KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

10. Ayda Bebek Beslenmesi

Bu dönemlerde bebekler sofrada ne varsa yiyebilirler.

10. Ayda Bebek Beslenmesi

Artık kendi başlarına yemeyi öğretmeniz gerekmektedir. Yemeğin miktarını ise her zaman bebeğiniz belirlemelidir. Asla bebeğinizin istediğinden fazla yemek vermemelisiniz. Bu bebeğinizin yemek yemeye ya da o besine karşı bir önyargı geliştirmesine sebep olabilir. Genellikle de bu tarz yemek tartışmaları bu dönemde olmaya başlar. Çünkü bebek memnuniyetsizliğini belli eder. Burada son sözü bebeğinize bırakmalısınız.

Bebeğinize doğru beslenme alışkanlıklarını kazandırmak için ailenin de doğru bir şekilde beslenmesi gerekmektedir. Çünkü bebek büyürken ailesindeki bireyleri rol model olarak alır. Tüm öğünlerin sofrada yenmesi gerekmektedir. Yavaş yavaş bebeğinizi sofra kültürüne alıştırabilirsiniz. Bu dönemde yavaş yavaş bir şekilde yumurtanın beyaz kısmını bebeğinize yedirebilirsiniz. Aile bireylerinden birinde herhangi bir gıdaya karşı alerji varsa bebeğinize de o gıdayı yedirirken çok dikkatli olmalısınız. İstenmeyen reaksiyonlar alınırsa derhal gıdanın verilmesi kesilmelidir. 1 yaşından önce bebeğe inek sütü ve balın verilmesi önerilmemektedir. Bu bilgileri de göz önünde bulundurabilirsiniz.

Bu ayda bebek, ailenin diğer fertlerinin yedikleri yemeklerden daha fazla yemeye başlar. Bebeğinize verdiğiniz yiyeceklerin uygun kıvamda ve büyüklükte olmasına dikkat ediniz. İyice pişmiş ve ince kıyılmış yiyecekleri tercih ediniz ya da bebek değirmeni kullanarak yiyeceklerin arzu edilen kıvama gelmesini sağlayınız. Anne sütü bu dönemde de takviye besin olarak verilmektedir. Bebeğinizin demir ihtiyacını devam sütlerinden ya da mamalarından elde edebilirsiniz. Yine aynı şekilde birinci yaşını doldurana kadar tam yağlı sütün verilmesinden kaçınmalısınız. Bebeğinizin hassas sindirim sistemi halen yağlı sütü sindirebilecek gelişmişlikte değildir.

Dikkat edilmesi gerekilen bir diğer konu ise, bebeğiniz yemeği ne kadar yiyeceğine kendisinin karar vermesidir. Anne ile bebek arasındaki kavgalar genellikle bu dönemlerde başlar. Anneler her zaman bebeğinin yediği miktarı yetersiz bulur ve daha fazla yedirmek ister. Oysa bebeğinizin kararına saygı göstermeli, yiyebileceğinden fazla yemek verilmemelidir. Anne sütünün bir diğer cazip tarafı ise ne kadar emeceğine bebeğin karar veriyor oluşudur. Siz de bu düzeni bozmadan devam edip, bebeğinizin yedirdiğiniz besinlere ya da yemek yemeye karşı önyargı oluşturmasına engel olabilirsiniz.

Diğer konu ise kendinizin yemediği bir besini bebeğinize yedirmeye çalışmak olacaktır. Sık sık tüketilen besinlere karşı bebeğiniz bir anlayış gerçekleştirir ve o besinlere karşı daha sıcak yaklaşımlı olabilirler. Bebekler bu dönemlerde aile ile birlikte sofrada yemek yiyebilirler. Bebeğinize sofra alışkanlığını bu dönemlerde kazandırabilirsiniz. Aynı şekilde bebeğinize yemekleri televizyon karşısında ya da bu tarz yerlerde yedirmemelisiniz. Yemek alışkanlığı gibi sofra düzeni ve alışkanlığını da kazandırmak yine sizin elinizdedir.

Bebeğinizde herhangi bir besine karşı alerjinin olup olmadığını anlamak için besinleri tek tek vermeyi unutmayın. Ayrıca aile fertlerinden birinin herhangi bir gıdaya karşı alerjisi bulunuyorsa, o besini bebeğinize de verirken dikkatli olmalısınız. Kızarma, öksürme, ishal, mide bulantısı gibi belirtiler görülür ise doktorunuza başvurmalısınız.

Bu dönemde bebeğinize yedirebileceğiniz mama tarifi

En Çok Aranan Haberler