YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

10. ANSİAD Girişimcilik Haftası

Arzum Elektrikli Ev Aletleri Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, Arzum'un üretiminin yarısının Çin'den geldiğini kaydederek, uzak doğunun fırsat da

Arzum Elektrikli Ev Aletleri Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, Arzum'un üretiminin yarısının Çin'den geldiğini kaydederek, uzak doğunun fırsat da olabileceğini bildirdi.

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği ile çeşitli kurum ve kuruluşların işbirliğinde düzenlenen 10. ANSİAD Girişimcilik Haftası kapsamında Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonu'nda "Başarı Öyküleri" başlıklı panel düzenlendi.

Panele Art Mim Limited Şirketi kurucu ortaklarından Hakan Külahçı, OTI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Akan Bektaş ile Arzum Elektrikli Ev Aletleri Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı konuşmacı olarak katıldı.

Arzum Elektrikli Ev Aletleri Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, konuşmasının başında cebinden 50 lira çıkararak, dinleyicilere "Bu parayı almak için ne yapmak lazım-" sorusunu yöneltmesi üzerine öğrencilerden çeşitli yorumlar geldi. Bir öğrencinin "Gelip elinizden almam lazım" diye seslenmesi üzerine Kolbaşı öğrenciye, "Gelip al o halde" diye cevap verdi. Öğrencinin sahneye gelmesi üzerine parayı öğrenciye veren Kolbaşı, "İşte günün girişimcisi. Birçok arkadaşımız yorum getirirken, o yapması gerekeni yaptı" diyerek konuşmasına başladı.

Dünya Bankası tarafından yapılan bir araştırmaya göre Türkiye'de her 100 kişiden 6'sının girişimci olduğunu, ancak bunların 4'ünün işsizlik nedeniyle girişimciliğe yöneldiğini kaydeden Kolbaşı, "Türkiye'de öz güvende sorun yok, riski çok güzel alıyoruz. Ancak farklılık konusunda sorun var. Bu yönümüzü geliştirmemiz lazım" dedi.

Arzum markasının İstanbul'un Eminönü semtindeki Mısır Çarşısı'nın arkasında yer alan 108 metrekarelik bir dükkanda ortaya çıktığını anlatan Kolbaşı, 1966 yılında aile şirketi olarak kurulan Arzum'un 2'nci kuşak yöneticisi olduğunu belirtti. Arzum'un ilk olarak elektrikli ütüyle piyasaya çıktığını ve halen sektörde ütü konusunda üçüncü üretici pozisyonunda olduklarını anlatan Kolbaşı, 70'li yıllarda ilk portakal presini, 90'lı yıllarda ise mutfak robotunun en popüler ürünleri olduğunu belirtti.

Kolbaşı, "1992'i yılında ilk kez Çin'e gittim ve 3 hafta orada kaldım. Üretimimizin yarısı oradan geliyor. Uzak Doğu'nun bir kriz değil fırsat olabileceğini gördüm. 20 yıldan beri Çin'e giden biri olarak şunu söylüyorum ki Rusça önemli, evet, ama sanayi tarafında ilerleyecekseniz muhakkak öz geçmişinize Çinçe'yi de koyun" dedi.

Kolbaşı, 1996 yılında Türkiye'nin imzalamış olduğu Gümrük Birliği anlaşmasının ardından yabancı markaların daha fazla faaliyet göstermeye başladığını ve "Bir markan olacaksa X'li, W'lu olmalı" anlayışının ortaya çıktığını ifade etti. Bunun üzerine kendilerinin 98 yılında "Felix" markasını yarattıklarını kaydeden Kolbaşı, "2004'te ciddi bir sıçrama yaşadık. Yüzde 76 büyüdük. Yabancıların ilgisini çekti ve bizi satın almak istediler ve hisselerimizin yüzde 49'unu İngiliz bir finansal yatırımcıya sattık. Uluslararası alana açılmak istiyorduk ve bu önemli bir ortaklıktı" diye konuştu.

-Art Mim Limited Şirketi kurucu ortaklarından Külahçı-

Hakan Külahçı ise mezuniyetinin ardından bir arkadaşıyla ufak bir ofiste işe başladığını, ilk işinin bir perspektif çizimi olduğunu ve bu çizimi annesinden aldığı borç parayla tamamladığını anlattı.

İlk işinde para alamadığını kaydeden Külahçı, daha sonra bir mimarlık şirketinde maaşlı olarak ve yoğun bir mesaiyle çalıştığını kaydetti. Buradaki yoğun çalışmalarının ikinci ayda maaşının ikiye, dokuz ay sonunda ise beşe katlanarak ödüllendirildiğini ifade eden Külahçı, daha sonra buradan ayrılarak Çanakkale Seramik'te çalışmaya başladığını, zaman içerisinde mağaza müdürlüğüne kadar yükseldiğini dile getirdi.

İlk ofisini açtığında, iç mimarlık ofislerinin yaygın olmadığını anlatan Külahçı, ilk büyük işini Alanya'da bir otele yaptığını belirtti. Oteli tamamlamalarının ardından ödemenin büyük kısmını alamadıklarını söyleyen Külahçı, bu dönemden sonra 4 yıl kadar borç ödemek durumunda kaldığını kaydetti. Külahçı, "Turizmin gelişmesiyle işlerimizde sirkülasyon yaşanmaya başladı. Bu dönemde ortağımdan ayrılarak kardeşimle ortak iş yapmaya başladık. Küçük olan atölyemiz de bu dönemde zamanla büyümeye başladı" diye konuştu.

Ardından borçlanarak Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde fabrika kurmaya başladıklarını anlatan Külahçı, fabrikanın tam olarak üretime geçmesinin yaklaşık 6 yıllarını aldığını ifade etti. Zamanla özellikle Türki Cumhuriyetlerden iş teklifleri gelmeye başladığını ifade eden Külahçı, "Kaliteden taviz vermediğimiz için Antalya'da maalesef iş yapamaz hale geldik. Fiyatlarımız yüksek geldi. Yatırımcılar maliyeti düşürmek için daha az bütçe ayırıyorlardı. Bunun üzerine İstanbul'da da işler almaya başladık. Şuan yaptığımız işlerin yüzde 80'i İstanbul ve yurt dışında" dedi.

Külahçı, zamanla otel ve tekne imalatı işlerine de girdiklerini sözlerine ekledi.

-OTI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bektaş-

Ayhan Akan Bektaş da başarılı olmak için sadece eğitimin yeterli olmadığını kaydederek, farklılık yaratmak ve markalaşmaya önem vermenin de önemli olduğunu belirtti. Kariyer planlamasında 35-40'lı yaşlarda genel müdürlük pozisyonuna gelinmiş olması gerektiğini ifade eden Bektaş, iş yaşamında gerekli olan yüksek tempoya ayak uyduramayanların sıradan bir yönetici olarak kalacağını söyledi.

Bektaş, ikinci bir dilin artık iş hayatının olmazsa olmazları arasında yer aldığını bildirerek, "Uluslararası seviyede olabilmek adına İngilizce dışında Rusça'nın da olması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardında konuşmalar, salondan gelen soruları cevaplandırdı.

Panel sonunda katılımcılara plaket verildi.

Muhabir: Bekir Bektaş

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler