HABER

1 Nisan İngiltere basın özeti

İngiltere gazetelerinde bugün Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ilişkin haberler ve AB ile varılan göçmen anlaşmasına ilişkin haberler öne çıkıyor.

1 Nisan İngiltere basın özeti

İngiltere gazetelerinde bugün Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ilişkin haberler ve AB ile varılan göçmen anlaşmasına ilişkin haberler öne çıkıyor.

Financial Timesgazetesi, Cizre'den izlenimlerini aktardığı "Türkiye'nin baskısı gençleri PKK'ya itiyor" başlıklı haberinde, güvenlik güçlerinin operasyonlarıyla PKK'ya katılanların arttığı iddiasına yer veriyor.

Gazetenin muhabiri Piotr Zalewski'nin, Aralık ayından bu yana devam eden çatışmalar nedeniyle yaklaşık 100 bin kişinin terk ettiği ve çatışmaların sona ermesiyle dönmeye başladığı Cizre izlenimleri şöyle:

"Aylar süren silahlı çatışmaların arından Cizre'de hayat yavaş yavaş normale dönüyor. Esnaf, delik deşik kepenklerini açmaya başladı. Bir fırıncı çatışmalarda camları paramparça olan pencerelerini değiştirmiş, yeniden taze ekmek yapmaya başlamış."

"(…) Analistler, hükümetin özellikle Cizre gibi yerlerde yaptıklarının, birçok genci giderek radikalleşen bir ayaklanmanın kollarına sürüklediğini söylüyor."

"Diyarbakır'daki Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi Bakanı Mehmet Kaya, 'Kürtler PKK'ya kızgın ama devlete daha çok kızıyorlar. Bölgede yeni bir barış süreci için umut yok, nefret var. Şimdi PKK'ya, daha önce tarihte hiç olmadığı kadar çok katılım var' diyor."

Gazete, Diyarbakır'da düzenlenen bombalı saldırıda polislerin hayatını kaybettiğini de aktardığı haberine Uluslararası Kriz Grubu'nun rakamlarıyla devam ediyor:

"Düşünce kuruluşu Uluslararası Kriz Grubu'na göre, hükümetin güneydoğuda operasyonlara başladığı zamandan bu yana, en az 253'ü sivil, 376'sı güvenlik güçleri mensubu 1000'den fazla kişi hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Pazartesi günkü açıklamasında, 22 Temmuz'dan bu yana Türkiye ve Kuzey Irak'taki askeri operasyonlarda '5000'den fazla PKK'lının 'öldürüldüğünü, yaralandığını veya yakalandığını' söyledi."

"Cizre'nin bir kısmı hala şiddet olaylarından belini doğrultamadı. Şehrin batısındaki Cudi'de bütün mahalle, ters dönen arabalar, enkaz tümsekleri, top ateşinden paramparça olmuş binaların bulunduğu bir mezarlığa dönüşmüş."

Financial Times'ın Cizre izlenimleri: Öfke PKK'ya katılımı artırıyorFinancial Timesgazetesi bugünkü başyazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın muhalif seslere yönelik tavrını eleştirdi ve Batı'nın bu tutuma göz yumması gerektiği yorumunu yaptı.

Gazete, Türkiye'de muhalif seslere yönelik baskıları irdelediği yazısında "AB ve ABD, Erdoğan'ın muhalif olanları ezmesini görmezden gelmemeli" dedi.

Başyazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Washington'da beraber İslam Merkezi açmayı teklif ettiği Başkan Barack Obama'yla bire bir görüşme yapmayacağı, onun yerine Can Dündar'a desteğiyle Erdoğan'ı öfkelendiren Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüşeceği belirtildi.

Yazıda, Erdoğan'ın ayrıca Can Dündar ile Erdem Gül davasını izleyen AB diplomatlarıyla Alman ARD kanalında kendisinin hicvedildiği bir klip yayınlandığı için Almanya'ya ya sitem ettiği de hatırlatılıyor.

Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı döneminin ilk 18 ayında 1845 kişiye hakaret davası açtığını da aktaran gazete göçmen anlaşmasına da "Ama bu, Angela Merkel ile AB'nin, Avrupa'ya göçmen akının sınırlandırılması için isteksizce Ankara'yla pazarlığa oturmasına engel olmadı" sözleriyle atıf yaptı.

FT: ABD ve Avrupa Erdoğan'ın muhaliflere tavrına göz yummamalıAB ile Türkiye arasında varılan göçmen anlaşması uyarınca Yunanistan'daki göçmenlerin Türkiye'ye gönderilmesiyle ilgili haberler de İngiltere basınında.

The Timesgazetesi, Yunanistan'ın hazırlıklarını geri gönderme için belirlenen tarihe kadar yetiştiremeyeceğini ve tarihi gayri resmi olarak ertelediğini yazıyor.

Haberde, Avrupa Komisyonu'nun Afganların ve Pakistanlıların ve sığınma başvurusunda bulunmayan Suriyeliler arasında ilk 500 kişilik grubun Pazartesi gününden itibaren geri gönderileceğini açıklamasının Yunan yetkilileri 'şok ettiği' belirtiliyor ve yalnızca sembolik olarak bir kesim göçmenin Türkiye'ye iade edileceği aktarılıyor.

Atina'da gazeteye konuşan göçten sorumlu üst düzey bir Yunan yetkili, "Pazartesi günü en azından sembolik bir başlangıç yapmak için son dakika çabaları var" diyor.

Bir başka Yunan yetkili de, işlemlerin yoluna girmesi için birkaç güne daha ihtiyaç olduğunu, ifade ediyor.

Haberde şu ifadeler var: "Bir diğer göç yetkilisi de başlangıç tarihinin çok gerçekçi olmadığını ve AB'nin gönderme sözü verdiği aralarında tercümanların, sığınma eksperlerinin de bulunduğu uzmanların hiçbirinin henüz Yunanistan'a gelmediğini söyledi. Yetkili, 'Eğer Pazartesi günü geri dönüşler olursa bu gerçekten büyük bir sürpriz olur' dedi."

The Daily Telegraphise Pazartesi günü başlaması beklenen geri dönüşleri aktardığı haberinde şunları aktarıyor:

"Avrupa, kontrolsüz göçe karşı bir güç gösterisi olarak yüzlerce göçmenin Yunanistan'dan Türkiye'ye geri dönüşünü Pazartesi günü başlatma planları yapıyor."

"Daily Telegraph'a konuşan bir Yunan yetkili 'Sınır dışı işlemlerinin başlaması için gerekli lojistiğin Pazartesi günü sağlanacağına inanıyoruz' dedi."

Fransa'da 22 yaşında bir genç, eski kız arkadaşına cep telefonundan silah sembolü olan bir emoji gönderdiği için üç ay hapis cezasına çarptırıldı.

Ülkenin güneydoğusundaki Valence mahkemesi, 22 yaşındaki Bilal Azougagh'ın gönderdiği silah emojisinin "imge şeklinde bir ölüm tehdidi olduğu" hükmüne vardı ve gence üç ayı tecilli altı ay hapis cezası verdi.

The Daily Telegraphgazetesinin haberine göre Fransa'da daha önce benzer mahkeme kararı hiç alınmadı.

Azougagh, geçen yaz o dönem henüz reşit olmayan bir kadına böyle bir mesaj gönderdiğini itiraf etti.

İlişkileri bitince gönderdiği mesajlar arasında silah emojisi içeren bu mesajın da bulunduğunu söyledi.

Genç kadının avukatı, silah emojisi mesajı almasından ve sürekli rahatsız edilmesinden sonra müvekkilinin 'şehir merkezine çıkmaya cesaret edemediğini ve kâbuslar gördüğünü' söyledi.

Eski kız arkadaşına silah emojisi atan gence hapis cezası

En Çok Aranan Haberler