HABER

11 Eylül sonrası ABD istihbaratı

WASHİNGTON (İHA) - The New York Times gazetesi, 11 Eylül 2001 terör saldırılarının ardından Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) yerel casusluk faaliyetlerinin çoğunun başarısız sonuçlar verdiğini ve bunun Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI'ı çıkmaz sokaklara veya masum Amerikalılara yönelttiğini yazdı.

FBI'ın halihazırdaki ve eski çalışanlarının ifadelerine başvuran gazete, Amerikalıların yurt dışındaki şüpheli teröristlerle yurt içinden veya dışından yaptıkları telefon görüşmeleri ya da bilgisayar diyaloglarının izlenmesi sonucu filtre edilmemiş çok büyük miktarda enformasyon elde edildiğini ve bunun FBI çalışanlarının bunalmasına yol açtığını belirtti.

FBI çalışanları bu yoğun veri akışı içinde kaybolurken, ABD'deki bazı potansiyel teröristlerin haberleşmelerinin ise yetkililerce bilinmediği ve FBI yetkililerinin daha çok önem verdikleri karşı terörizm çalışmasının üzerine odaklanılamadığı kaydedildi.

Eski bir FBI yetkilisi, gazeteye yaptığı açıklamada, "Bir numarayı takip ediyoruz. Daha sonra bunun hiçbir uluslararası terörizme karışmayan bir okul öğretmeni olduğunu anlıyoruz ve dava kapanıyor. Binlerce numara alıyorsunuz, fakat bunlardan hiçbirinden bir şey çıkmıyor, sonra yılgınlığa düşüyorsunuz" dedi.
FBI'ın filtre edilmemiş yığınla veriyle bunaldıkları şikayeti üzerine NSA'nın dataları 3 dereceli bir sınıflandırmaya tabi tuttuğu fakat FBI yetkililerine göre bunun da bir faydasının olmadığı bildirildi.

Gazeteye göre her iki ABD kurumu arasındaki anlaşmazlık bürokratik rekabet ve istihbarat toplamadaki farklı yaklaşımlardan kaynaklanıyor.
Elektronik dinleme kurumu olan NSA bütün dünyada yığınla veri topluyor ancak bunlardan çok az miktarda faydalı enformasyon elde ediliyor. Terörizmle savaşma görevi verilen FBI ise yasa yürütme geleneklerini muhafaza ederek daha çok cinayetlerin çözülmesine odaklanıyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler