YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

1. Alıç Çalıştayı Düzenlendi

İnönü Üniversitesi (İ.Ü.) Rektörlüğü ve Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü işbirliğiyle, Türkiye’de ve Malatya yöresindeki alıç...

1. Alıç Çalıştayı Düzenlendi

İnönü Üniversitesi (İ.Ü.) Rektörlüğü ve Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü işbirliğiyle, Türkiye’de ve Malatya yöresindeki alıç ve üretiminin mevcut durumunun saptanması, alıç bitkisinin ve ürünlerinin tıbbi ve aromatik kullanımının yanı sıra peyzaj uygulamalarında kullanım olanaklarının araştırılması için 1. Alıç Çalıştayı düzenlendi.

Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen çalıştaya; Vali Yardımcısı Latif Memiş, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürünleri Dairesi Başkanı Suat Şanal, Elazığ Orman Bölge Müdürü Ata Kahya, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Kavuk, çeşitli üniversitelerin öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürünleri Dairesi Başkanı Suat Şanal, "Gelişmiş ülkeler her şeyden çok fonksiyonlu olarak faydalanıyor. Türkiye'de de bunun yapılması gerekiyor. Her üründe olduğu gibi alıç meyvesinde de çok fonksiyonlu yararlanmaya geçilmesi lazım. Orman Genel Müdürlüğü olarak her ile bir proje düzenliyoruz. Malatya'nın projesi ise alıç olacak. Alıç deyince herkesin aklına meyve gelir. Bugün dünyada alıcın yaprağıyla çiçekleri son derece değerlidir. Meyvesi onun yanında hiçbir şey değil. Özellikle kalp hastalıklarında yapılan deneyler sonucunda son derece olumlu sonuçlar vermiştir. En son bin 476 hasta üzerinde yapılan deneylerde, kimyasal ilaçlara göre alıç ekstrasının çok daha olumlu sonuçlar verdiği görülmüştür. Hatta kimyasal ilaçların diğer organlara yan etkisi varken, alıç ekstralarının diğer organları da olumlu etkilediği belirlenmiştir" ifadelerini kullandı.

Elazığ Orman Bölge Müdürü Ata Kahya da, "Yaptığımız arazi çalışmalarında bölgede doğal olarak alıç meyvesinin yetiştiğini gördük. Malatya'da alıcın doğal olarak geniş bir yayılım gösterdiğini, Hekimhan ve Arapgir ilçeleri başta olmak üzere Malatya'da 21 bin dekarlık bir alanda bu yıl alıç ağaçlandırmasını hedefliyoruz" dedi.

Çalıştayda alıç ve alıç üretimi, sorunlar ve çözüm önerilerini Prof. Dr. Mehmet Nuri Nas, alıç bitkisi ve meyvesinin farmakolojik olarak kullanımı ve önerilerini Prof. Dr. Neriman Özhatay ve alıç türlerinin peyzaj uygulamalarında kullanımı ve önerilerini ise Prof. Dr. Mustafa Var anlattı.

Bu arada, çalıştay sonrasında kampüs içerisinde alıç fidanı dikildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler