ÇANAKKALE (İHA) - Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı köylerde doğal boya yöntemi kullanılarak el ile dokunan halılar, solmama konusunda 100 yıl garantili olarak satılıyor.
1982 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öncülüğünde Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi ve köylerinde başlatılan "Doğal Boya Araştırma ve Geliştirme" (DOBAG) projesi kapsamında sentetik boya yerine kök boya kullanılarak el tezgahlarında geleneksel halı motiflerini kullanarak imal edilen Ayvacık halıları, yurtiçinde büyük ilgi görürken,yöreye ait halılar Almanya, İrlanda, Norveç, İsviçre, İngiltere, Avusturya Amerika ve Japonya gibi ülkelere de ihraç ediliyor. S.S Süleymanköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi satış mağazası sorumlularından Diğdem Geral, 26 yıllık kooperatifin büyük işlere imza attığını belirterek, "El dokuma yün halı satışı ve ihracatı yapıyoruz. Ayvacık'a bağlı 32 köyümüzde 305 üyemiz var. Amacımız üyelerimizin standartlarımıza uygun dokudukları halıları yurt dışına en iyi bir şekilde pazarlamak. Amerika'dan Avrupa'ya, Avrupa'dan da Asya'ya kadar bir çok ülkeye halı ihracatımız var. Doğal Boya Araştırma ve Geliştirme (DOBAG) patentli halılarımızın üretimini yapıyoruz. DOBAG projesi Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinin projesi. Doğal boyalı halıların üretimini ve pazarlamasını yapan kooperatifimiz Marmara Üniversitesi'nin garantisi ile doğal boyaların solmaması konusunda 100 yıl garanti veriyoruz" dedi.
İlçenin bir halı merkezi olduğunu söyleyen Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin ise, "Yörede küçükbaş hayvancılık yapıldığı için koyunların yünlerini köylüler kendi elleriyle kirman ipi dediğimiz şekilde yünlerini ip haline getirip bunları kök boyasına yatırıyorlar. Daha sonra halı tezgahlarında atkı, çözgü ve argaç adı verilen 3 ayrı tip ip ile atadan, anneden gördükleri motiflere kendi becerilerini de katarak dokuyorlar. Halı bittiğinde aynı desenden bir halı daha isteseniz bunu yapmak mümkün değil. Çünkü halı üzerinde en az 3 ay uğraşıyorlar. Bu halıyı dokuyanlar ne yaptığını kendileri de unutuyor. Ancak ana motif kafasında balık iskeleti gibi her zaman duruyor. Bu yörede el dokuması ile yapılan halının ikincisini bulamazsınız. Ayvacık halısı 100 yıldan fazla dayanıyor. Yün olması ve özel kök boyasından yapıldığı için solma olmuyor ve rutubetten, güveden ve fareden koruduğundan torunlarına miras bırakılabiliyor" dedi.