HABER

10 yaşındaki Suriyeli kız çocuğu donarak öldü

Lübnan'a ailesiyle sığınan 10 yaşındaki Suriyeli kız çocuğu donarak öldü.

10 yaşındaki Suriyeli kız çocuğu donarak öldü

Suriye'deki olaylardan kaçarak Lübnan'a sığınan 10 yaşındaki bir kız çocuğunun, donarak öldüğü bildirildi.

Edinilen bilgiye göre, ailesiyle ülkesindeki olaylardan kaçarak Lübnan'ın doğusunda bulunan Beka vadisinde kurulu sığınmacı kamplarından birine yerleşen 10 yaşındaki Suriyeli kız çocuğu, ağır kış şartları yaşanan bölgede donarak hayatını kaybetti.

Ölen kız çocuğunun kimliğiyle ilgili bilgi verilmedi.

13 KİŞİ KLORİN GAZINDAN ÖLDÜ

Öte yandan, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (KSYÖ) raporu, geçen yıl Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki üç köye gerçekleştirilen saldırılarda klorin gazı kullanıldığını ve bu saldırılarda 13 kişinin öldüğünü ortaya koydu.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, toplantının ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, sadece rejimin helikopterlere sahip olduğunu belirterek, saldırıdan Suriye hükümetini sorumlu tuttu

BM Güvenlik Konseyi, kapalı toplantıda, Suriye'nin kimyasal silahlarının imhası ve ülkede klorin gazının silah olarak kullanıldığına ilişkin iddiaları değerlendirdi.

Konsey'de görüşülen KSYÖ raporuna göre, muhaliflerin kontrolünde bulunan İdlib ve Hama vilayetlerindeki üç köye yönelik nisan ve ağustos ayları arasında gerçekleştirilen çok sayıda hava saldırısında klorin gazı kullanıldı.

Saldırının kimler tarafından gerçekleştirildiğine ilişkin bilgi verilmeyen raporda, saldırıdan 350 ila 500 arasında kişinin etkilendiği, bunlardan 13'ünün ise klorin gazı nedeniyle hayatını kaybettiği kaydedildi.

Raporda, görüşüme yapılan 37 kişiden 32'sinin, kimyasal madde içeren varil bombaları kullanılan saldırılar sırasında köylerin üzerinde helikopter gördüğünü ya da sesi duyduğunu belirttiği vurgulandı.

BM Güvenlik Konseyi'nin, 2013 yılında Şam yakınlarında kimyasal silah kullanılması üzerine aldığı kararın ardından Suriye, üye olduğu KSYÖ'ye ülkedeki kimyasal silah stokları ile imalat tesislerini bildirmişti.

KSYÖ ile BM'nin ortak koordinatörlüğünde bu silahlar ülke dışına çıkarılarak, denizde imha edilmişti.

Son dönemde özellikle Batılı ülkeler, Suriye'nin beyanı ile ülkedeki kimyasal silah stoku arasında çelişkiler olduğuna ilişkin kuşkuları ve rejimin klorin gazı kullandığına ilişkin iddiaları gündeme getiriyordu. (AA)

En Çok Aranan Haberler