Bu sebeple bebeğinizi emzirmeye devam etmelisiniz. Her annenin sütü bebeğine özeldir ve bebeği için tam bir sağlık deposudur. Anne sütü ile beslenen bebeklerde, anne sütü ile beslenmeyen bebeklere oranla enfeksiyon hastalıkları daha az görülmektedir. Anne sütü beyin gelişimini olumlu bir şekilde etkilemekte, alerjik hastalıklar, ishal ve solunum yolu gibi hastalıklar ve hatta ileri yaşlarda kanser, ateroskleroz vs gibi hastalıklar, anne sütü ile beslenen kişilerde daha az görülmektedir.
Emzirmek yalnızca bebek için değil, anne için de çok yararlıdır. Emziren annelerde meme kanseri, yumurtalık kanseri, kansızlık vs gibi şikayetler daha az görülmektedir. Anne sütü bebek için farklı yapılarda gelmektedir. İlk hafta kolostrum adı verilen ve besleyiciliği ile enfeksiyonlardan koruyucu özelliği ile bilinen bu süt ön planda iken, ikinci haftalarda sütün protein içeriği azalır ancak laktoz, yağ ve toplam kalori içeriği artan geçiş sütü ön plana çıkar. Daha sonraki dönemlerdeki olgun anne sütü ise emzirmenin başlangıcında karbonhidrattan, sonunda ise yağdan zengin olarak gelmektedir.
Bebeğin doğumundan itibaren ilk 6 ay boyunca bebeğin, doğru teknik ile emzirilmesi anne sütü ve bebeğin beslenebilmesi açısından çok önemlidir. Emzirme sırasında salgılanan hormonlar memedeki sütün boşalmasına ve yeni süt yapımına yardımcı olur. Süt yapımını etkileyen ve belirleyen en önemli faktör bebeğin sık emmesi ve memelerin boşaltılmasıdır. Bebeğinizin sık süt emmesi, sütünüzün bitmesine sebep olmaz aksine süt üretiminizi tetikler. Ancak yorgunluk, stres ve en önemlisi de emzirmeye karşı olan isteksizlik, anne sütü miktarını azaltabilir. Ayrıca çok bilinenin aksine memenin boyutu süt oranıyla doğru orantılı değildir. Yani büyük memelerde daha çok süt olacak diye bir kaide yoktur. Bu çok yalnış bilinen bir bilgidir. Bebeğin yeterli beslenip beslenmediğini günde en az beş kez idrar yapmasından ve ayda en az 500 ile 600 gram almasından anlayabilirsiniz.
Bebeğinizin ilk günlerdeki doğal kilo kaybı normaldir ve bunun sebebi, vücuttaki su oranının azalması veya suyun yer değiştirmesidir. Unutulmamalı ki en iyi meme bakımı anne sütü ile olur. Sık bilinen yanlışlardan bir tanesi de annenin meme başını karbonatlı su, sabunlu su veya çeşitli kremler yardımı ile temizlemeye çalışmasıdır. Bu aksine meme ucu çatlağının oluşmasına ve bebeğinizin memeyi tutmasını güçleştirmesine sebep olur. Bebeğinizi emzireceğiniz zamanlar, ortamın sessiz olmasına özen gösterin, yalnızca bebeğiniz ile siz kalın ve bebeğinizin giysilerini biraz gevşetin. Bebeğinizin ne kadar emeceğine kendisi karar vermelidir. Siz de bebeğinizin kararına saygı göstermelisiniz. Emme esnasında bebeğinizle konuşabilir veya ninni söyleyebilirsiniz. Aynı zamanda bebeğinize dokunmalısınız da, bu bebeğiniz ile aranızdaki ilişkinin kuvvetlenmesini sağlayacaktır.
Meme değiştirirken ya da biberon ile besliyorsanız biberon yarıya indiğinde bebeğinize gaz çıkarma arası verdirin. Ayrıca sadece bu şartlarda değil bebeğiniz emmeyi kesiyorsa da bir gaz çıkarma molası verebilirsiniz, çünkü bebeğinizin karnını dolduran şey besin değil gaz olabilir. Zamanla bebeğiniz daha sık ya da daha seyrek emmek isteyebilir. Bu sizi endişelendirmesin. Sizi daha çok emmesinin sebebi büyüme hızı ya da iştah artışıdır. İştah artışı en çok üçüncü hafta, altıncı hafta ve üçüncü ayda görülür.