmal edilen hastalarda kemik tümörleri gelişebilir (Brown tümörü). Bu tümörler kanser değildir. Ancak kemik kırıklarına neden olabilirler. Kanda yüksek parathormon ve kalsiyum, düşük fosfor düzeyleri hiperparatiroidi için tipiktir. 24 saatlik idrar kalsiyumu yüksektir. Paratiroid lezyonlarının yerinin belirlenmesinde sıklıkla ultrasonografi ve sestamibi sintigrafisi (MIBI) kullanılmaktadır

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler