ANTALYA (İHA) - Antalya Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içinde yer alan 1 milyon hektar ormanı koruyan 250 orman muhafaza memuru, 24 saat boyunca usulsüz kesim, sarf, nakil, bulundurma, açma ve yerleştirme, kaçak kullanım ve otlatma gibi suç teşkil eden hareketleri yapanlara göz açtırmıyor.
Çalışmalarını 8 şube müdürlüğü ile 13 orman işletme müdürlüğüne bağlı 68 orman işletme şefliği tarafından yürüten Antalya Orman Bölge Müdürlüğü verilerine göre, 2006 Ocak ayından Eylül ayı sonuna kadar olan dönemde, ormana yönelik 653 suç belirlendi. Bu rakamın 86'sı failli, 151'i meçhul olmak üzere toplam 237'si usulsüz kesme suçunu oluşturuyor. 9 aylık dönemde usulsüz kesilen ya da ormana ait kesilmiş ürünü kaçak olarak alan ve bunu at, eşek, traktör gibi araçlarla belgesiz olarak nakil suçu ise 36 olarak belirlendi. Yine aynı dönemde, evde ya da ahırda kaçak orman ürünü bulundurma suç sayısı ise 24.
USULSÜZ KESME İLK, USULSÜZ AÇMA İKİNCİ SIRADA Antalya Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, orman köylüsünün evini ya da ahırını tamir etmek istediğinde kendisine orman ürünü yardımı yapıldığına dikkat çekerek, ayrıca yakacak olarak da orman ürününden yararlanıldığını bildirdi. Yetkililer, köylünün talep ettiği orman ürünün metreküp olarak kendilerine verildiğini kaydederek, "Ancak tüm bunlar belgelidir. Belgeye dayalı olmadan orman ürününün sarf edilmesi, 'usulsüz sarf' suçunu oluşturur. 2006 yılının 9 aylık döneminde usulsüz sarf suçunun sayısı sadece 6'dır" diye konuştular. Orman içinde tarla açmak, ev yeri belirlemek ya da ahır yapmak gibi usulsüz açma ve yerleşme suçu ormana yönelik en önemli suçlardan biri. Antalya Orman Bölge Müdürlüğü'nün verilerine göre, 2006 yılının 9 aylık döneminde 237 usulsüz kesmeden sonra en çok işlenen suçu 170 ile usulsüz açma oluşturuyor. Ormanı işgal suçu ise yine aynı dönemde 96, usulsüz hayvan otlatma ise 84 olarak belirlendi.
Antalya il sınırları içinde bulunan 15 ilçe, 103 belediye ve 546 köyü kapsayan Antalya Orman Bölge Müdürlüğü'nün çalışma alanındaki 1 milyon hektar ormanda asli ağaç türünü yüzde 65'lik oran ile kızılçam oluşturuyor. Bunu sırasıyla, yüzde 16 ile sedir, yüzde 8 ile karaçam, yüzde 5 ile göknar ve yüzde 4 ile ardıç izliyor. kızılçam bin 200 metre rakıma kadar yayılış gösterirken, bin 200 metreden sonra karaçam- sedir ormanları başlıyor.