Birleşmiş Milletler tarafından 21 Eylül'de ilan edilen ancak öncesinde 2. Dünya Savaşı’nın başladığı tarih olan 1 Eylül'de, “Dünya Barış Günü” kutlanıyor. Ancak barıştan ziyade savaş ve yıkımların arttığı şu dönemde Dünya Barış Günü'nü neşeyle kutlamak neredeyse imkansız. Dünyada oluğu kadar Türkiye'de de 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde ölümler artıyor. Kutlamalardan ziyade matem havasında geçen Dünya Barış Günü'nün tarihini sizler için derledik.
DÜNYA BARIŞ GÜNÜ
Dünya Barış Günü (İngilizce: International Day of Peace, Fransızca: Journée internationale de la paix) - 21 Eylül tarihinde kutlanıyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1981’deki 57. birleşiminde, “Genel Kurul’un açılış günü olan her Eylül’ün üçüncü salı gününü”nü “Uluslararası Barış Günü” ilan etmiştir. Yıllar sonra Genel Kurul'un 7 Eylül 2001 tarih ve A/RES/55/282 sayılı kararı ile 21 Eylül'ü Barış Günü olarak kabul edilmiştir.
Birleşmiş Milletler, Barış Günü'nde, dünya çapında çatışmaların önlenmesi ve barışın tesisi yolunda bilinçlenmeyi amaçlıyor. Her 21 Eylül de, Birleşmiş Milletler Merkezi’ndeki “Barış Çanı” çalınıyor. Savaşlardaki insani kıyımın anısına Japonya tarafından yaptırılan bu çan, dünyanın tüm kıtalarından çocukların bağışladıkları bozuk paralarla üretildi. Çanın üzerine, “Çok Yaşa Mutlak Barış” yazısı kazındı.
Eskiden Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ve Varşova Paktı üyesi ülkeler barış içinde bir dünya mücadelesi görevini hatırlatmak amacıyla Hitler faşizminin 1939 yılında Polonya’yı işgal ederek ikinci dünya savaşını başlattığı tarih olan 1 Eylül’ü “Dünya Barış Günü” olarak ilan etmiştir. SSCB’nin ve Varşova Paktı’nın dağılmasından sonra hiçbir ülke 1 Eylül’ü Dünya Barış Günü olarak kutlamadı.
BARIŞ MESAJLARI
Yurtta barış, dünyada barış. Mustafa Kemal Atatürk
Dünyada barışı sağlamak isterseniz politikacıları öldürün, yeter. Halklar birbirIeriyIe anlaşır. Bernard Shaw
Barış nihai amacımızdır. St.Augustine
Ben yalnız barışsever değil bir barış savaşçısıyım. İnsanlar savaşa savaş açmadıkları sürece hiçbir şey savaşları ortadan kaldırmayacaktır. Albert Einstein
Barış, her şeyi hazmeden mutluluktur. Victor Hugo
Doğa kanununun birinci ve temel ilkesi barışı aramak ve sürdürmektir. (Thomas Hobbes)
“Savaş insanı mahveden kötülüklerin en önemlisidir Savaş milletlerin varlığını yok eder; en güzel ülkelerin ziyan olmasına sebep olur; en iyi insanları yok eder ve kötülükleri yüceltir; bir ülkeye her türlü karışıklığı, anarşiyi ve yozlaşmayı getirir” (John FKennedy )
Benim ülkem dünyadır; benim vatandaşlarım tüm insanlardır. (William Lloyd Garrison) En kötü barış, en haklı savaştan daha iyidir. (CİCERO)