HABER

100 bunama hastasının 60'ı Alzheimer

İSTANBUL (ANKA) - Her 100 bunama hastasının 60'ında alzheimer görüldüğü saptandı. Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Erkol, Alzheimer hastalığının bunamanın nedenlerinden sadece biri olduğunu belirtti.

Doç. Dr. Erkol, bellek bozuklukları, görsel yetilerde bozukluklar, hastanın yolunu kaybetmesi, bir objeyi kopya edememesi, konuşurken kelime bulamaması gibi durumların alzheimer hastalığının belirtilerinden olduğunu ifade etti. Erkol, ayrıca bu hastalıkta günlük yaşam aktivitelerinin de etkilendiğini belirterek "Hasta çamaşır makinesinin nasıl çalışacağını bilememe, uzaktan kumandayı nasıl kullanacağını bilememe, banyo yapma, giyinme, soyunma, yemek yerken çatal kaşık kullanma gibi işlevlerini de yerine getiremiyor" dedi.

-UNUTKANLIKTAN EVDE YANGIN ÇIKIYORSA DİKKAT-
Alzheimer hastalığının tanısında günlük yaşamı olumsuz etkileyen bozukluklar ortaya çıktığı takdirde mutlaka nöroloji uzmanının değerlendirmesi gerektiğini bildiren Doç. Dr. Erkol, "Çünkü hasta sık sık aynı unutkanlıkları yapıyor. Ocağın altını açık bırakıyor, evde yangın çıkıyor. Bazı hastalarda bunamanın türünü belirlemek amacıyla nöropsikolojik testler yapılması gerekiyor. Belli yerlerde yerleşen beyin tümörleri, damar tıkanıklıkları da bunamaya neden oluyor" diye konuştu. Doç. Dr. Erkol ayrıca tiroid fonksiyon bozuklukları ile B12 vitamin eksikliğinin giderilmesiyle bazı bunama türlerinin tedavi edilebildiğini de dile getirdi.

-DEPRESYON DA UNUTKANLIK YAPIYOR-
Bütün unutkanlıkların bunamaya bağlı olmadığını kaydeden nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Erkol, şunları söyledi:

"Depresyon da kişide unutkanlığa yol açabildiği gibi, belli başka beyin hastalıkları unutkanlığa neden olabiliyor. Şofben zehirlenmesi geçiren kişilerde unutkanlık olabiliyor ancak bu unutkanlık bunama olarak görülmüyor. Bunama var denilebilmesi için birçok zihinsel işlevin tutulması gerekiyor. Erken yaşta ‘Ben unutkan olduğum bunuyor muyum?' diye gelen hastaların çoğunda depresyon ya da aşırı duyarlılık sonucu hekime başvuruyor."

Alzheimer hastalarının hastalığın başlangıç evrelerinde yakın olayları unuttuğunu belirten Doç.Dr. Erkol, "Bugün ne yediğini unutuyor ama askerliğini anlatabiliyor. Depresyon hastası ise her şeyi unuttuğunu söylüyor. Alzheimer hastalığının başlangıç seviyesinde hatırlama dalgalı oluyor. Büyük sevinçleri kolay hatırlarken, sıradan olayları daha az hatırlıyor" diye konuştu.

-DEPRESYON UZAYINCA UNUTKANLIK DA ARTIYOR-

Depresyon uzun sürdükçe unutkanlığın da arttığını kaydeden Doç. Dr. Gökhan Erkol, 40-50 yaşlarından sonra görülen depresyonun altından bunama çıkabileceğini ifade etti. Öte yandan her depresyonun unutkanlık olmayacağını da bildiren Doç. Dr. Erkol, tanının doğru konulmasını söyledi. Doç. Dr. Erkol ayrıca kadınlar ve erkekler açısından bakıldığında Alzheimer tipi bunamanın kadınlarda daha çok görüldüğünü belirtti. Erkol, "Bunayacağından kaygı duyan kişiler daha çok unutuyor, belli bir eğitim düzeyinin üzerindeki kişilerde bu kaygı daha fazla. Depresyon bitince unutkanlık hemen bitmiyor. Hayattan keyif almama, huzursuzluk hali ilaçların etkisiyle daha kısa sürede ortadan kalkıyor, ancak unutkanlığın ya da ona bağlı bunama tablosu gibi gözüken durumun ortadan kalkması için 1.5 yıla yakın ilaç kullanmak gerekebiliyor" diye konuştu.(ANKA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler