HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hastalar sahte diş implantlarına karşı ne yapmalı?

Geçtiğimiz günlerde Ankara'da implant tedavisi gören bir doktorun, bu tedavi nedeniyle çene erimesi sorunu yaşadığı ve mahkemeye başvurduğu gündeme geldi.

Hastalar sahte diş implantlarına karşı ne yapmalı?

Şikayet üzerine harekete geçen İstanbul Kaçakçılık Şube Müdürlüğü, sahte implantları piyasaya süren aralarında diş hekimlerininde bulunduğu 19 kişiyi yakaladı. Türkiye'de kullanılmak üzere 35 milyon dolarlık malzeme 19 bin kaçak implant ele geçirildi. Bu durum implant tedavisi olmak isteyen hastaların kafasında soru işaretleri oluştururken implant tedavisi konusunda dikkat edilmesi gerekenleri Dentakademi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nden Dr. Emre Çimen, İmplant çene erimesi yapar mı, implantların sahte olup olmadığını nasıl anlarız? gibi sorulara Mynet için açıklama yaptı.

Implant nedir? Implanta hangi durumlarda başvurulur?

İmplant, titanyumdan yapılmış yapay diş kökü olarak adlandırılır. İmplant tedavisinin, 18 yaşını doldurmuş ve diş eksikliği olan tüm kişiler için uygulanabilecek bir tedavi şeklidir. İster tek diş eksikliği olsun, ister çoklu diş eksiklikleri olsun, isterse de ağızda hiç bulunmasın dental implant uygulamaları bu diş eksikliklerinin telafi edilmesinde güvenilir ve sağlıklı bir tedavi yöntemidir.

İmplantlar nereden temin ediliyor?

Dünyada ve ülkemizde pek çok implant üreticisi firma var. Bu firmalar belirli standartlardaki fabrikalarda üretimin en başından sonuna kadar gerekli olan protokolleri uygulayarak implant üretimini sağlıyorlar. İmplant üretimi, yüzeyinin yapılandırılması ve steril edilmesi oldukça hassas ve yüksek teknoloji isteyen bir işlem. Bir ürün piyasaya çıkmadan önce çok uzun süre çeşitli testlere tabi tutuluyor. Daha sonra piyasaya çıkacak tüm ürünlere bir kod numarası veriliyor ve doğrudan üretici firma yoluyla ya da dağıtıcılar aracılığıyla hekimlere ulaştırılıyor.

Sahte implantı elbette hekimin ya da hastanın bakarak anlaması çok mümkün değil. Burada devlete, üreticilere, dağıtımcı firmalara ve hekimlere görev düşüyor. Gerekli denetimlerin ve takibin yapılması bu tür istenmeyen durumların oluşmasına engel olacaktır.

İmplant yaptıracak bir hasta ne yapmalı?

Öncelikle elbette donanım, hijyen ve sterilizasyon açısından içine sinen bir klinik ve implant uygulama konusunda kendini yetiştirmiş bir hekim bulmalı. Hasta, işlem öncesinde kendi vücuduna uygulanacak ve uzun yılllar kendine hizmet edecek ürün hakkında elbette her türlü bilgiye sahip olmalı. İşlem sonrasında da üretici firma tarafından hazırlanmış etiketleri hekimden istemeli. Bu etiketler her implantın içerisinde birkaç adettir ve üzerinde üretimiyle ilgili bilgiler bulunan bir kod numarası bulunur. Bu etiketlerden birini hekim kendi kayıtları için saklarken hastaya da bir diğerini vermesi yerinde olur. Bu sadece ürünün kontrolü için değil aynı zamanda ileride oluşabilecek bir sıkıntıda, gerekli malzemelerin teminini kolaylaştırması açısından da önemlidir.

Günümüzde piyasada çok sayıda implant markası ve implant uygulayan hekim ve klinik var. Böyle olunca oluşan rekabet ortamında hekimler hastalara daha düşük maliyetler sunmak istiyor. Bunu fırsat bilen bazı kişiler de merdiven altı dediğimiz şekilde üretim yaparak insan sağlığını tehdit edecek ürünleri piyasaya sürüyorlar.

Her uygun fiyatlı implant sahtedir diyemeyiz ancak uygulanan implant hakkında hekiminizden gerekli bilgileri almanız çok önemlidir. Aklınızdan çıkarmamanız gereken nokta, uygun olmayan ucuz bir tedavi ileri dönemde size çok daha pahalıya mal olabilir.

Sahte implantlar ne gibi zararlar verir?

Titanyum ve diğer biyouyumlu malzemelerden yapılan dental implantların kansere yol açmadığı bilimsel olarak bilinen bir gerçek. Sahte implantlar kanser yapar demek de şu an için doğru olmayabilir. Ancak eğer biyouyumlu bir materyal değilse kemikte doku cevabı oluşturacak ve implantın etrafında kemik yıkımı oluşacaktır. Bu da o bölgede çeşitli seviyelerde kemik kaybına yol açabilir ve tekrar implant uygulanabilmesi için ilave cerrahi işlemlere ihtiyaç duyulabilir.

Bir de belirtmem gereken çok önemli bir nokta var, her ne kadar dental implantlar çok yüksek başarı oranına sahip olsalar da çeşitli nedenlerle implant kaybı yaşanabiliyor. Bu oran %2 civarında. Bunun haricinde başarılı olarak uygulanan implantlarda da yıllar içinde kemik kayıpları meydana geliyor. Bunlar implantın sahte olduğu anlamına gelmemeli.

Neticede, hekiminize güvenmeniz, yapılacak işlem ve ürün hakkında her türlü bilgiyi ve gerekli belgeleri almanız, işlem sonrası hekiminizin tavsiyelerini yerine getirmeniz ve önerdiği sürelerde kontrollere gitmeniz uygulanacak işlemin başarılı olmasının en önemli unsurlarıdır.

En Çok Aranan Haberler