HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türk doktorun büyük başarısı

Dr. şirin 1993 yılından beri sürdürdüğü çalışmalarında gırtlak kanseri nedeniyle konuşma fonksiyonlarını kaybetmiş hastaları konuşturmakta ve bu yöntemlerin gelişmesinde katkı sağlayan test yöntemi ve cihaz geliştirmektedir.

Gırtlak kanseri nedeniyle gırtlağı alınan hastalar seslerini kaybederler. Bununla beraber sıkıntılı süreçte ciddi Yutma solunum ,akciğer , burun problemler gibi bir dizi sıkıntıyı ciddi anlamda yaşarlar. En büyük sorun konuşma fonksiyonudur.

1987 li yıllarda ilk defa gırtlağı alınan hastanın sesini kaybetmesi ve bu yüzden intihar etmesi ile bu tür hastaları konuşturabilme çabaları ve araştırmaları bu tarihten itibaren ilgi konusu olmuş bu konuda pekçok araştırmacı çalışmalar yapmış ve yapmaktadır.

Konuşma fonksiyonu için pek çok yöntem denenmekle beraber, Günümüzde bu tür hastalar için ses protezleri en yaygın konuşma aracıdır. Bu silikon menşei olan cihazlar basit cerrahi yöntemle yerleştirilir. Bu yolla hasta konuşma fonksiyonu kazanır. Bu hastalar için ameliyat öncesi insifulasyon testi adı verilen bir test yapılarak testin sonucunda alınan olumlu sonuç sonucu ses protezi yerleştirme işlemi uygulanmaktadır.

Bu hasta gurubunda bu testle başarı sağlasalar bile, Ne yazık ki ameliyat sonrasında % 30 a varan oranda konuşamazlar. Ses protezi uygulanmış fakat konuşamamış bu grubun içindeki % 30 luk kesimde ciddi psikolojik problemlere yol açmaktadır. Konuşma fonksiyonları yoktur, konuşma gibi büyük nimetin beklentisi içindedirler .Bizim bu duruma çözüm arayışlarımız ve çalışmalarımız sonucunda ''endoilimünasyon yöntemi ,, adı verilen bir test yöntemi geliştirdik. Bu hastaların ses protezlerinden fayda görüp % 100 konuşup ,konuşamayacaklarını tespit edebiliyoruz .sonuç olarak bu % 30 luk hastaları daha fazla psikolojik travma yaşamalarını başından önlüyoruz . Diğer cerrahi veya yöntemlere yönlendiriyoruz. Dolayısıyla Bu hastalarda gelişebilecek , hem sosyo -psikolojik yönden sıkıntıları, hem de yapılabilecek gereksiz bir cerrahi prosedürü , bunun yanı sıra gereksiz iş güç kaybını önlüyoruz. 1996 yılında İlk kez 23 hasta ile yaptığımız bu çalışmanın sonuçlarını Budapeşte' de Avrupa Kulak burun boğaz toplantısında yayımlamıştık. Çalışmalarımız 1993 yıllardan buyana devam etmekte en son bir yıl önce sonuçları update edip, 2011 de yayımladık. 1000 nin üstünde prosedür uygulayıp çok yönüyle bu konu da çalışmaktayız. Geniş tabanlı çalışma sonuçları yakında yayımlanacak olup, bu cihazla ilgili yurtdışı kaynaklı bir firma ile üretim konusu görüşülmeye devam etmektedir.

Soru ve görüşleriniz için: drahmetsirin@mynet.com

En Çok Aranan Haberler