ANKARA (İHA) - AK Parti Grup Başkanvekili Haluk İpek, Anayasa değişikliği konusunda DYP ve CHP ile uzlaşma arayacaklarını ve 1. tur oylamanın ise gelecek hafta Salı veya Çarşamba günü yapılmasının planlandığını söyledi.
İpek, bugün makamında gazetecilerle sohbet toplantısı düzenledi. Gazetecilerin sorularını cevaplandıran İpek, AB ile ilgili takvimin yaklaştığı ve yasaların Anayasa değiştirilmeden önce değiştirildiğini belirterek, 11 maddelik bu anayasa değişikliğinin biran önce TBMM gündemine getirildiğini ifade etti. Anayasa konusunda CHP'ye bir dayatma içinde olmadıklarını ve diyaloga açık olduklarını vurgulayan İpek, aynı teklifin DYP grubuna da verildiğini ve bu konuda her iki partiden de destek isteyeceklerini kaydetti.
Dokunulmazlıkların kaldırılması konusunun son derece önemli olduğunu ve parlamenter demokrasiyi temelden etkileyebileceğini ifade eden İpek, bu konuda henüz bir çalışmanın bulunmadığını ifade etti. CHP'nin bu konudaki ısrarının hatırlatılması üzerine İpek, dokunulmazlıkların Avrupa ülkelerinde de bulunduğunu, hata bazı ülkelerde Cumhurbaşkanı ve Başbakanın dokunulmazlıklarının daha da geliştirilmesi için çalışmalar yapıldığını belirterek, konunun bir bütün olarak ele alınmasından yana görüşlerini yineledi.
İpek, açıklamalarında Cuma günü Anayasa değişikliği teklifinin Anayasa Komisyonu'nda ele alınacağını, Salı veya Çarşamba günü (gelecek hafta) 1. tur oylamayı yapmayı düşündüklerini de belirtti. İpek, CHP ve DYP'den de destek isteyeceklerini söylediği Anayasa değişikliği konusunda, bu partilerin daha önce bu yönde yapılan yasa değişikliklerine destek verdiklerini, buna da destek vereceklerini umduklarını kaydetti.
İpek, CHP'nin Leyla Zana ve diğer DEP'lilerle ilgili mahkumiyet kararını da kaldıracak olan teklifine olumlu baktıklarını, Başbakan'ın bu teklifi olumlu bulduğunu ve değerlendirmeleri gerektiğini söylediğini kaydederken, kendilerinin bu konuda bir yasa teklifi veya tasarısı hazırlığı içinde olmadıklarını vurguladı.
İpek, açıklamalarında 8. Uyum paketinin de Meclise gelebileceğini, ancak tarih konusunda kesin bir şey söylemenin mümkün olmadığını, TBMM'nin önünde çok sayıda yasa bulunduğunu ifade ederek, Meclis'in 3 aylık tatil yerine 2 aylık tatil yapabileceği mesajını da verdi.