HABER

1 Mayıs için Taksim'e vize çıkmadı

Hükümet ile sendikalar arasındaki 1 Mayıs gerginliği giderek yükseliyor. 1 Mayıs'ın tatil olmasını, işçi bayramı olarak kutlanmasını ve Taksim Meydanı'nda kutlama yapılmasını isteyen sendikalara hükümetten red cevabı geldi.

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, 1 Mayıs'ın Emek ve Dayanışma Günü olarak kutlanması kararı aldıklarını ve kutlamaların valiliklerin daha önce vize verdiği yerlerde yapılması gerektiğini açıkladı.

Başbakan Erdoğan başkanlığındaki Bakanlar Kurulu Toplantısı yaklaşık 6 saat sürdü. Toplantının ardından kameraların karşısına geçen Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, kurul gündemine ilişkin bilgi verdi. Çiçek, toplantıda 1 Mayıs'ın Emek ve Dayanışma Günü olarak kutlanması konusunda Bakanlar Kurulu Kararı aldıklarını açıkladı. Bu konudaki kararın kurulda imzaya açıldığını belirten Çiçek, konuyla ilgili düzenlemeleri Çalışma Bakanlığı'nın yapacağını söyledi. Bundan böyle 1 Mayıs'ın dünyadaki emsallerine paralel olarak Emek ve Dayanışma Günü olarak kutlanacağını ifade eden Çiçek, kutlamaların emeğe saygıyı vurgulamak ve çalışanın dayanışmasını güçlendirmek açısından önemli olduğunu kaydetti. Sendikaların Taksim'deki kutlama taleplerine de değinen Hükümet Sözcüsü Çiçek, sendikaların da siyasi partiler gibi anayasal kuruluşlar olduğunu, kutlama yapılırken yürürlükteki mevzuat çerçevesinde hareket etmelerinin herkesin menfaatine olduğunu vurguladı.

Kutlamaların, mitinglerin yapılabileceğine işaret eden Çiçek, "Bu toplantılarda bizim arzumuz devletin, valiliklerin kaymakamlıkların daha evvel ilan ettiği yerlerde yapılmasıdır. Biz de siyasi partiler olarak belirlenen yerlerde yapıyoruz. Biz hiçbir zaman Kızılay'da, Meclis'te yapmadık. Dolayısıyla ilan edilmiş yerlerde bu toplantıların yapılmasını arzu ediyoruz, destekliyoruz, teşvik ediyoruz. Onun dışındaki gayretler, kamu düzeni açısından böylesine anlamlı bir günün mahiyeti ve kamuoyunda değerlendirmesi açısından önemlidir. 1 Mayıs geçmişte endişe verici olmuştur, üzücü olaylar yaşanmıştır. Bütün sendikalarımız umut ediyoruz ki duyarlılık içinde resmen ilan edilmiş yerlerde yaparlar" diye konuştu. Sendikaları yasadışı örgütlerin istismarına karşı da uyanık olmaya davet eden Çiçek, şöyle konuştu:

"Türkiye'de terörle mücadele ile ilgili kapsamlı gayret, çaba gösterilmiş olmakla birlikte bir kısım yasa dışı örgütlerin istismar ettiklerini biliyoruz. Bu toplantılara katılmak suretiyle bir kısım insanların canlarına, mallarına, kamu mallarına zarar verdiklerini gördük. İşçi kardeşlerimizin son derece uyanık olmaları ve bunlara fırsat vermemeleri gerekir. Bunu temenni ediyoruz. Ayrıca genel değerlendirmeler de yapılmıştır. Biz bugüne mahsus özel toplantı mekanı tayin etmiyoruz. Önceden ilan edilmiş yerlerde kutlamalar yapıyorlar. Bunlar önceden ilan edilmiştir. Bu kanaatlerini açıkça ifade edebilirler. Onun dışındaki talepler doğru değildir. Sürtüşmeler, tartışmalar öyle başlıyor. Yeni bir sayfanın açılması lazım. Artık 1 Mayıs'ın hep beraber Emek ve Dayanışma Günü olarak, yasalara uygun olarak yapılması gerekmektedir."

Çiçek, 1 Mayıs'ın tatil olmasını arzu etmediklerinin de altını çizerek, tatilin getirdiği ilave masraflar ve yükler olduğunu kaydetti. 1 günlük iş kaybının 2 katrilyon civarında olduğunu hatırlatan Çiçek, "Toplu sözleşmeden gelen haklar var. Rekabetle ilgili sıkıntılar var. Dünyanın her tarafında da bu tatil olarak kutlanmıyor. Bazı günleri de tatil olmadan kutluyoruz. Ben 2.5 sene toplu sözleşme yaptım. Tatil olduğu zaman her şeyin hesaplaması, ona göre yapılmaktadır. Türkiye'nin işgücü kaybına tahammülü yok" dedi.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Bakanlar Kurulunun 1 Mayıs kutlamalarına yönelik kararlarına ilişkin, "Bu açıklamalardan sonra kutlamaları Taksim'de yapmak daha anlamlı hale gelmiştir, boynumuzun borcu olmuştur" dedi.

Çelebi, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında 1 Mayıs ile ilgili alınan kararları "dağ fare doğurdu" şeklinde değerlendirdi.

1 Mayıs'ın resmi tatil olması konusunda topluma umut verildiğini ve bu konuda beklenti oluşturulduğunu ifade eden Çelebi, daha sonra "ancaklarla" başlayan birtakım değerlendirmeler yapılmaya başlandığını söyledi.

Çelebi, 1 Mayıs'ın evrensel bir işçi bayramı olduğunu ve alın teri akıtanların, emeğiyle geçinenlerin bugünde taleplerini dile getirdiklerini kaydetti.

1 Mayıs'ın 150'ye yakın ülkede resmi tatil olarak kutlandığına işaret eden Çelebi, "Dünyadaki durum böyleyken 1 Mayıs konusundaki talepleri yok sayarak, olanakları daha da geriye götürerek bu sorun çözülmüş olmuyor" dedi.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da Bakanlar Kurulunun açıklamasını "malumun ilanı" olarak nitelendirerek, emekçilerin zaten 1 Mayıs'ı birlik, dayanışma ve mücadele günü olarak kutladıklarını söyledi.

Tombul, "Hükümetin değerlendirmesini kabul edilemez buluyoruz. Ortada herhangi bir olumlu adım yok. Biz 1 Mayısın, Avrupa ve başka birçok ülkede olduğu gibi resmi tatil ilan edilmesini istiyorduk" diye konuştu.

Türkiye'de demokrasinin gelişmesi açısından korkularla siyaset yapma alışkanlığından vazgeçilmesi gerektiğini dile getiren Tombul, "AK Parti kendine geldiğinde 'korkuyla siyaset yapmayın' diyor ama emekçiler söz konusu olduğunda buna uygun hareket etmiyor" görüşünü ifade etti.Tombul, 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanması konusunda şunları kaydetti:

"Emekçiler bugüne kadar kendiliğinden hiçbir olay çıkarmamıştır. Olaylar güvenlik güçlerinin müdahaleleri nedeniyle yaşanmıştır. Amacımız anma, kutlama etkinliğimizi Taksim'de gerçekleştirmektir."

Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel de kararı doğru bulmadıklarını ifade ederek, "Böyle bir kararı kabul edemeyiz. Bakanlar Kurulu bu kararı bir kez daha gözden geçirmek durumunda kalacaktır. Bakanlar Kurulu, tatilsiz 1 Mayıs kararıyla tüm dünyanın bildiği, kutladığı bir gerçeği ilan etmekten başka bir şey yapmamıştır" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler