KADIN

10. yaşta çocuk beslenmesi

10 yaş çocuğun gelişiminin devam ettiği bir dönem olduğu için, beslenmesine her dönemde olduğu gibi bu dönemde de dikkat etmelidir.

10. yaşta çocuk beslenmesi

Doğru ve sağlıklı beslenme çocuğun gelişimi için oldukça önemli bir yere sahiptir. Çocuk alabildiği kadar vitamin, kalsiyum, omega-3 ve demir minerallerini depolamalıdır. Bu çocuğun hem fiziksel hem de bilişsel gelişimini olumlu yönde etkilemektedir. Bu dönemde çocuklar ailelerine oldukça bağlıdırlar ve kendilerini onların yanında güçlü ve güvende hissederler. Bu sebeple bu durum değerlendirilmeli ve çocuklara sofra alışkanlığı kazandırılmalıdır. Çocuklar aile ile birlikte yemek yemelidir. Bu durumda rol model olan anne ve babaya büyük iş düşmektedir. Çocuklarınızın sağlıklı beslenmesi için, sofranızdan besin değerleri yüksek besinleri eksik etmemeli, dondurulmuş gıdalardan olabildiğince uzak durmalısınız. Ayrıca kendinizin yemediği bir yemeği çocuğunuza yedirmek oldukça güç olacaktır, bu durumun önüne geçmek adına önce kendi beslenmenizi düzgün ve doğru bir şekilde yapmalısınız.

Çocukların kemik gelişimi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi için kalsiyum oldukça önemli bir yere sahiptir. Çocuklar günde 2 porsiyon süt ve süt ürünlerini yemelidir. Bunun için kalsiyum değeri yüksek, süt ve süt ürünlerini çocuğunuza vermeyi ihmal etmemelisiniz. Ayrıca kalsiyum ileriki yaşlarda kemik erimesinin de önüne geçer. Demir minerali, çocuğunuzun hem fiziksel hem de bilişsel gelişimi için oldukça önemli bir yere sahiptir. Çocuğunuzun bolca demir minerali içeren besinler tüketmesine özen gösteriniz. Yumurta, kırmızı et, balık, lahana, ıspanak, kuru meyveler gibi besinlerde bolca demir minerali bulunur. Burada dikkat edilmesi gerekilen durum, demir minerali içeren besinlerin süt ve süt ürünleri ile birlikte eş zamanlı olarak verilmemesidir. Süt ve süt ürünleri demir emilimine neden olacağı için çocuğunuzun alması gereken demir miktarını azaltacaktır. Bu da çocuğunuzda anemi (kansızlık) gibi rahatsızlıklara sebep olabilir.

Vitaminler ise çocuğunuzun gelişimi için olmazsa olmazlardandır. Çocuklar bu dönemlerde oldukça hareketli oldukları için bünyeleri zayıf düşüp hastalanabilirler. Vitaminler ile vücut direnci sağlanır ve çocuğunuzun bağışıklık sistemi güçlenir. Ayrıca vitaminler mükemmel enerji verici besinlerdir. Bu da kaybettikleri enerji sebebi ile yorgun düşmelerini engeller. Su çocuğunuzun sağlığı için oldukça önemlidir. Çocuğunuzun bolca su içmesine önayak olmalısınız. Bazı araştırmacılara göre çocukların beslenme alışkanlığı ve ruh hali arasında doğru orantı vardır. Bu sebeple olabildiğince doğru ve sağlıklı beslenmesine özen göstermelisiniz. Gereğinden fazla beslenmekte çocuğunuza zarar verebilir. Bunlar göz önüne alınmalı ve çocuğun yiyebileceği miktarda besinler takviye edilmelidir. Çocuklarınızı olabildiğince katkı maddeli ve ıvır zıvır diye tabir edilen besinlerden uzak tutmalı, asitli ve fazla yağlı besinlerin tüketilmesinin önüne geçilmelidir. Bu gibi besinlerin cazibesi çocuklar için şüphesiz vazgeçilmezdir ancak kendinizin hazırlayacağı lezzetli türevleri sayesinde çocuğunuzun bu gibi besinleri tüketmesinin önüne geçilebilir ve daha sağlıklı beslenmesi sağlanabilir.

En Çok Aranan Haberler