HABER

10 bin Türk askerine zehir tuzağı!

Çanakkale Kara Savaşları'nın 96. yıldönümü dolayısıyla anma törenleri düzenlendi. Bu kapsamda Kayseri'de de 1915 Çanakkale Seddülbahir Savaş Galerisi Müzesi açıldı.

10 bin Türk askerine zehir tuzağı!

Müzede tam 4 bin adet savaş dönemine ait eşyalar yer alıyor. Silahlar, mermiler, kullanılan eşyalar, giysiler var. Savaş materyalleri arasında İngilizlerin, savaş suçu olmasına karşın kullandıkları zehirli yıldızlar dikkat çekiyor.

[

****](https://www.mynet.com/canakkale-siperlerinde-skandal-110100567619)

Savaşta Türk ordusunu mağlup etme adına her yolu deneyen İngilizler, zehirli yıldızları, Türk askerlerinin ayağına batması sonucu zehirlenerek ya da kan kaybından ölmeleri için kullanmış. Tam 10 bin Türk askeri zehirli deniz yıldızlarından dolayı ya hayatlarını kaybetmiş ya da bacakları kesilmek zorunda kalmış. Çanakkale Müzesi Genel Koordinatörü Cengiz Yürükaslan, Çanakkale Savaşı'nda müttefik kuvvetlerin Türk askerlerine karşı kullandığı silahları müzeyi gezen öğrencilere anlattı.

Cengiz Yürükaslan, o dönemin en son teknoloji imkanları çerçevesinde yapılan silahların düşmanlar tarafından kullanıldığını belirterek, her yolu deneyen İngilizlerin savaş suçu olmasına karşın zehirli yıldızları kullandığını hatırlattı. 'Zehirli yıldızlar. Çanakkale'nin bilinmeyenleridir' diyen Cengiz Yürükaslan, "Çanakkale tarihçilerinin, bilmediği, Çanakkale müzelerimizde sandıklarla olan bir sürü yapılmış silah ve materyaller var. Bunlardan birisi zehirli yıldız. Bunun diğer adı sessiz mayın. Zamanında askerimizin ayağındaki teçhizat eksikliği, ayakkabı eksikliğinden dolayı İngilizler böyle bir şey tespit etmişler. Uçlarına zehir sürerek havadan uçaklarla askerlerimizin bulunduğu bölgeye, siperlerin yakınlarına atmışlar. Birçok insanımız ayağını bastıkları bu yıldızlar yüzünden ya kan kaybıyla yada zehirlenerek hayatlarını kaybetmiştir. Birçok askerimizin de ayağı zehir nedeniyle kesilmiştir." diye konuştu.

Yürükaslan, Çanakkale Savaşı'nda düşmanın toz halindeki barutu tel haline getirdiklerinin örneklerini müzede bulundurduklarını anlattı. Düşmanın tel şeklindeki barutu mermilerde kullandığını aktardı. Vücuda isabet eden merminin vücut içerisinde infilak ederek, vücut içini yakarak savaştaki acımasızlıklarını, insanlık suçu işlediklerinin göstergesi olduğunu ifade etti. Metrekareye düşen mermi sayısını hatırlatan Yürükaslan, "Çalışma masalarımızın büyüklüğü bir metrekaredir. Buradan savaşta metrekareye düşen 6 bin merminin hikayesini anlatmak istiyorum. Bu alanda 5-6 asker bulunabilir. Asker başına bin kurşun. Milyonda bir ihtimal olan mermiler havada çarpışıyor. Nasıl bir savaşın yaşandığını buradan anlamamız mümkün." şeklinde konuştu.

Cengiz Yürükaslan, Çanakkale ruhunun bütün Türk insanına anlatılması, gösterilmesi ve yaşatılması gerektiğini de vurgulayarak, son 5 yıl içinde devlet erkanı ve hükümetin Çanakkale'ye sahip çıktığını açıkladı. Yürükaslan, bugüne kadar yapılması gereken ve birçok eksiğin tamamlandığını ifade ederek, "Nusret Mayın Gemisinin, Çanakkale müzemizde sadece maketini gösteriyorduk. Aslı Tarsus'taydı. Onlar denizden çıkartıp sergiliyorlardı. Bu nedenle geri alınamamıştı. Donanma Komutanlığımız bu yıl birebir orijinalini yaptı. Bir ay önce Çanakkale'deki yerine konuldu. Sayın Başbakanımız açılışını yapacak. Tabyalarımız canlandırmalı şekilde yıkıntı ölçülerinden kurtarıldı. Çanakkale olması gereken tam anlamıyla 'Çanakkale'miz bu dedirteceğimiz' hüviyete kazandırıldı." dedi.

En Çok Aranan Haberler