HABER

10 yılda 401 jandarma intihar etti

Beşir Atalay’ın BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan’ın soru önergesine verdiği yanıt, son 10 yılda 401 jandarmanın intihar ettiğini ortaya koydu. En çok intihar ise 66 ile 2000 yılında yaşandı.

ANKARA (ANKA) - İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan’ın soru önergesine verdiği yanıt, son 10 yılda 401 jandarmanın intihar ettiğini ortaya koydu. En çok intihar ise 66 ile 2000 yılında yaşandı. Bakan Atalay, “intihar ve intihara teşebbüs olayları ile mücadele faaliyetlerinin bilimsel metotlarla desteklenmesi ve intihar riski taşıyan erbaş ve erlerin önceden belirlenebilmesi için intihar risk tespit modeli kullanılmaktadır” dedi.

Bakan Atalay, BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan’ın Iğdır-Tuzluca –Canderviş Jandarma komutanlığı emrinde görevliyken 10 Kasım 2009’da kendisine zimmetli G-3 piyade tüfeğiyle intihar eden Jandarma er Davut Yıldız’ın ölümüne ilişkin soru önergesini yanıtladı. Yıldız’ın cenazesinin gerekli tüm adli ve tıbbi işlemlerin tamamlanması üzerine Iğdır Cumhuriyet Başsavcılığının defin ruhsatı ile birlikte Iğdır İl Jandarma Komutanlığı emrinde görevli personele teslim edildiğini kaydeden Bakan Atalay, er Yıldız’ın 11 Kasım’da defnedildiğini, bütün işlemlerinin ise ailesinin kontrolü ve refakatinde yapıldığını söyledi.

Yıldız’ın intihar etmesiyle ilgili adli soruşturmaya halen Ağrı 12’nci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı Askeri Savcılığınca devam edildiğini söyleyen Bakan Atalay şu bilgileri verdi:

“Jandarma Genel Komutanlığına bağlı birlik, karargah ve kurumlarda görevli personelden 2009 yılında intihar/intihara teşebbüs edenlerin sayısında önceki yıllara oranla azalma gerçekleşmiştir. Erbaş ve erlerin psikolojik problemlerinin çözümüne yardımcı olmak ve kıta ortamına uyum sağlamalarını kolaylaştırmak maksadıyla, TSK Rehberlik ve Danışma Merkezleri Yönerge esasları doğrultusunda, Rehberlik ve Danışma Merkezleri teşkil edilmiştir. Koruyucu rehberlik hizmetleri kapsamında RDM personeli tarafından iletişim, stres ve stresle başa çıkma yolları, öfke ve öfke kontrolü gibi konularda hazırlanan eğitici materyaller ile personeli bilgilendirici faaliyetler gerçekleştirilmektedir. İntihar ve intihara teşebbüs olayları ile müdahale faaliyetlerinin bilimsel metotlarla desteklenmesi ve intihar riski taşıyan erbaş ve erlerin önceden belirlenmesi için intihar risk tespit modeli kullanılmaktadır.”

Bakan Atalay, 2000-2009 yılları arasında Jandarma Genel Komutanlığı emrinde görevli er ve erbaşların intiharına ilişkin rakamlar hakkında da bilgi verdi. Buna göre on yılda 401 er veya erbaş intihar ederken en çok intihar 66 ile 2000 yılında yaşandı. 2001 yılında 42, 2002 yılında 50, 2003 yılında 31, 2004 yılında 37, 2005 yılında 34, 2006 yılında 33, 2007 yılında 28, 2008 yılında 40 ve 2009 yılında da 30 kişi intihar etti.

En Çok Aranan Haberler