ADANA (İHA) - Adana İl Sağlık Müdürü Dr. Çağlar Çatak, "Akdeniz Anemisi" olarak bilinen "Talasemi"nin kalıtsal bir kan hastalığı olduğunu, bu nedenle bu hastalıkla mücadelede toplumsal eğitimin en etkili yöntemlerden biri olduğunu söyledi.
Çata, yaptığı açıklamada, ülkemizde yaklaşık 1 milyon 300 bin kişide Akdeniz Anemisi taşıyıcısı, 4 bin civarında hasta bulunduğuna dikkat çekerek, Çukurova, Akdeniz kıyı şeridi Ege ve Marmara bölgelerinde Talasemi taşıyıcılığının çok sık görüldüğünü ifade etti. Çatak, Talaseminin kalıtsal bir kan hastalığı olduğunu, kana kırmızı rengini veren ve oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar) yapımında bozuklukla karakterize olduğunu, alyuvara rengini veren ve oksijen taşıyan "hemoglobin" denilen maddenin yeterli olmamasıyla seyrettiğini bildirdi.
Bu tür hastalıklardan korunmada en etkili yöntemlerin "toplum eğitimi", "taşıyıcıların taranması", "genetik danışma" ve "doğum öncesi tanı" olduğuna dikkat çeken Dr. Çatak, Adana Devlet Hastanesi bünyesinde 1998 yılında kurulan "Talasemi Tanı Merkezi"nde 9 yılda 120 bin 766 kişiye evlilik öncesi tarama yapıldığını, 5 bin 185 kişinin taşıyıcı olarak saptandığını kaydetti. Çatak, "Talasemi Tanı Merkezi'nde evlenecek adaylardan önce bir tanesi başvurmakta, kanı incelenmekte, eğer taşıyıcı çıkar ise diğer eşten de kan örneği alınarak incelenmektedir. Eşlerden her ikisinin de taşıyıcı olması halinde sağlıklı çocuk sahibi olunabilmesi konusunda tıbbi danışmanlık hizmeti verilmektedir. Merkez bünyesinde görev yapan 2 hekim tarafından danışmanlık hizmeti verilmektedir. Çukurova Üniversitesi Biyokimya-Kadın Hastalıkları-Çocuk Hastalıkları ana bilim dalları da Tarama Merkezi faaliyetlerine destek vermekte ve doğum öncesi tanı çalışmalarını sürdürmektedir" dedi.