YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

1. Ulusal Elma Çalıştayı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Masum Burak, "Türkiye, 10 yıl önce dünyada tarım

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Masum Burak, "Türkiye, 10 yıl önce dünyada tarım sektöründe 11'inci sıradayken desteklemelerle 7'nci sıraya yükseldi. İtalya, Fransa ve İspanya gibi ülkeleri geride bıraktık. Avrupa'da da birinci sıradayız" dedi.

Genel Müdür Burak, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce Barida Otel'de düzenlenen 1. Elma Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, tarımın dünyada stratejik bir sektör haline geldiğini, uluslararası şirketlerin birinci gündem maddelerinde tarımın yer aldığını söyledi.

Türkiye'nin de tarım sektöründe dünyanın en önemli ülkeleri arasında yer aldığını anlatan Burak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın sektörün hak ettiği yere gelmesi açısından bölge analizi gerçekleştirdiğini kaydetti.

Bakanlığın 50 bin kişi yüz yüze yaptığı anketle sektörün, bakanlığın ve personel yapısının incelendiğini dile getiren Burak, daha sonra strateji belgesi hazırlanarak sektörde bir değişim ve dönüşüm programı başlatıldığını vurguladı.

Bu kapsamda ilk olarak mevzuat çalışması yapıldığını bildiren Burak, "Türkiye bir tarım ülkesi deniliyor, ama bir tarım kanunu dahi yoktu. Yasal çerçeve konusunda son 10 yılda 14 kanun çıkarıldı. Bunların başında tarım kanunu var" diye konuştu.

Mevzuat çalışmalarının ardından destekleme politikalarının incelendiğini ifade eden Burak, yeni destekleme yöntemi ile "Tapuyu getir, parayı al"dan ziyade, kaliteli ve verimli üretimin amaçlandığını vurguladı.

"Bakanlık olarak yaptığımız destekleme 1,8 milyar liradan 8 milyara kadar çıkarıldı" diyen Burak, şöyle devam etti:

"Bu destekleme yeterli değil, ancak çok büyük gelişmelere vesile oldu. Türkiye, 10 yıl önce dünyada tarım sektöründe 11'inci sıradayken desteklemelerle 7'nci sıraya yükseldi. İtalya, Fransa ve İspanya gibi ülkeleri geride bıraktık. Avrupa'da da birinci sıradayız. Tarımsal ihracatımız 4 milyar dolardan, 5 milyar dolara çıktı. Gelişmeler gayet güzel, ama bunlarla yetinmiyoruz."

-"Ar-Ge'ye en fazla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı önem veriyor"-

Masum Burak, tarım sektörünün dinamik ve stratejik bir sektör olduğunu, tarımın sürekli değişim ve gelişim istediğini belirterek, Türkiye'nin buna ayak uydurmaması halinde dünyada yerini alamayacağını anlattı.

Sektördeki değişim ve gelişimi yakalamanın bir ayağının Ar-Ge çalışmaları olduğuna dikkati çeken Burak, şöyle konuştu:

"Dünyada ülkelerin gelişmişlik seviyeleri, ülkelerin Ar-Ge faaliyetlerine ayırdığı paylarla ilgilidir. ABD ve Japonya GSMH'nin yüzde 3-3,5'unu Ar-Ge'ye ayırırken, AB ülkelerinin ortalaması yüzde 2 civarında. Türkiye'de son yıllara kadar bu oran binde 5 seviyesindeydi. Son yıllardaki çalışmalara rağmen geldiğimiz nokta binde 86'dır. Başbakanımızın ifade ettiği gibi, 2023'de bu oranı yüzde 3'e çıkarmayı hedefliyoruz. Kamu kurumları arasında Ar-Ge'ye en fazla önem veren kurum, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'dır. Bir genel müdürlük, 50 araştırma istasyonu ve 2 bin elemanla Ar-Ge çalışmalarını yürütüyoruz. Ar-Ge bütçemiz 11 milyon lira iken, bu oran 2012 yılında 150 milyon liraya yükseldi."

Ar-Ge'nin çözüm odaklı olması gerektiğini vurgulayan Burak, 32 milyon ton üretim yapılan bakliyattaki tohumların yüzde 98'inin yeni çeşitler olduğunu, bunun yapılan Ar-Ge çalışmaları ile sağlandığını kaydetti.

Bu durumun bakliyattaki üretimin yüzde 98'inin yerli üretim anlamına geldiğini bildiren Burak, düne kadar tohumu ithal edilen pirinci, yerli üretim sayesinde ihraç eder duruma geldiklerini söyledi.

-2,87 milyon ton elma üretiliyor-

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Talat Şentürk ise dünyada son 50 yılda elma üretim alanlarının yüzde 173, üretim miktarının ise yüzde 308 arttığını kaydetti. 2010 itibarıyla dünyada 69,9 milyon ton elma üretimi yapıldığını belirten Şentürk, Çin, ABD, Türkiye, İtalya ve Polonya'nın en önemli elma üreticileri olduğunu vurguladı.

Türkiye'de 2002'deki 2,2 milyon tonluk elma üretiminin 2012'de 2,87 milyon tona çıktığını belirten Şentürk, bu üretimin yüzde 22'sinin Isparta'dan karşılandığını söyledi.

Şentürk, çalıştayın elmadan alınacak verimin arttırılması yönünde önemli bir çalışma olduğunu sözlerine ekledi.

Çalıştaya Isparta Valisi Memduh Oğuz, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekteri Tuncay Engin ile çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Muhabir: Murat Yolcu

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler