YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Açılış Programı

Türkçe'yi tüm dünyada konuşturan 10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın açılış programı gerçekleşti. 14 Haziran'a kadar sürecek...

Türkçe'yi tüm dünyada konuşturan 10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın açılış programı gerçekleşti. 14 Haziran'a kadar sürecek olan olimpiyatların açılış gecesine katılan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, olimpiyatların Türkçe açısından gurur verici olduğunu söyledi.

Four Seasons Otel'de düzenlenen 10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın açılış programına Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer başta olmak üzere iş, sanat, siyaset, spor ve medya dünyasının birçok temsilcisi katıldı. Sunuculuğunu ünlü şovmen Beyazıt Öztürk'ün yaptığı gecede,135 ülkeden gelen öğrencilerin Türkçe söyledikleri şarkılar, oynadıkları yöresel oyunlar konuklardan tam not aldı. Kusursuz Türkçe'leriyle birbirinden iddialı şarkılar söyleyen çocuklar, geceye katılan davetlilere keyifli anlar yaşattı.

Türkçe Olimpiyatları'nın gurur verici olduğunu belirten Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "Dünyanın pek çok ülkesinden çocuklar Türkçe öğreniyorlar. Türkçe üzerinden şiir okuyarak, şarkı söyleyerek, tiyatro yaparak, şakalaşarak bize dili öğrendiklerini ispat ediyorlar. Bir dili öğrendiğinizi göstermenin en iyi yolu tiyatro oynamak, şaka yapmaktır. Bu perspektiften bakıldığında bizim Türkçemiz açısından gurur verici bir durum. Dünyada her yıl yüzlerce yerel dil ortadan kalkıyor. Bir tahmine göre yaklaşık 2050 yılına geldiğimizde veya bu asrın sonuna doğru geldiğimizde dünyada çok az sayıda dil kalacak. Türkçe bu dillerden birisi. Bu açıdan bakıldığında başka ülkelerinde Türkçemizin yaşamasına yaptığı katkıları biz minnetle karşılamak durumundayız. Emeği geçen herkese biz teşekkür ediyoruz. Benim için de özel bir anlamı var. Biliyorsunuz ben Karamanlıyım. Türkçe konuşma fermanı Karaman'da ilan edilmiştir. Bu aslında o fermanın küresel düzeyde tezahürü gibi görünüyor. O bakımdan da başka bir mutluluk yaşıyorum" dedi.

VALİ HÜSEYİN AVNİ MUTLU: "YABANCILAŞMA DİLDEN BAŞLAR"

Eşiyle beraber programa katılan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, çocukların gösterdikleri performans karşısında çok duygulandığını belirterek, "Muhteşem bir başlangıç oldu. Her yıl gittikçe görkemli, hepimizi çok gururlandıran muhteşem bir olimpiyat İstanbul'umuzda ve ülkemizin her köşesinde 1500 çocuğumuzla, Türkçemizi çok güzel konuşan yavrularımızla birlikte başladı. Gururlandık ve çok hislendik. Ülkemizin milli marşını, gönülden söyleyen, severek söyleyen, Türkçe'nin en güzel ifadesiyle söyleyen yavruları bugün burada farklı şiirlerle, şarkılarla, folklor gösterileriyle izledik. Bu sahnelere aslında alışığız. Çünkü 10 yıldan beri bu tabloyu görüyoruz. Ama her görüşümüzde göğsümüz kabarıyor. Karaman oğlu Mehmet Bey: 'Çarşıda, dergahta, pazarda, evde bundan sonra her yerde Türkçe konuşulacak' diye, ferman buyurduğundan bu yana Türkçe'ye sahip çıkmaya çalışıyoruz. Ama artık bu ferman sadece Karaman'da, Anadolu illerinde konuşulacak bir Türkçe için değil, dünyanın her yerinde konuşulmak üzere uygulamada bu işi yapan çok güzel okullarımız var. Öğretmenlerimiz var. Şimdi görüyoruz ki dünya artık Türkçe'yi öğreniyor. Bu bize gurur veriyor" dedi.

Öğretmenlere minnettar olmamız gerektiğini belirten Vali Mutlu, "Bizim gururumuzu okşayan, yücelten çok değerli öğretmenlerimize buradan gönül dolusu sevgiler muhabbetler iletiyoruz. Onlar ülke için çok büyük fedakarlıklar yapıyorlar. Bu millet onları hiçbir zaman unutmayacak. Buradan dünyanın pek çok farklı yerlerinde bu hizmetleri üreten hocalarımıza dua ediyoruz. Onlar bizim milletimizin alperenleri. Türkçe dilini ötesinde gönül diliyle milletlerle buluşuyorlar. Ülkemizi, Türkçemizi tanıtmaya gayret ediyorlar. Ülkemin geleceği adına bana büyük umut veriyorlar. Hamdolsun bu günleri gördük" diye konuştu.

Türkçe'nin yozlaştırıldığını ifade eden Vali Hüseyin Avni Mutlu, "Çok farklı ülkelerin çocukları bu kadar güzel Türkçe öğreniyorlarken, bizim de Türkçemizi daha iyi öğrenmemiz ve sahiplenmemiz gerekiyor. İstanbul Türkçenin en güzel konuşulduğu yer. İstanbul Türkçesi diye çok özel bir lehçemiz var. Anadolu'nun her yerinde Türkçe çok güzel konuşuluyor. Ama maalesef Türkçenin içerisine giren, Türkçe'ye yakışmayan kelimelerin çok farklı yerlerde kullanıldığını görmekten de üzüntü duyuyorum. Lisanına sahip çıkamayanların geleceklerine ve kültürlerine sahip çıkması mümkün değildir. Yabancılaşma dilden başlar. Dolayısıyla dilimizdeki yabancılaşmaya asla fırsat vermemiz ve onu en güzel şekilde kullanmamız lazım" şeklinde konuştu.

BAŞKAN KADİR TOPBAŞ: "OLİMPİYATLARIN İSTANBUL'DA YAPILMASI GURUR VERİCİ"

Olimpiyatların Türkçe'nin en güzel konuşulduğu kent olan İstanbul'da yapılmasının çok anlamlı olduğunu ifade eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Bu yavrularımızın heyecanını burada buluşturan hocalarımızı ben takdir ediyorum. Gittiğim bütün seyahatlerde, ziyaret ettiğim bütün kolejlerde, derneklerde heyecanlarının ne kadar dorukta olduğunu ve çok önemli bir iş yapmanın gururunu yaşadıklarını gördüm. Onların yıllardan beri yapmış oldukları bu heyecanlı eğitim çalışmasının bir yansıması olarak bu çocukları görüyoruz. İstanbul Türkçe'nin en güzel konuşulduğu bir kent. Türkçe Olimpiyatları'nın da İstanbul'da yapılması doğru ve anlamlı" diye konuştu.

Bu organizasyonun Türkiye ile dünya arasında bir bağ kurduğunu belirten Başkan Topbaş, "Bu öğrenciler gelecekte her biri birer iş adamı, birer yönetici olduklarında ülkeler arasındaki özellikle Türkiye ile önemli bir barış köprüsü olacaklar ve aynı zamanda bizim temsilcilerimiz olacaklar. Bu konuda hassasiyeti taşıyan serdengeçtiler diyorum ben kendilerine. Dünyanın hangi noktasına giderseniz, orada görebiliyorsunuz. Dünyanın her yerinde Türkçe'yi öğretmek başta olmak üzere ve insan yetiştirmek, dünya barışına geleceğe hizmet etmek adına gönül erleri, serdengeçti dediğimiz bu güzel insanların çalışmaları biz duygularla izleyeceğiz. İstanbul'da olimpiyatların 10.sunun da yapılması da gurur verici. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Özellikle Hoca Efendi'yi saygıyla yad etmek istiyorum. Çünkü büyük bir vizyon bu. 20 yıl önce atılan bir adım.20 yıl önce hiçbir yerde okul yokken, Türkçe öğretilir değilken, bugün zannediyorum 1350'lerin üzerinde dünyanın değişik yerlerinde okullar var. Her biri başarılı. Böyle bir çalışmayla Türkiye'nin tanınması açısından ve geleceği açısından önemsiyorum" dedi.

Programın açılış konuşmasını yapan Uluslararası 10. Türkçe Olimpiyatları Tertip Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, "135 ülkeden seçilip geldiler. Bunların her biri kendi ülkelerinin şampiyonları. Bu olimpiyatlarda ise şampiyonların şampiyonlarını seçeceğiz. Kendileri, bundan önce öğrencilerimizin olduğu gibi ülkelerine döndüklerinde Türkiye'mizin gönüllü elçileri olacaklardır" dedi.

Program sonunda Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş çocuklarla birlikte sahneye çıkarak 10. yılın olimpiyat şarkısını söylediler.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler