HABER

"1 katrilyonluk gizli kar rezervimiz var"

İSTANBUL (İHA) - Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, çeşitli riskler için pasifte oluşturulan birikimli karşılık toplamının 1 katrilyon lirayı aştığını belirterek, mevcut teminatlar da dikkate alındığında bu karşılığın büyük bir bölümünün gelecek dönemde kar olarak ortaya çıkabileceğini söyledi.

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Banka'nın 9 aylık mali tablolarına ilişkin yaptığı açıklamada, Şirket'in Eylül 2002 sonu itibariyle brüt karının 476.9 trilyon, net karının da 102.5 trilyon TL olduğunu hatırlattı. 2002 yılının ilk 9 aylık bölümünde Banka'nın kredilerini dolar bazında yüzde 26.3, mevduatını ise yüzde 14.2 oranında artırdığını belirten Özince, Banka'nın gerek kredi gerekse mevduattaki piyasa payının yükselen bir trend göstermeye devam ederek TCMB verileri kapsamında eylül sonu itibariyle kredilerdeki piyasa payının yüzde 14.8, mevduattaki piyasa payının da yüzde 11.7'ye ulaştığını söyledi.

TAKİPTEKİ ALACAKLAR, NORMAL KREDİYE DÖNÜŞECEK Ersin Özince, 2001 yılının olağanüstü koşullarının bir sonucu olarak kredileri "gecikmiş alacaklar" hesaplarına intikal ettirilen bir çok firma ile, hem karşılık kararnamesindeki düzenlemeler hem de İstanbul Yaklaşımı kapsamında, kredilerin yeniden yapılandırılmasına ilişkin olarak yapılan anlaşmaların süratle sonuçlandırıldığını hatırlatarak, "2002 yılı sonundan önce bu kapsamda, gecikmiş alacaklar hesaplarında izlenmekte olan önemli tutardaki kredilerin, normal kredi hesaplarına aktarılmasını bekliyoruz" dedi.

1 KATRİLYONLUK GİZLİ KAR REZERVİ
Gecikmiş alacaklarda izlenen krediler ve diğer riskler için 2002 yılında 374,4 Trilyon TL. tutarında provizyon ayrıldığını söyleyen Özince, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Çeşitli riskler için pasifte oluşturulan birikimli karşılık toplamı 1 Katrilyon TL'yi aştı. Sahip olduğumuz teminatları da dikkate aldığımızda bu karşılıkların önemli bir bölümünü gelecek dönemlerde kar olarak ortaya çıkabilecek gizli bir rezerv olarak görüyoruz."

Bankanın, yasal limitin 2.5 katından daha yüksek bir sermaye yeterlilik oranına sahip olduğunu belirten Özince, Banka bilançosunun faiz, kur ve kredi risklerinden minimum düzeyde etkilenecek şekilde yönetildiğini, gecikmiş alacaklar için yasal düzenlemeler çerçevesinde ayrılması gerekli olan karşılıkların çok önemli bir bölümünün yılın ilk 9 aylık bölümünde tesis edildiğini, yılın kalan bölümünde bu tür krediler için, 9 aylık döneme kıyasla çok daha düşük bir düzeyde ilave karşılık ihtiyacının ortaya çıkmasını beklediklerini sözlerine ekledi. Türkiye İş Bankası'nın 2001 yılı Eylül sonu itibariyle net karı 47 Trilyon TL olmuştu.

En Çok Aranan Haberler