1 Mayıs için 1886 1 Mayıs'ının tarihi yeri çok büyük. Şikago'da yakılan bir grev meşalesi, Şikago'da bir demiryolu şirketinin ve bir kerestecilik şirketinin grevleriyle devam etti. O yıl, işçilerin yoğun çalışma saatlerine karşın; sadece Şikago'da 400,000 işçi grevlere katıldı. Şikago'da yayımlanan gazetesi ise bu grevlere katılarak fabrikasını kapatmıştı. 1 Mayıs grevleri açısısından Şikago eyaleti pilot eyalet görevi gördü ve tarihte geçen sekiz saat hareketine en büyük katkıyı sağladı. McCornick Harvester Co.'nun calisanlarinin yarisi bu greve katıldı. İki gun sonra, yine greve katılan "kereste iscileri" sendikasinin 6.000 uyesi kitlesel bir miting duzenlediler. McCormick fabrikasindan sadece bir blok otede duzenlenen mitinge oradaki grevcilerden 500 kadarı katıldı.
1886’da bir yazar Şikago’yu şöyle betimliyordu: kesif bir duman bulutu, yolların, demiryollarının, kanalların kesişmesi, hızla gidip gelen insanlarla dolu sokaklar, Kudretli Dolar'a adanmış bir abide. İşte işçi sınıfı bu dolar abidesini sarsmaya başlıyordu. Tüm tehditlere ve baskılara rağmen Chicago’da 80 bin, Amerika genelinde ise 350 bin işçi greve çıkmıştı.
2 Mayıs ve 3 Mayıs tarihinde ise sermaye sahibi gazeteler, başlıklarında grev sözcülerini ve sendikacıları hedef alarak "bu kişileri iyi takip edin, her hangi bir olay çıkarsa, bu kişileri sorumlu tutun" ifadeleri yer alıyordu. Şikago'da başlayan 1 Mayıs ateşi, bir tür kontrayla karşı karşıyaydı ve Şikago'lu işçiler bunu "karşı-devrim" olarak tanımlıyor. Bir plan çerçevesinde tüm eyaletlerde isyan alarmı verildi. Özellikle The Mail gazetesinin o başlığı oldukça manidardı. Tüm eyaletler, tüm kentler polislerce kuşatılmış, askerler ise fabrikaları zaptetmişti.
Şikago'lu işçiler için, 1 Mayıs işçi sınıfının sınıfsız bir toplum kurma mücadelesinin bir nişanesiydi. 1 Mayıs günü dünyanın dört bir köşesinde işçi kitleleri iş bırakıp meydanlara çıkıyorlar . Bu 1 Mayıs’ta da işçi kitleleri birlik, mücadele ve dayanışma için tüm dünyada meydanları dolduracaklar. Bir kez daha işçi kitleleri İstanbul'da Bakırköy meydanını, Ankara AKM'yi ve yurdun çeşitli bölgelerinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlayacaklar.
1 Mayıs 1977 yılında sendikaların Taksim meydanını doldurduğu anda ve DİSK Başkanı Kemal Türkler'in konuşmasını yaptığı anda, otellerin ve binaların camlarından kitlelere doğru ateş açıldı. Birçok kişi isabet eden kurşunlardan, birçok kişi ise alandaki panik halinden ve panzerlerin altında kalarak can verdi. Bugün, 1 Mayıs 1977 yılında hayatını kaybedenler için Taksim Kazancı yokuşunda anma töreni düzenlendi. Bir Grup kazancı yokuşuna hayatını kaybedenler için karanfil bıraktı. Grup adına açıklama yapan Yunus Bircan, "Taksim Meydanından vazgeçmeyeceğiz. Taksim 1 Mayıs meydanıdır." açıklamasını yaptı. 1 Mayıs 1977 Yılında orada olduğunu belirten Celalettin Can ise; "Bu meydanda bir katliam yaşandı. O katliamın yaşandığı meydanda ben de vardım o dönemin canlı tanığıyım. 100 binlerce insan emek ve özgürlük mücadelesinin sloganlarını atmak için Türkiye'nin her tarafından İstanbul un her tarafından bu meydana yığılmışlardı" dedi.