HABER

10 milyon tiroid bezi hastası var

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Çakır, Türkiye'de 10 milyon tiroid bezi hastası olduğunu, özellikle hamilelerin bu hastalık riski ile karşı karşıya bulunduklarını bildirdi.

10 milyon tiroid bezi hastası var

Prof. Dr. Çakır, tiroid bezi (gırtlağın ön tarafında bulunan ve salgısını kana veren bir iç salgı) hastalığının oluşumuna zemin hazırlayan iyot eksikliğinin Türkiye'de önemli bir sorun olduğunu söyledi.

Yapılan araştırmalara göre, ülkede yaklaşık 10 milyon tiroid bezi hastası bulunduğunu, bunların önemli bölümünün guatr (tiroid bezinin iltihabi ve habis olmayan büyümesi) hastası olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Çakır, bu hastalığın üreme çağındaki kadınlarda özellikle de hamilelik döneminde sık görüldüğünü, hastalığın oluşumundaki temel nedenin ise iyot eksikliği olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Çakır, hamilelerin çok sık idrara çıkmalarının idrarla iyot kaybını yoğunlaştırdığını, bu nedenle kendileri ve bebeklerinde guatr oluşumunu engellemek için günde en az 200 miligram iyot tüketmesi gerektiğini anlattı.

ARAŞTIRMA SONUÇLARI

İyot eksikliğinin sık görüldüğü yerleşim birimlerinde yapılan araştırma sonuçlarının tezlerini doğrular nitelikte olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Çakır, "Hamilelikte yeterli miktarda iyot alınması durumunda vücut metabolizması fizyolojik değişikliklere kolayca adaptasyon sağlamaktadır. Hamilelik döneminde iyot alınması ise guatr
oluşumunu engelliyor" dedi.

Prof. Dr. Çakır, iyot eksikliği anne adayında teşhis edildiğinde, düşük riskini ortadan kaldırmak için sıkı takibin zorunluğu olduğunu, tedavide ise çeşitli atitiroit ilaçların kullanımının olumlu sonuçlar verdiğini sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler