Hareketlendikçe yeni yerler keşfetmeye başlayacaklardır. Bu dönemlerde bebeğiniz ile geziler düzenleyebilir, bol temiz hava alabilirsiniz. Yeni bebekler ile etkileşime girmesi bebeğiniz için yararlı olabilir ve onun sosyal yanının gelişmesine yardımcı olabilir. Bebeğiniz ile her zamanki gibi bolca konuşmalı, bolca dokunmalı ve sevginizi cömertçe belli etmelisiniz.
Bebeğiniz baş ve işaret parmağını rahatlıkla kullanabildiğinden kalem ve kağıt verebilir, çizimler yapmasını sağlayabilirsiniz. Ancak bunu yaparken bebeğinizi gözlemlemeyi unutmayınız. Masajlar yapmak bebeğinizin hem rahatlamasını sağlayacak hem de kas sisteminin gelişmesine katkıda bulunacaktır. Sosyal aktiviteler bebeğinizin gelişimine yardımcı olur, bunu asla unutmayın.
Bebeğinizle 10. ayda kaliteli vakit geçirmek adına bir aktivite arıyorsanız size önerimiz “Minderli Tırmanma” adı verilen oyun olabilir. Bebeğiniz yürümeyi öğrendikçe, tırmanmayı da öğreneceğini bilmelisiniz. Sadece o merdivenleri kendi başına çıkmak istediği için apartmanın içinde kaç dakika harcayacağınızı emin olun tahmin edemezsiniz. Üstelik bir kere, iki kere değil ta ki siz daha fazla olmaz diyene kadar. Bu oyunu 9 aylıktan 19 aylık döneme kadar oynayabilir. Motor becerilerinin gelişmesine olanak sağlayan bu oyun için ihtiyacınız olan şeyler bir yatağınızdan, koltuğunuzdan ya da herhangi bir yerden bulup toplayabildiğiniz kadar yastıktır. Tırmanma aktivitesini eğlenceli olduğu kadar güvenli yapmak için yastıkları, yatak ya da koltuk yastıkları gibi büyük olanlar en aşağıda olacak şekilde dizin. Sonrasında ise sandalye yastıkları gibi daha küçük yastıkları ekleyin. Sonrasında bebeğinizi sağlam bir şekilde tutarak yastıklardan oluşmuş dağınıza tırmanmasına yardım edin. Eğer büyük yastıklarınız varsa sağlam bir şekilde dizerek bir merdiven oluşturabilirsiniz ama dikkatli olmanız gerektiğini unutmayın.
Unutmayın ki bu aktivite esnasında ebeveyn sürekli çocuğu tutmalıdır. Ayrıca yastıklardan oluşan dağınızı da çok yüksek yapmamalısınız. Çevresinde keskin kenarlı mobilyalar olan bir yerde bu oyunu oynamayın.
Bir diğer önerimiz ise “Uçan Tahterevalli” olabilir. 10 ay ile 18 ay arasında oynayabileceğiniz bu oyun bebeğinizin neden sonuç ilişkisini anlamasına yardımcıdır. İhtiyacınız olan şeyler daha sağlam olması için içi gazete kağıdı ile doldurulmuş mukavva bir boru, geniş ve sağlam bir çocuk kitabı ya da kare şeklinde bir tahta, küçük pelüş hayvanlar ve bir çocuk çekicidir. Boruyu yere yatırın, mümkünse yumuşak bir zemin olsun. Kitabın ya da kare tahtanın borunun üzerinde tıpkı bir tahterevalli gibi dengede durmasını sağlayın. Bir ucu aşağı bir ucu yukarı bakan tahterevallinizin aşağıdaki tarafına oyuncakları yerleştirin ve çocuğunuza oyuncak tahteravallinin diğer ucuna oyuncak çekiciyle vurması gerektiğini anlatarak gösterin.
İlk birkaç kez belki sizin bunu yapmanız gerekebilir, fakat çocuğunuz etrafta uçuşan hayvanları izlemeye bayılacağı gibi çekiçle vurmayı da çok sevecektir. Buna devam etmek isteyecektir, bu nedenle olaya belki seviyeler ekleyerek ona görevler vermeyi deneyebilirsiniz.