Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Balkanlar, tarih boyunca stratejik, uğruna kavgaların yapıldığı, çok kültürlü ve dinli yapısıyla herkesin göz diktiği tampon bölge özelliğine sahip oldu" dedi.
İstanbul Üniversitesi, Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu ve Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen, 3. ve son günü Bursa Merinos Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen "Balkan Savaşlarının 100. Yılı - 1. Uluslararası Balkanlar ve Göç Kongresi"nde konuşan Altepe, Bursa'nın Balkan göçünü en fazla hisseden şehirlerden olduğunu söyledi.
Kongrenin, Balkan göçü konusundaki en önemli etkinliklerden biri olduğunu belirten Altepe, "Bursa nüfusunun çoğunluğu Balkan göçmeni. Herkesin ailesinde, dilinde göç hatıraları var ve bu hatıralarla bugüne kadar geldik.Toprakları bırakmak kolay değil. Göç, canını, neslini kurtarmak için yapılan zorunlu bir yıkımdır. Bizim de ders almamız ve bugünlerin kıymetini bilmemiz gerektiğini hatırlatan bir durumdur" diye konuştu.
Altepe, düzenlenen kongrede, akademisyenlerin göçün gerçeklerini belgelerle, fotoğraflarla ortaya koyduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
"Bir fotoğraf bile üzerine kitap yazılacak nitelikte. Göç esnasında doğum yapmış, yanına yeni doğmuş bebeği yatırılmış anneler var fotoğraflarda. Göç esnasında, o insanların yaşadıkları sıkıntılar, gördükleri hakaretler, zulümler, her şey var. Göç, büyük bir yıkım ve meşakkattir. Balkanlar, tarih boyunca stratejik, uğruna kavgaların yapıldığı, çok kültürlü ve dinli yapısıyla herkesin göz diktiği tampon bölge özelliğine sahip oldu. Biz, Balkanlarla her zaman irtibatlı olmuşuz. Oralara gidip Türk İslam kültürünü götürmüşüz ve yüzyıllarca kültürümüzü o topraklarda yaşatmışız. İnşallah da yaşatmaya devam edeceğiz."
Altepe, "1. Uluslararası Balkanlar ve Göç Kongresi" notlarının derlenerek bir kitap hazırlanacağını da sözlerine ekledi.
İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Arslan da, acıları unutmanın kolay olmadığını, fakat bu durumun avantaja dönüştürülebileceğini söyledi.
Acıları avantaja dönüştürmenin nasıl yapılacağı üzerine düşünülmesi gerektiğini belirten Arslan, "Biz, bu kongreyle yaşanan acıları avantaja dönüştürmek istedik. Her oturumda, sadece geçmiştekiler değil, gelecekte ne yapabiliriz sorusunun cevabını bulmaya çalıştık" dedi.
Arslan, tarihçilerin çalışma yaparken arşivlerden faydalandığını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Ama arşivler, her zaman için yeterli değil. Arşivler, sadece kuru bilgileri karşılıyor. Oysa duyguları yakalamak gerekli. Bu duyguları yakalamak için de başka bir arşiv kaynağına ihtiyacımız var. Bizim arşivimizi yaşayan bir hale getirmemiz gerekiyor. Bu yüzden herkesin yaşadıklarını yazıya dökmesi gerekiyor. Sizler, yaşayan bir arşivsiniz. Osmanlı'nın resmi arşivi yanında gerçekten ona destek olan yeni bir arşiv oluşturabiliriz. Bunu yapabilirsek çok önemli bir yolu açmış olacağız."
Konuşmaların ardından Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Saime Yüceer'in başkanlığında gerçekleştirilen kongrenin değerlendirme oturumunda, Prof. Dr. Ali Arslan, Prof. Dr. Mahir Aydın, Prof. Dr. Nedim İpek, Prof. Dr. Frances Trix, Prof.Dr. Sevim Piliçkova ve Prof.Dr.Kleanti Anovska Balkan göçleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Kongreye, AK Parti Bursa Milletvekili Canan Candemir Çelik, Balkan Rumeli Konfederasyonu Başkanı Turhan Gençoğlu, Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Ayhan Bölükbaşı, Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL-GÖÇ) Başkanı Yüksel Özkan da katıldı.
Programın sonunda Altepe, tüm katılımcılara plaket takdim etti.
Muhabir: Büşra Nur Özcan
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz