ANKARA(ANKA)- 11. Cumhurbaşkanı seçimi için ilk tur oylama yarın yapılacak. Seçimlerde iki Kayseri Milletvekili, AKP destekli Abdullah Gül ve MHP destekli Sabahattin Çakmakoğlu aday.
11.Cumhurbaşkanı seçimi için TBMM'deki ikinci tur oylama 24 Ağustos'ta, üçüncü tur oylama 28 Ağustos'ta ve dördüncü tur oylama ise 1 Eylül'de yapılacak. Gül, ilk iki turda 367 milletvekilinin oyunu alamazsa üçüncü turda gerekli olan 276 oyu rahatlıkla alarak Cumhurbaşkanı seçilecek.
TBMM Genel Kurulu'nda ilk tur oylama yarın saat 15.00'te başlayacak. TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın yöneteceği oylamada, seçimin yapılabilmesi için en az 367 milletvekilinin Genel Kurul'da bulunması gerekiyor.
Cumhurbaşkanı seçiminde partilerin izleyecekleri stratejiler de netlik kazanıyor.
CHP, oylamalara girmeyecek, ancak seçimleri izlemek üzere bir veya iki grupbaşkanvekilini salonda bulunduracak. MHP tam kadro yer alacak ve kendi adaylarına oy verecek. DTP ise Gül'e oy verip vermeyeceğini yarınki grup toplantısında karara bağlayacak. 13 milletvekilli DSP'liler ise Gül'ün adaylığına karşı. Beş bağımsız milletvekilinden Mesut Yılmaz ve Kamer Genç'in de red oyu vermesi beklenirken, Seyyit Eyyüpoğlu, Ufuk Uras ve Hamit Geylani ile BBP'li Muhsin Yazıcıoğlu'nun evet oyu vermesi bekleniyor.
Buna göre, Gül'ün ilk turda -tüm AKP'lilerin katılması halinde- en az 340 oy alacak. DTP'liler ve bazı bağımsızların evet oyu vermesi halinde Gül'ün en fazla 363 oy alacağı ifade ediliyor.
367 MİLLETVEKİLİ ŞARTI
Abdullah Gül'ün adaylığını açıklaması sonrasında kamuoyunda, Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun başlattığı seçimin her turunda Genel Kurul'da en az 367 milletvekilinin bulunmasının Anayasal zorunluluk olduğu yönündeki görüşleri tartışılmaya başlanmıştı.
Anamuhalefet partisi CHP, Genel Kurul'a katılmayacağını açıkladıktan sonra ilk turda 367 milletvekilinin bulunmaması durumunda da oylamayı Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacağını açıkladı. 6 Mayıs'ta yapılan ilk tur oylamada Süleyman Bölünmez, Hamza Albayrak, CHP'li Esat Canan, Necdet Budak, Mehmet Eraslan, DYP'li Ümmet Kandoğan ve Miraç Kandoğan, Fuat Geçen de katıldı buna rağmen ancak 358 rakamına ulaşılabildi.
"YÜKSEK YARGI 367 ŞART" DEDİ
CHP'nin ilk tur oylamada TBMM içtüzük ihlali yapıldığı yönündeki başvurusunu görüşen Anayasa Mahkemesi, 11.Cumhurbaşkanı seçimlerinde sayım yapılmamasının İçtüzük ihlali olduğunu belirterek, 1. oylamanın yürütmesini durdurdu. Mahkeme, ayrıca Cumhurbaşkanı seçimine 367 milletvekilinin katılmasının zorunluluk olduğuna hükmetti.
Anayasa Mahkemesi 367'ye ilişkin kararının ilk incelemesinde eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, "Anayasa, İçtüzüğe aykırı durumun denetimini öngörmemiştir ve Anayasa Mahkemesi'ni de görevlendirmemiştir" diye başvurunun reddini isterken, daha sonra çoğunluğun kararına uyacağını ifade etti. Başkanvekili Haşim Kılıç ise 367'nin "kaos" yaratacağını savundu. Kılıç, toplantı nisabını 367 olarak aramanın 1982 Anayasası'nı yapanların istedikeri bir durum olmadığını belirterek, "Cumhurbaşkanlığı seçimleri bundan sonra istenen toplantı nisabıyla daha büyük sorunların kaynağı olmaya adaydır. Tam da bu noktada demokratik hayat, yerini, daha ağır kaoslara bırakmak gibi hiç de düşünülmeyen sonuçlara neden olabilecektir" dedi.