HABER

100 bin bilgisayar kullanıcısına şok!

Ulaştırma Bakanlığı ile BTK tarafından yürütülen siber güvenlik çalışmaları 100 bin kişinin bilgisiyarının ‘köle’ ya da ‘zombi’ye dönüştürüldüğünü ortaya koydu.

100 bin bilgisayar kullanıcısına şok!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK), Milli Güvenlik Kurulu'na (MGK) yönelik 'siber güvenlik' sunumu çalışması, Türkiye'de 'köleleştirilen' 100 bin dolayında bilgisayar sahibinin her an suçlanıp kelepçelenme tehdidiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu.

SİZİN ADINIZA KÜFÜR MAİLİ DE ATABİLİR

Ulaştırma Bakanlığı ile BTK’nın, 'siber güvenlik' konusunda sürdürdüğü çalışmalar, sanal ortamla ilgili milyonlarca internet kullanıcısını ilgilendiren tehditlerin ve risklerin tartışıldığı bir zemin de oluşturdu.

Bu çalışmalarda öne çıkan en önemli konulardan biri de sahibinden habersiz biçimde başkası tarafından denetim altında tutulan 100 bin 'köle' ya da 'zombi' bilgisayar oldu.

BTK, Bakan Binali Yıldırım'a 'köleleştirilmiş' bir bilgisayarı örnekleriyle anlattı. Yıldırım'a, köleleştirilmiş bir bilgisayar verildi. Yıldırım bilgisayara bazı notlar aldı. Dosyalara girdi. Köle bilgisayarı kontrol eden başka bir bilgisayar, Yıldırım'ın yazdıklarını ve bilgisayar üzerindeki tüm hareketlerini tek tek tespit etti ve harfiyen bakana aktardı.

BTK kaynakları, köle bilgisayar sahiplerinin bilgi ve iradeleri dışında her an bir suçla itham edilerek, idari ve adli süreçlerle karşı karşıya kalabileceğine işaret ederek, "Bu bilgisayar sahipleri, bilgisayarlarının başkalarınca kontrol edildiğini ne yazık ki bilmiyor. Bu bilgisayarları kontrol eden kişiler, başka birine küfür, hakaret maili atabilir. Suçlara iştirak edebilir. Bu durumda muhatap, köleleştirilmiş bilgisayarın sahibir" dedi.

BİLGİSAYAR NASIL KÖLELEŞTİRİLİYOR?

Bu konuda uzman kişi ya da gruplar var. Bunlar, internet ve bilgisayar kullanıcısına, sistemine yerleşecek biçimde yazılım gönderiyor. Bilgisayar sahibinin, bundan haberi bile olmuyor. O yazılım, zaman içinde bir 'canavara' dönüşüyor. Kişinin bilgisayarı her yönüyle (yazdığı yazılar, dosyaları, mailleşmeleri gibi) kontrol edilebiliyor.

NE YAPILABİLİR?

Kaynaklar, köle bilgisayarlarla mücadele için bilgisayarlarda güvenlik yazılımları kullanılması ve bunların da sürekli güncellenmesi önerisinde bulunuyor. Devletin (örneğin BTK'nın) köle bilgisayar sahiplerini uyarmalarının söz konusu olup olmadığı sorusunu ise yetkililer "Böyle bir yetkimiz de görevimiz de yok. Bu konuyla ilgili düzenleme yapılması gerekiyor. Daha sonra sistemler kurulur. Köle bilgisayarlar belirlenir. Sahipleri uyarılır. Avrupa'da bunun örnekleri bulunuyor" sözleriyle yanıtladı. (Habertürk)

En Çok Aranan Haberler