HABER

"1 milyon kanatlı hayvan itlaf edildi"

ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, şimdiye kadar 1 milyon 106 bin kanatlı hayvanın itlaf edildiğini açıkladı. Eker, büyük eleştiri alan itlaf çalışmalarına ilişkin ise, "İtlaf çalışmalarında çocuklara mizansen yaptırdılar, biz bunları tespit ettik. Ama bu görüntüler Türkiye'ye zarar verdi" değerlendirmesinde bulundu. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe de, hükümetin kuş gribi konusunda oldukça şeffaf bir politika izlediğini belirterek, eleştirilerin haksız olduğunu savundu.
Dedeman Otel'de başlayan Kuş Gribi Zirvesi'nde konuşan Bakan Eker, kuş gribinin ilk kez 5 Ekim tarihinde Balıkesir'in Manyas İlçesi'nde görüldüğünü hatırlatarak, göçmen kuşların güzergahında olduğu için Türkiye'nin yüksek düzeyde risk altında olduğunu kaydetti. Kuş gribi hakkında bilgi veren Eker, hastalığın 1959 yılından beri 24 ülkede görüldüğünü, Türkiye'nin ise 25. ülke olduğunu söyledi. Eker, 1999 yılında İtalya'da 13 milyon, 2003 yılında Hollanda, Belçika ve Almanya'da 48 milyon, Tyland'da 63 milyon kanatlı hayvanın itlaf edildiğini belirtti.

Manyas'ta görülen kuş gribi vakaları öncesi Acil Eylem Planı hazırladıklarını ifade eden Eker, bu planın çoğaltılarak tüm illere ve ilçelere gönderildiğini ifade etti. Bu süreçte Ulusal ve Yerel Hastalıklar Kontrol Merkezi kurduklarını hatırlatan Eker, Manyas olayından sonra pazarlarda kanatlı hayvan satışlarını yasakladıklarını dile getirdi. Kuş gribiyle mücadele konusunda uluslararası kuruluşlarla sürekli işbirliği içinde olduklarını söyleyen Eker, açıktan yani pazarlarda hayvan satışlarının kesinlikle önlenmesi gerektiğini vurguladı. İtlaf ekiplerinin çalışmalarında çocukların kullanılarak mizansal görüntüler çekildiğini ileri süren Bakan Eker, bu görüntülerin Türkiye'ye zarar verdiğini belirtti.

Şimdiye kadar 1 milyon 106 bin kanatlı hayvanın itlaf edildiğini anlatan Eker, "24 kesin 73 şüpheli kaynak (odak) belirlendi. Evcil kanatlı hayvanlardan 987 tane, sulak alanlarda ise 386 örnek incelendi" şeklinde konuştu. Kuş gribi konusunda çocukların en büyük risk grubu olduğunu hatırlatan Eker, anne-babaları uyardı.
Çevre Orman Bakanı Osman Pepe ise, itlaf çalışmalarının sadece görevli ekipler tarafından yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Televizyonlarda izledik, çocuklar tavukları elleriyle tutup itlaf ekiplerine veriyor. Bunların bazıları mizansen de olsa kimse bunu yapmamalıdır. Bununla birlikte gömülen hayvanların suları yer altı sularına kesinlikle karıştırılmamalıdır" diye konuştu. Kuş gribi konusunda hükümetin oldukça şeffaf bir politika izlediğini anlatan Pepe, şunları söyledi:
"Sadece Türkiye'de kuş gribi yok, sağımızda solumuzda, kuzeyimizde güneyimizde her tarafımızda vardır demek benim işim değildir. Hastalıkla mücadele sırasında dezenfeksiyon torbaları delinmemeli, hayvan ölüleri ezilmemelidir. Üzeri kapatılan çukurlar 3 ay sıkıştırılmamalıdır. Düzenli çöp depolama oluşturulmalıdır. İş elbiseleri, maske ve eldivenler yakılmalı ya da gömülmelidir. Umarım kuş gribini en kısa sürede bertaraf ederiz."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler