Eskişehir Halk Sağlığı Müdür Vekili Op. Dr. Hayri Gültekin, ülkede her yıl 110 bin kişinin ölümünden sorumlu olan sigaradan korunmak için havalandırma ya da bölüm ayırmanın çözüm olmadığını, sigara içilen ve içilmeyen bölümlerin ayrılması, havalandırmayı artırmak veya filtrelemenin çevresel tütün dumanını engellemeyeceğini anlatarak “Bu zararlı maddelerden korunmanın tek yolu kapalı ortamlarda sigara çilmemesidir” diye belirtti.
Dr. Gültekin, 1-7 Nisan Kanser Haftası sebebi ile yaptığı yazılı açıklamada, ülkede her yıl yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu belirtti. Kanser oluşumunu önlemede doğal beslenme, sigara ve güneş ışınlarından korunma, güvenli su kullanımının çok önemli olduğunu belirten Op. Dr. Hayri Gültekin “En önemli kanser nedenlerinden olan sigara, Türkiye’de her yıl yaklaşık 110 bin kişinin ölümünden sorumludur. Sigara içenler içmeyenlere göre hayatlarını ortalama 20 yıl daha erken kaybetmektedir. 40 Yaşından sonra sigara içilen her yıl için yaşam beklentisi yaklaşık 3 ay kısalmaktadır. Sigara akciğer kanserine yol açan nedenlerin birinci sırasında yer almaktadır. Sigara dumanının sebep olduğunu hava kirliliği, dizel motorlu bir aracın hava kirliliğinden 10 kat daha fazladır. Kapalı bir ortamda sigara içilmesi durumunda ortama yayılan dumana “çevresel tütün dumanı” denmektedir. Sigara dumanının güvenli seviyesi yoktur. Bu sebep ile çevresel tütün dumanından korunmanın tek yolu “% 100 Dumansız Hava Sahası” uygulamasıdır. Havalandırma ya da bölüm ayrıma ile çevresel tütün dumanına maruziyetten korunmak mümkün değildir. Sigara içilen ve içilmeyen bölümlerin ayrılması (tabandan tavana izolasyon sağlanmadıkça) veya havalandırmayı artırmak ve filtreleme çevresel tütün dumanını engellemez. Sigara dumanının içindeki zararlı maddeler uçucu gazlar şeklinde havaya karışır. Bu zararlı maddelerden korunmanın tek yolu kapalı ortamlarda sigara içilmemesidir. Bu nedenlerle sigaranın zararlı etkilerinden korunmak için sigara içilmemeli ve bulundukları kapalı ortamlarda sigara içilmemesi sağlanmalıdır” diye ifade etti.
Kanser tedavisinde başarılı olmanın yolunun erken teşhis ve tedavi olduğunu belirten Dr. Gültekin “Vatandaşlarımızın, Yunus Emre Devlet Hastanesi binasında hizmet veren Kanser Erken Teşhis Tarama Merkezi’nde (KETEM) kanser taramalarını ücretsiz yaptırarak erken dönemde kanser vakalarını yakalamaları mümkündür” diye anlattı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz