Bu dönemde bebeğinizin huysuzluğunu engellemek adına öğle yemeklerini erken verip, hemen öğle sonrası uykusuna dalması için teşvik edebilirsiniz. İyi bir uyku için tüm şartların sağlanması gerekmektedir. Bebeğiniz aç ise doyurun, altının temizlenmesi gerekiyor ise temizleyin ve ses, ışık gibi dış etkenleri uykuya uygun hale getirin. Ayrıca bebeğiniz gece uykuya dalmakta zorlanıyor ise, gece banyo yaptırabilirsiniz. Ilık bir banyo bebeğinizin rahatlamasına ve gece boyunca rahat bir şekilde uyumasına yardımcı olabilir. Aynı zamanda bebeğinizle konuşmanız, ona ninniler söylemeniz, ona dokunup, masajlar yapmanızda bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olurken, uykuya hızlı bir şekilde dalmasını sağlayabilir.
11 AYLIK BEBEĞİN GECE UYKUSU
10 ile 11 aylık bebekler geceleri 10 ile 12 saate kadar uyur, günde bir iki defada şekerleme yaparlar. Bazı bebekler bu ay sabah uykusunu bırakmaya başlarlar. Bu da geceleri daha deliksiz uyumalarına sebep olur. Ancak bebeğinizin sağlığı ve gelişimi için gündüz uykularına da ihtiyaçları vardır. Bu sebeple öğle uykusunu ve gece uykusunu erkene çekmeyi deneyebilirsiniz. Böylelikle bebeğinizin aşırı yorgun düşmesini de engellemiş olursunuz. Tabi bebeğin verdiği ipuçlarına dikkat edip uyku düzenini onun uyku ihtiyacına göre ayarlamak da gerekir. Bebeğiniz hala geceleri uyanıyorsa bu açlığından değil, bu durumu alışkanlık haline getirdiğinden kaynaklanıyordur. Yetişkinlerde dahi gece uyanmaları görülür, bu sebeple bebeğinizin uyanmasını da normal karşılamanız gerekmektedir. Bebeğiniz gece uyanıp bunu size belli ediyor ise direkt yanına gidip onu kucağınıza almak yerine bir müddet uykusuna geri dönmek için beklemeniz de fayda vardır. Çünkü direkt bebeğinizi kucağınıza almanız uykusunun daha da kaçmasına sebep olabilir.
11 AYLIK BEBEĞİN GÜNDÜZ UYKUSU
Bu dönemdeki bebekler motor hareket becerilerini geliştirdikçe ve güçlenen merak duyguları ile etrafı keşfetmeye başladıkça gündüz uykularına daha az ihtiyaç duyarlar. Bu yeteneklerini geliştirmeye çalışmak daha fazla ilgilerini çeker. Hatta bazı bebekler de gündüz uykuları bitmiştir. Bu her zaman dediğimiz gibi gündüz uykularının azalması motor becerilerini ve sosyal gelişimini tamamlayabilmesi açısından olumlu bir şey iken bebeğinizin sağlığına ve yorgun düşmesine de neden olabilir. Bu sebeple kısa şekerlemeler dahi de olsa gündüz uykularını bırakmamaları gerekir. Bunun için bebeğinizin uyku ihtiyaçlarına uygun olarak yeni bir tane uyku düzeni oluşturabilirsiniz.
Bebeğinizin kaliteli bir uyku uyuması için ortamın 18 ile 20 derecenin altına ve üstüne çıkmadığına emin olun. Ayrıca bebeğinizin uyuyacağı ortamın loş ışık olduğuna ve ortamın sesten yalıtıldığına emin olun. Bebeğinizin uyumadan önce karnının tok olduğundan emin olunuz. Ayrıca bebeğinizin altının da kuru olduğundan emin olmalısınız. Bu gibi şartların yerine getirilmesi bebeğinizin daha kaliteli uyku uyumasına yardımcı olacaktır. Ayrıca sizin dokunuşunuz ve sesiniz bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olur. Bu da kısa sürede uyku haline geçmesine yardımcı olur.