Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emin Karip, yeni eğitim sistemiyle ilgili detayları anlattı.
4+4+4 sistemi kapsamlı hazırlık süreçlerinin ardından, Eylül ayında uygulamaya giriyor.
Müfredat ve ders saatleri üzerindeki çalışmaların büyük bir bölümü tamamlandı.
İşte 10 soruda yeni sistemin detayları...
1., 5. ve 9. sınıfta müfredat değişecek. 1. sınıfa başlayan öğrenciler müfredatta bir miktar hafifletmeyle karşılaşacak. İlk üç ayda okuma-yazma için hazırlık dönemi yaşayacaklar. Bu öğretim yılında 1. sınıfa başlayacaklar geçmiş yıllara göre kolay bir müfredatla karşılaşacak.
Oyun ve fiziki etkinlikler dersiyle birlikte çocukların oyun ve fiziki etkinlikle bazı becerileri kazanması hedefleniyor. Bu ders de haftada 5 saat olacak. 2 ve 3. sınıfta oyun ve fiziki etkinlikler dersi sürecek. 4. sınıfta bu dersin saati 2'ye düşecek.
Matematik dersinde haftalık 1 saat artış olacak. Fen Bilimleri dersi artık 3. sınıfta 3 saatle başlayacak. 4. sınfta ders saati 1 saat artacak.
Yabancı dil dersi 4. sınıf yerine 2. sınıfta başlayacak. Demokrasi, insan hakları ve yurttaşlık dersi 4. sınfta 2 saat olarak alınacak.
Karip bu soruyu şöyle yanıtladı: "Matematik ve fen bilimlerinde uluslararası karşılaştırmalara bakınca ilk 8 yıl içinde geride kalmamızdı. Matematik, fen bilimleri gibi temel alanlardaki farkın kapatılması için ders saati artırıldı. İlkokul yıllarında oyunu bir araç olarak kullanarak öğrencilerin temel becerileri kazanmasını hedefliyoruz. Yabancı dilin geriye çekilmesi pedogojik olarak doğru bir yaklaşımdır."
Okula başlama yaşı sadece 3 ay erkene çekildi, 1 yaş erkene alınmadı. 1. sınıf müfredatının hafifletilmesi ve baskının azaltılması okula uyum sağlanmasında önemli bir faktör olarak değerlendirildi.
5. sınıfta ilk defa seçmeli ders olacak. 6 alanda seçmeli ders olacak. Birinci grup din ve ahlak eğitimi, ikinci grup yaşayan diller, üçüncü grup yabancı dil alanı, spor ve sanat alanında dersler olacak. Spor, sanat ve müzik 2 veya 4 saat seçilebiliyor. Sosyal bilimler ve matematik alanında da seçmeli dersler olacak.
Ortaokulun diğer sınıflarında seçmeli ders olmayacak. Her biri 2'şer ders olarak toplamda 8 saat seçmeli ders alınabilecek. Biri spor ve sanattan seçilirse, bu durumda üç ders seçilebilecek.
Yaşayan diller adı altında Kürtçe dersi olacak. Ders saati haftada 2 saat olarak tasarlandı. Öğrenciler isterse 5. sınıftan 8. sınıfa kadar devam edilebilir.
Program değişiklikleri olduğu için ilk yılda kitap yerine öğretim materyali adı altında uygulama olacak. Öğrenciler ve öğretmenlerin elinde öğretim materyali bulunacak. Bu materyaller test edilecek, bir sonraki öğretim yılında ders kitabına dönüştürülecek.