KADIN

11. Ayda Bebek Beslenmesi

Bu dönemde bebeğiniz besin gruplarının hemen hemen hepsini tatmıştır.

11. Ayda Bebek Beslenmesi

Artık beslenme alışkanlığı kazanmanın tam sırasıdır. Ayrıca bebeğiniz bu zamana kadar sizinle sofrada oturup yemediyse, sofra alışkanlığını edindirmenin de tam sırasıdır. Bebeğinize yemeklerini sofrada yedirmelisiniz. Bu döneme kadar bebeğinizin açlık-tokluk mekanizması gelişmiştir, bu sebeple yemeklerin miktarına yalnızca o karar vermelidir. Az yedi, hiç yemek yemiyor gibi sebeplerle fazladan besin takviyesi yapmanız bebeğinizin o besine ve yemek yemeye karşı ön yargı beslemesine sebep olabilir. Besleyici olması açısından pişirme teknikleri önemli rol oynamaktadır. Hiçbir zaman fazla su, tuz, yağ, salça, baharat vb gibi ek ilaveler kullanılmamalıdır.

Besinler uzun süre pişirilmeye ve saklanmaya maruz bırakılmamalıdır. Yemek sıcak ise hemen dolaba atılmamalı, bir süre oda sıcaklığında soğuması beklenmelidir. Aynı şekilde bir besin derin dondurucudan çözülmesi için çıkarılacaksa direk güneşe, oda sıcaklığına ya da kaynar suyun içine atılmamalıdır. Bu bakteri üretimine neden olur. Bunun yerine bir dolabın alt kısmında kendi halinde çözülmesini beklemek en doğru karar olacaktır. Ebeveynlerin herhangi birinde bir besine karşı alerji var ise bebeğinize de o besini verirken dikkatli olmalı, kızarma, öksürük, ishal vs gibi belirtiler görülür ise derhal besinin verimi kesilmeli ve doktora danışılmalıdır. Bu dönemde bebeğiniz sizin günlük hayatta tükettiğiniz pek çok şeyi tüketebilecek kıvama gelmiştir. Bu sebeple sofra kavramı çok önemlidir.

Bebeği televizyon ile oyalayarak yedirme yöntemi doğru bir yöntem değildir. Bebek yediği her yemeğin farkında olmalıdır. Bunu bilinçli bir şekilde yapıyor olması sağlanmalıdır. Anne babalarında bu duruma uygun beslenmeleri ve çocuklarına örnek olmaları önemlidir. Çünkü bebekler anne ve babalarını rol model alırlar.

Bebeğinize verdiğiniz yiyeceklerin uygun kıvamda olduğundan emin olun. İyi pişmiş ve ince kıyılmış yiyecekleri tercih edin. Çiğnenmesi ve yutulması kolay küçük yiyecek parçalarının verilmesi de uygundur. Bu dönemde de anne sütü takviye olarak verilebilir ancak hala bebek için geçerli bir besin kaynağı olduğu unutulmamalıdır. 1 yaş altı bebeklere bal, mayalanmış inek ya da keçi sütü verilmesi önerilmez. Yoğurt gibi ürünleri ise ara öğünlerde bebeğinize verebilirsiniz. Bebeğinize verdiğiniz ürünlerin katkı maddesiz olduğundan emin olun. Verilen yemeklerin çok yağlı, tuzlu ya da fazla şekerli olmadığından emin olunuz. Unutmayın bebeğinizin beslenme alışkanlığını siz kazandırırsınız.

Bu sebeple sürekli abur cubur vermek yerine daha sağlıklı atıştırmalıklara alışmasını ve bunu bir düzen haline getirmesini sağlayın. Bebeğinize ödül olarak abur cubur verirseniz, hem tam anlamıyla sırf abur cubura ilgi duymasını engeller hem de olumlu davranışları ödül ile pekiştirirsiniz. Bebeğinize yemek yerken destek olmalı ve onu sağlıklı beslenmeye teşvik etmelisiniz. Bunun en basit yolu ise sizin de aynı şekilde sağlıklı beslenmeniz ile olacaktır.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler