YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

10. Kalkınma Planı İstişare Toplantısı Yapıldı

Kalkınma Bakanlığı'nın 2014-2018 yıllarını kapsayacak “10. Kalkınma Planı İstişare Toplantısı” Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) koordinasyonuyla...

10. Kalkınma Planı İstişare Toplantısı Yapıldı

Kalkınma Bakanlığı'nın 2014-2018 yıllarını kapsayacak “10. Kalkınma Planı İstişare Toplantısı” Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) koordinasyonuyla başladı.

Bir otelde gerçekleştirilen toplantıya Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Karaman Valisi Murat Koca, Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) Genel Sekreteri Ahmet Akman, Konya İl Genel Meclis Başkanı Ali Selvi ve ilgili kurumların temsilcileri katıldı. Açılış konuşmasını yapan MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman, toplantının içeriği hakkında katılımcılara bilgi verdi.

“ESKİ GELENEĞİ YIKAN BİR ALGILAMA KAZANILDI”

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, insanlar kendi beyin ve fikir üretim gücüne göre kaynak kullanabildiği bir model uyguladıklarını ifade ederek, “Yani yaptığınız bir projenin bir amacı varsa buna kaynak verilen bir dünyaya doğru gidiyoruz. Ama biz alışkanlıklar itibariyle daha çok adamımız varsa kaynak bulursunuz felsefesine yatkın olarak yetiştirildik. Şimdi bu eski geleneği yıkan bir algılama kazandırmak gibi bir ana fonksiyonu var kalkınma ajanslarının. Zannediyorum MEVKA bunu başarıyla yönetiyor" dedi. Bugüne kadar merkezi yönetimlerin buyrultularıyla geleceğin kurgulandığını aktaran Vali Doğan, “Biz bugüne kadar hep merkezi yönetimin bizim için buyrultularıyla geleceğimizi kurguluyorduk. Bizim bir enerjimiz olduğuna, bizim bir varlığımız olduğuna da bir türlü inanmıyorlar, yani kendi ayaklarımız üstünde duramayan bir algılamamız vardı. Şimdi bu algılamayı da al aşağı ediyoruz. Yeni kalkınma planı döneminde yerel gücü daha anlamlı bir biçimde merkezi idarenin kararları arasına dahil etmeyi çalışıyoruz. Yani biz bölgemiz adına neyi düşünüyorsak, neyi arzuluyorsak bunu kendimiz başaracağız. Kalkınma planlaması hazırlanırken sadece bu uyum sorunları değil de özel ihtisas komisyonları görev yaparlar. Tabi biz bu ayarı biraz ihmal etmiş gibi görünüyoruz” diye konuştu.

“ÖZEL İHTİSAS KOMİSYONA İHTİYAÇ VAR”

Toplantından sonra Konya-Karaman bölgesi için önemli olan birkaç sektörde, gönüllü bir ekibin mutlaka bir 'özel ihtisas komisyonu' marifetiyle özel raporlar hazırlanması önerisinde bulunan Vali Doğan, “Tarımda su kullanımı konusu, bir özel ihtisas komisyonu raporuna ihtiyaç duyulmaktadır. Bu konu çalışılmalıdır diye düşünüyorum. Nitekim Cuma günü DSİ Genel Müdürlüğü, Konya Valiliği ve KOP İdaresi Başkanlığıyla bir toplantı gerçekleştireceğiz. Ama bu konunun daha fazla tartışılması ve doğrunun daha net bir şekilde bulunmasına ihtiyaç var bu bölge açısından. Bunun için özel ihtisas komisyonuna ihtiyaç olduğunu düşünüyorum” dedi. Bu anlamda enerjinin de gittikçe bölge açısından değer kazanmaya başladığına da dikkat çeken Vali Doğan, “Enerjinin ne denli önemli olduğu konusunda yeterli altlığımızı alıyoruz. Hem altlığımızı pekiştirme adına, hem de Konya-Karaman bu anlamdaki pozitif avantajlarını merkezi plana dahil etme açısından bu konuda da bir özel ihtisas komisyonu kurulmasından yana olduğumu ifade etmek istiyorum. Son olarak da sanayinin birkaç sektörü var ki bu konular da ya yokuz ya da varlığımız yeterli ölçüde değer üretemiyor. Konya için söylüyorum Karaman için belki farklı şeyler söylenebilir. Burada savunma sanayisini ben önemsiyorum. Bu bölgede savunma sanayisinin yerleşmesi açışından özel bir ihtisas komisyonu çalışması yapılmasını çok değerli buluyorum” şeklinde konuştu.

“GELECEĞİMİZİ İYİ PLANLAMAK ZORUNDAYIZ”

Karaman Valisi Murat Koca da, yapılacak çalışmaların toplumsal ve kurumsal açıdan geniş bir taban bulduğu takdirde bölgenin ve ülkenin daha güçlü bir yapıya ulaşacağını ifade etti. Vali Koca, “Ekonomideki zayıflık toplumsal ve siyasal sıkıntıları da beraberinde getirmektedir. Eğer biz çocuklarımıza daha güçlü daha müreffeh bir ülke bırakmak arzusunda isek bugün her zamankinden daha gayretli ve daha çalışkan olmak geleceğimizi de daha iyi planlamak zorundayız” dedi. Vali Koca, “Kalkınma planları bu açıdan büyük önem taşıyor. Kalkınma ajansları, bu arada MEVKA, Kalkınma Bakanlığımız tarafından başlatılan 2014-2018 yılları arasını kapsayacak 10. kalkınma planı hazırlık çalışmalarını daha güçlü ve yaygın bir toplumsal ve kurumsal bir tabana oturtması konusunda önemli bir rol üstlenmiştir” diye konuştu.

Konuşmaların ardından 10. Kalkınma Planı yöntemleri hakkında bilgi verildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler