El Nino doğa olayı nedeniyle, önümüzdeki kış mevsiminde dünyanın kuzey bölgelerinde rekor düzeyde kar yağışının görüleceği, özellikle ocak ve şubat ayında dondurucu soğukların yaşanacağı tahmin ediliyor.
TÜRKİYE'YE SEL UYARISI
ABD'nin Ulusal Okyanus ve Atmosfer Ajansı (NOAA), okyanus sularının ısınmasına bakılarak yapılan kıyıslamada en son 1997-98 yıllarında görülen 'Süper El Nino'nun benzerinin önümüzdeki kış yaşanacağı uyarısı yapıldı. Öte yandan suların ısınmasıyla El Nino'nun kutuplardaki bazı buzulları erittiği, eriyen parçaların kutup rüzgârının da etkisiyle dünyanın diğer bölgelerinde sel ve benzeri felaketlere yol açabileceği öngörüldü.
İngiliz Meteoroloji uzmanları bu yıl ABD ve Avrupa'nın kuzeyinde aşırı soğukların etkili olacağını bildirdi. ABD'nin güneyi ve Güney Avrupa ülkeleri ile aralarında Türkeye'nin de bulunduğuAkdeniz ülkelerinde ise daha ılık ancak fırtına, kasırga , hortum gibi doğa olaylarının ve sel felaketlerinin daha sık gerçekleşeceği 'ıslak' bir kış mevsimi yaşanacak. Süper El Nino son 30 yılda 1982 ve 1997'de olmak üzere iki kez etkili olmuştu.
EL NİNO NEDİR?
El Niño Güney Salınımları, küresel bir okyanus-atmosfer olayıdır. El Niño ve La Niña, Doğu Büyük Okyanus yüzey sularının sıcaklığındaki büyük salınımlar ve bunların yol açtığı atmosferik olayların genel adı olarak kullanılmaktadır. İsimler İspanyolca "oğlan çocuğu" veya "velet" ve "küçük kız" anlamına gelmektedir. "Çocuk", İsa'yı simgelemektedir, çünkü El Niño Güney Amerika'nın batı kıyılarında Noel zamanında etkili olur.
El Niño ve La Niña'nın güney yarımküredeki etkileri çok büyüktür. Bu etkiler ilk olarak 1923'te Sir Gilbert Thomas Walker tarafından tanımlanmıştır. El Niño'nun atmosferik imzası olan Güney Salınımları, Tahiti veDarwin bölgelerindeki aylık veya mevsimsel hava basıncı değişimleridir. Eylül 2006 itibarıyla El Niño aktif durumdadır.
KUZEY VE DOĞU KESİMLER PARÇALI YER YER ÇOK BULUTLU
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nce yapılan son değerlendirmelere göre, Türkiye'nin kuzey ve doğu kesimlerinin parçalı yer yer çok bulutlu, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Sabah ve gece saatlerinde Marmara'nın doğusu, İç Anadolu'nun kuzeyi, Batı Karadeniz ile Orta Karadeniz'in iç kesimlerinde yer yer pus ve sis hadisesi bekleniyor.
Hava sıcaklığında önemli bir değişiklik beklenmiyor.
Rüzgar ise yurdun kuzeybatı kesimlerinde kuzey ve doğu, diğer yerlerde güney ve batı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esecek.
-BÖLGELERDE HAVA DURUMU-
MARMARA: Parçalı yer yer çok bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.
EGE: Parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.
AKDENİZ: Az bulutlu ve açık, zamanla doğusunun parçalı bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.
İÇ ANADOLU: Az bulutlu ve açık, zamanla bölgenin kuzeybatı kesimlerinin parçalı bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.
BATI KARADENİZ: Çok bulutlu zamanla parçalı bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.
ORTA VE DOĞU KARADENİZ: Parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.
DOĞU ANADOLU: Parçalı ve az bulutlu geçmesi bekleniyor.
GÜNEYDOĞU ANADOLU: Az bulutlu ve açık, zamanla güney kesimlerinin parçalı yer yer çok bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.
-BAZI İLLERDE HAVA DURUMU-
ANKARA: Az bulutlu ve açık, zamanla parçalı bulutlu, sabah ve gece saatlerinde yer yer puslu.(25)
İSTANBUL: Parçalı yer yer çok bulutlu.(21)
İZMİR: Parçalı bulutlu.(26)
ADANA: Az bulutlu ve açık zamanla parçalı bulutlu. (32)
ANTALYA: Az bulutlu ve açık.(27)
SAMSUN: Parçalı ve az bulutlu.(22)
ERZURUM: Parçalı ve az bulutlu.(18)
DİYARBAKIR: Az bulutlu ve açık, zamanla parçalı bulutlu.(28) (ANKA)