KADIN

1. Ayda Bebeklerde Uyku

Bebekler bu dönemin büyük bir çoğunluğunu uyuyarak geçirirler. Uyumadıklarında ise sakince yatabilirler.

1. Ayda Bebeklerde Uyku

Eğer bebeğiniz huzursuzlanıyorsa veya ağlıyorsa bu çok büyük bir olasılıkla yeterince doymadığı içindir. Ayrıca gaz sancıları bebeklerde üçüncü haftadan sonra yavaşça başlar. Bu da onların huzursuzluklarının nedeni olabilir. Bebekler yine bu dönemde uyku ve uyanıklık durumlarını kontrol etme yeteneğini kazanacaktır. Burada aileye düşen en büyük görev bebeklerini iyi gözlemlemektir. Geçiş dönemleri çoğunlukla 3-4 saatlik dilimlerle olmaktadır. İyi bir gözlem ile ebeveynler bebeklerinin uykusunun gelip gelmediğini anlayabilirler. Bu dönemde bebekler çoğunlukla günün büyük bir bölümünü uyuyarak geçirirler. Bebeklerde ilk ayda uyudukları süre ortalama olarak 15 saattir.

Gece-gündüz ayrımını üç aylık olana kadar anlamazlar. Bu ilk ayda, böyle bir ayrımın farkındalığı söz konusu değildir. Bebeğin bu ayrımı yapabilmesi için gündüz aydınlık yerde olmasına dikkat edilmeli, bebekle sohbet edilmeli ve müzik açılarak bu ayrımın varılması sağlanmalıdır. Bu dönemdeki bebekler için gece uykusu çok önemlidir. Bu açıdan geceleri ışık açılmamalı, sakin bir ortam sağlanmalıdır. Bebeklerin bu ayrıma varabilmesi için annenin konuşmaması gerekmektedir.

Bebekler ilk 3 ay 3-4 saat aralığında acıkırlar ve bu durum uyanmalarına sebep olur. Yani bebekler 4 saatlik bir uykudan sonra uyanıyorsa bilin ki acıkmıştır. Eğer bebeğiniz 4-5 saat boyunca uyanmadıysa, bebeğin uyandırılıp doyurulması gerekmektedir. Bebeğiniz uyku alışkanlığını 6 hafta gibi erken bir dönemde geliştirebilir. Düzenli bir uyku düzeni oluşturmanız için bebeğinizi her gün aynı saatlerde uyutmaya çalışın. Bunu yaparken bebeğiniz uyanık da olsa hemen hemen her gün aynı saatte yatağına yatırın, aynı saatte altını değiştirin. Bu bebeğinizin bir gece uykusu rutini geliştirmesine yardımcı olacaktır.

Unutmamak gerekir ki bebeğinizin uykusu ilk aylarda çok kısa sürelidir ve sık sık uyanırlar. Yetişkinler 6 saat derin uyku, 2 saat hafif uyku ve gece boyunca bir kere uykunun kesilmesi şeklinde bir düzene sahipken, bebeklerde bu durum böyle değildir. Bebeklerde iki uyku dönemi vardır. Derin uykuda bebeğinizin fiziksel gelişimi sağlanır iken hafif uyku döneminde bebeğinizin zihinsel gelişimi tamamlanır. Peki bebeğinizin derin uykuda mı hafif uykuda mı olduğunu nasıl anlayabilirsiniz? Şayet bebeğinizin, kol ve bacaklarını iyice gevşetmiş ve kendini bırakmış ise bilin ki bebeğiniz derin uykuya geçmiştir.

UYKUYU TETİKLEMEK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?

Bu dönemde bebeğinizin günlerinin büyük çoğunluğu, uyuyarak geçer. Ancak yine de güzel ve derin bir uyku çekmeleri için dikkat etmeniz gereken bazı durumlar söz konusu olabilir. Ortamın loş olduğundan emin olmalısınız. Işık bebeğinizin uyumasını engelleyebilir. Ayrıca bu bebeğinizde gece ve gündüz ayrımının oluşmasını da olumsuz etkiler. Bu dönemde bebeğinizin duyma duyusu çok gelişmiştir. Bu nedenle odanın seslerden yalıtılmış olmasına dikkat edin. Bebeğinize ninni söylemek, ona dokunmak ya da masaj yapmak bebeğinizi rahatlatır ve güzel bir uyku çekmesine yardımcı olur. Bebeğinizi uyutmadan önce karnının tok olduğundan ve altının değiştiğinden emin olun. Gaz sancıları üçüncü haftadan sonra başlayacaktır. Bebeğinizi doyurduktan sonra gazını almanız da rahat bir uyku çekmesine yardımcı olacaktır.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler