Bal arıları ölüyorlar. Gerçekten, açıklanamaz bir şekilde, ciddi bir oranda –görünürde- sebepsizce ölüyor bal arıları. Bu da bilim adamlarını harekete geçiriyor elbette, zira ilginçtir, bununla ilgili gerçekten kimsenin net bir bilgisi yok.
Elbette bu büyük bir problem, çünkü bildiğiniz gibi bal arıları sadece irite edici bir sesle uçup sinirleri bozulduğunda sizi sokmaktan ibaret yaratıklar değiller. Kendileri bizim tükettiğimiz gıda kaynaklarının %33’inin varlığından direkt olarak sorumlular. Meyve ve sebzelerin polenlerini taşıyarak, üremelerine yardımcı oluyorlar ve bu yüzden de onların ölmeleri, bizi doğrudan etkiliyor.
Peki bu sorunun kaynağı nasıl tespit edilecek? Avustralya bazlı Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation örgütü, dünya çapında bal arılarının toplu ölümünü anlayabilmek adına çok ilginç bir yöntem geliştirdi. Kendileri arıları alıp, tek tek sırtlarına Intel’in Edison çipini yerleştirdiler. Bu çip arılarla ilgili veri toplayarak, biliminsanlarına aktaracak ve onlar da durumu biraz daha anlamaya çalışacaklar.