Konya’da düzenlenen “10. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi” başladı.
Dedeman Otel’de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Konya Ticaret Borsası, TÜBİTAK, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomi Bölümü ve Tarım Ekonomisi Derneği işbirliği düzenlenen kongreye, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Alparslan, Konya Ticaret Borsası Başkanı Uğur Kaleli, Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, dekanlar, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden öğretim üyeleri ve Kongre’ye destek veren kuruluşların temsilcileri katıldı. Kongrenin açılış konuşmasını yapan Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı ve Kongre Düzenleme Komitesi Başkanı Prof. Dr. Cennet Oğuz, “Düzenlenen kongre ile ülkemizde tarım ekonomisini etkileyen ekonomik, siyasi, sosyal ve çevresel nedenler bilimsel alanda değerlendirilecek. Tarımsal anlamda yaşanan yoksulluğa kalıcı çözüm önerileri sunulmaya çalışılacak” dedi. Konuşmasında üniversite-sanayi işbirliğinin önemine değinen Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise, “Tarım alanında önemli bilimsel atılımların yapılması bizi çok memnun ediyor. Dünyanın gelişmiş ülkeleri güçlerini üniversite-sanayi işbirliğine verdikleri önemden alıyorlar. Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden gelen katılımcı akademisyenlerle, organizasyonda emek veren tüm arkadaşlarımıza teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
Konya Ticaret Borsası Muhammet Uğur Kaleli de, tarımın dış etkenlere bağlı riskli bir sektör olduğunu belirterek, “Özellikle 2008 dünya krizi ile ticaretin şeklinin değişmiş, çeşitli tonlardan kaçan kaynaklar tarım kesiminde kendine yer bulmuştur. Tarım eskiden kalkınmanın temel faktörü iken günümüzde sanayileşmeyle birlikte kalkınmanın önemli bir halkası haline gelmiştir. Eskiden sadece kendine yeterli olma kaygısıyla yapılan tarım, bugün küresel ticaretin en önemli sektörü olmuştur. Tarım yerel seviyede sadece üretim odaklı anlayıştan bugün üretim ve tüketimi de içine alan bütüncül bir anlayış ile markalaşma çabasına girmiştir. Kırsal alanda etkin olan tarım artık küresel ölçekte izlenmesi ve yönetilmesi gereken bir alan olmuştur. Bu alanda ileriye yönelik politikaların oluşturulması ve uygulanması da ortak akıl ve istikrarla olacaktır” diye konuştu.
Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ise, “Kuruluşlarımız stratejik olarak üniversitelerle işbirliğine gerçek anlamda önem vermeliler. Konya’nın da 2023’e hazırlanması için üniversitelerimizden destek almaya önem veriyoruz. Üniversitedeki öğretim üyeleriyle beraber çalışıp bilimsel anlamda onlardan destek alıyoruz. Kongrede değerlendirilen konuların da Konya’nın projelerine destek vereceğine inanıyorum” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ve protokol mensupları kongreye destek veren kuruluşların temsilcilerine plaket verdi. ‘Tarım, Yoksulluk ve Kalkınma’ konusunun ele alınacağı kongrede ekonomik, siyasi, sosyal ve çevresel olayların tarım üzerindeki etkileri ve geleceğe yönelik hazırlanan tarım politikaları ele alınacak. Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden katılan alanında uzman 250 öğretim üyesi, 3 gün boyunca 167 bildiri sunulacak.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz