Kütahya'ya ait birçok türküyü derleyip Türk Halk Müziği repertuvarına kazandıran ve "Kütahya türkülerinin babası" olarak bilinen merhum Hisarlı Ahmet anısına bu yıl 10'uncusu organize edilen sempozyum başladı.
Kütahya Güzel Sanatlar Derneği ile Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı yöneticiliğinde hazırlanan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünün yanı sıra ilden çeşitli kurum ve kuruluşların desteklediği "İnsan Yaşamında Müzik" temalı "10. Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu"nun açılış töreni bir otelde yapıldı.
Vali Ömer Toraman, programda yaptığı konuşmada, Kütahya'nın bir kültür ve sanat şehri olduğunu vurguladı.
Sempozyumun yıllardır sürmesinin, Kütahya'nın bu özelliğinin bir göstergesi olduğunu belirten Toraman, şöyle konuştu:
"Bu tarz sempozyumlar daha büyük şehirlerde yapılan tarz sempozyumlar ama burada demek ki kaynak kuvvetli. O nedenle 10'uncu kez bu sempozyumu gerçekleştiriyoruz. Sempozyuma Hisarlı Ahmet'in ismi verilmesi çok büyük bir vefa örneği. Sanatkar, sanatçı; kültür, medeniyet, vefayı da bünyesinde barındırır. Bu değerler olmazsa sanat yozlaşır. Bu büyük ustaların saygı ile isimlerinin verilmesi çok özel ve anlamlı. Hisarlı Ahmet'in şahsında tüm türkülerimizi Anadolu coğrafyasında yakanlara, bunları dillendirenlere, şekil verenlere şükranlarımı sunuyorum."
Kütahya Belediye Başkanı Alim Işık da Hisarlı Ahmet'in büyük bir değer olduğunu dile getirdi.
Işık, Kütahya'nın önemli potansiyellerinden birinin, sahip olduğu kültür varlıkları ve sanatçıları olduğuna değinerek, "İlimizin tanıtım sorunu olduğu yıllardır konuşulur. Yapılan güzel faaliyetlerle ve bunun gibi sempozyum etkinlikleriyle Kütahya'nın tanıtımı sorun olmaktan çıkacak. İlimizin tanıtımı artık güzel bir haslet olacak." dedi.
Hisarlı Ahmet'in oğlu Mustafa Hisarlı ise babasının Türk Halk Müziğine katkılarından bahsederek, sempozyumda emeği geçenlere teşekkür etti.
Konuşmacılar ile sempozyuma katkı sağlayanlara şilt ve teşekkür belgelerinin de takdim edildiği programda, TRT sanatçısı Tahir Aydoğdu kanun dinletisi sundu.
Yurt içi ve dışından uzman ve akademisyenlerin bildirileriyle konferans ve konserleri kapsayan sempozyum, 27 Nisan'da sona erecek.
- Hisarlı Ahmet
Kütahya'da 1908 yılında doğan Hisarlı Ahmet, çocukluğunda sesinin gürlüğü ve güzelliği ile dikkati çekti. Baba mesleği olan yemenicilik ve kavaflığın yanı sıra türküler derledi, ses ve saz sanatçılığı yaptı. Sanatını usta-çırak ve gezek ilişkileri içinde geliştirdi.
Yöre türkülerini söyleyişindeki tavır, ritim ve icrasıyla tanınan sanatçı, bildiği türküleri TRT repertuvarına kazandırmak için Muzaffer Sarısözen, Nida Tüfekçi, Yücel Paşmakçı ile çalışarak yörenin kaynak kişisi olarak ünlendi. "İnegöllü" olan soyadı yerine, "Hisar" olan lakabını soyadı olarak alan Hisarlı Ahmet, sesinde ve söyleşindeki üslup ve teknik, icrasındaki sağlamlık ve repertuvarındaki titizliğiyle tanındı.
Hisarlı Ahmet, 1984 yılında vefat etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz