Kütahya'da Zafer Meydanında kutlanan 1 Mayıs İşçi Baramına "çevre duyarlılığı" damgasını vurdu. Kutlamalara katılan ve siyanür barajından etkilendikerlini ifade eden Eti Gümüş İşletmeleri yakınındaki Dulkadir Köyü sakinleri Kütahyalıların kendilerine destek vermelerini istedi.
1 Mayıs İşçi Bayramı Kütahya'da Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonuna bağlı sendikalar ve bazı çevre derneklerinin katılımı ile Zafer Meydanında kutlandı. Kutlamalara Eti Gümüş İşletmelerinden zarar gördüklerini bildiren Dulkadir Köylüleri damga vurdu.
1 Mayıs İşçi Bayramı katılımcı sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin Kütahya eski otogarı önünden birleşerek Zafer Meydanına yürüyüşü ile başladı. Zafer Meydanına ulaşan gruplar buradaki yerlerini alarak sloganlar attı. Daha sonra günün anlamına ilişkin konuşmalar yapıldı. İlk konuşmayı Eğitim-Sen Kütahya Şubesi Kadın Sekreteri Meryem Bayhan yaptı. Bayhan 1 Mayıs İşçi Bayramının tarihçesini anımsatarak, "1 Mayıs işgale, savaşa, işsizliğe sömürüye ve krize karşı, barışın, kardeşliğin ve yaşamın savunulduğu bir mücadele günüdür" dedi. Konuşmasında ekonomiye de değinen Meryem Bayhan, "Ekonominin büyüdüğü söyleniyor. Bizler büyüyen ekonomiden payımızı istiyoruz. Kazanılmış haklarımıza sahip çıkacağımızı bildiriyor, sosyal, adalet, eşitlik, özgürlük ve demokrasi istiyoruz. 1 Mayıs'ta hükümete sesleniyoruz. İşsizliğin önlenmesini, kıdem tazminatı hakkımızın korunmasını, esnek, kuralsız ve güvencesiz çalışma biçimlerinden vazgeçilmesini istiyoruz. İşsizlik Sigortası Fonu'nun amacı dışında kullanılmasına karşı çıkıyoruz.
Sağlık ve sigorta alanındaki mağduriyetlerimizin giderilmesini istiyoruz. Asgari ücretin insan onuruna yakışır olmasını, vergi adaletsizliğinin giderilmesini, asgari ücretin vergi dışı kalmasını istiyoruz.
İş cinayetlerinin önlenmesini, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin artırılmasını istiyoruz. Taşeronlaşma ve kayıt dışı ekonominin engellenmesini, özelleştirmelerin durdurulmasını istiyoruz. Anti demokratik sendika yasasının ihtiyaca cevap veremeyeceğini belirtiyor, örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Kürt sorununun demokratik ve barışçıl bir şekilde çözümünü; din, vicdan ve düşünce özgürlüğünün toplumun tüm kesimlerine hakim kılınmasını istiyoruz. Cezaevlerindeki yaşam koşullarının insan onuruna yakışır bir şekilde iyileştirilmesini, ağır hastaların tahliye edilmesini istiyoruz. Doğal yaşamın korunmasını ve ekolojik çevrenin katline son verilmesini istiyoruz. Suyun ticarileştirilmesi çalışmalarının son bulmasını ve herkese temiz su sağlanmasını talep ediyoruz. Kadına yönelik şiddetin engellenmesini, istihdamda kadın emeğine daha çok yer verilmesini istiyoruz. Engellilerin toplumsal yaşama eşit bireyler olarak katılmasının sağlanmasını istiyoruz. Ülkenin 'sınav cenneti' durumundan çıkarılmasını, eğitimin rant alanı değil insan hakkı olarak parasız, eşit verilmesini ve gençlerin yetenekleri doğrultusunda eğitim almasını istiyoruz. Biz, 1 Mayıs 1977' nin, 1989'un, 1996'nın aydınlatılmasını ve kaybettiklerimizin faillerinin bulunmasını, adalet önüne çıkarılmasını istiyoruz. Biz, Arap halklarına yapılan tüm anti demokratik müdahaleleri kınıyoruz."
Eğitim-Sen Kütahya Şube Başkanı Taşkın Yakut parasız eğitim olması için mücadele edeceklerini kaydetti.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri adına konuşan Sendika Kütahya Şube Başkanı Mustafa Yılmaz da parasız sağlık istediklerini, hastanelerin işletme, hastaların müşteri, çalışanların ise köle konumuna getirilmeye çalışıldığını savunarak, bu yaptırımlarla mücadele edeceklerini ifade etti.
Hazırlanan platformda konuşan Çevre Koruma Derneği Kütahya Şube Başkanı Ebru Ayvaz da çevrenin bilinçsizce kirletildiğini öne sürerek Kütahya merkez ve ilçelerinde yapılan tesislerle çevre katliamı yapıldığını savundu. Ayvaz, "Emet'te bor işletmelerinde, Şaphane'de sülfirik asit fabrikasına, Tavşanlı Çobanköy'e yapılması planlanan tesislere, Dulkadir Köylülerimizin sağlığı ile oynanan Siyyanür barajlarına ve Kütahya Evliya Çelebi Mahallesi nöbetçi çöplüğne karşı duyarlı çevreciler olarak mücadele edeceğiz" diye konuştu.
Daha sonra platforma çıkarılan Dulkadir Köyü sakinlerinden Emine Sözer de siyanür barajlarından şikayetçi olduklarını ifade etti. Dulkadir Köyü sakini Emine Sözer, "200 metre yakınımıza siyanür barajları inşa ediliyor. Bugün bizler zarar görüyoruz ama bu yarına tüm Kütahya'yı etkileyebilir. Biz Kütahya'nın bize destek çıkmasını, bizimle birlikte eylem yapmasını istiyoruz" diye konuştu.
Konuşmaları anons eden ve slogan sözlerini mikforonda duyuran sunucu da Kütahya'nın tek sorununun siyanür olmadığını, Tavşanlı ilçesine bağlı Çobanköy'de de tehlikeli katı atık tesisinin yapılacağını duyurarark buna tepki gösterilmesi gerektiğini söyledi.
Yapılan konuşmalar arasında ve sonrasında kutlamalara katılan yaklaşık 200 kişi, çalınan müzikler eşliğinde oyunlar oynayarak halaylar çekip eğlendiler. Oyun ve halaylara katılımcı sendikaların temsilcilerinin yanısıra kutlamalara katılan CHP İl Başkanı Mehmet Akif Gün de katıldı. İl Başkanı Gün, diğer katılımcılar ve öğrenci grupları çalınan Ankara havası müziklerle ve türkülerle doyasıya oynayarak 1 Mayıs işçi bayramını kutladılar.
(RD-EFE)
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz