HABER

11. öğrenci affı Meclis’in gündeminde

2011’de çıkan son “öğrenci affı” kanunundan sonra mağdur olan ve üniversitelerle ilişiği kesilenlerle ilgili olarak Meclis harekete geçti.

11. öğrenci affı Meclis’in gündeminde

Üniversitelerden çeşitli sebeplerle ilişiği kesilen öğrencilerin Meclis’ten beklediği umutlu haberi Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Fikri Işık verdi. Işık, “af niteliğinde” olacak, lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin üniversitelerine geri dönüşünü sağlayacak düzenlemenin Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK ve Ak Parti ayağı olduğunu belirterek, “Bu yönde gelen tüm talepleri değerlendiriyoruz” dedi. Milli Eğitim Bakanlığı ile YÖK’ün 2011’deki “aftan” bu yana kaç öğrencinin üniversitelerle ilişiğinin kesildiğini belirlemek için çalışma yaptığı öğrenildi.

25 Şubat 2011’de yapılan düzenleme pek çok lisans ve önlisans öğrencisini mağdur etti. 25 Şubat 2011’den sonra ilişiği kesilenler, sosyal medya aracılığıyla seslerini duyurmaya başladı. Mağdurlar, kasım sonrası çıkacak affın kendileri için sene kaybı anlamına geldiğini, bu nedenle affın bir an önce çıkmasını istiyor. Üniversitelerine geri dönmek isteyen öğrencilerin taleplerini MEB ve YÖK gündeme alarak bir çalışma başlattı. Eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 25 Şubat 2011-25 Mayıs 2012 arasında ilişiği kesilen öğrencilerin sayısını 106 bin 791 kişi olarak açıkladı.

Ancak aradan geçen sürede ilişiği kesilen öğrenci sayısının Ekim 2013 itibarıyla 200 bine yaklaştığı öne sürüldü. 25 Şubat 2011’den bu yana üniversitelerden ilişiği kesilen lisans ve yüksek lisans öğrencilerin ilişik kesme nedenleri arasında maddi yetersizlik, ailevi ve sağlık sorunları yer aldı.

İlk mesaj Meclis’ten

2011’deki affın 2012 ve 2013’te mağdur olanları kapsamaması nedeniyle Meclis’in yeni af yasası üzerinde çalışmaya başladığı öğrenildi. Af bekleyen öğrencilere ilk mesaj Işık’tan geldi. Işık, “Bir hukuk fakültesi öğrencisi twitter’dan bana harcını yatıramadığını ve ailevi sorunları olduğunu, bu nedenle üniversiteyle ilişiğinin kesildiğini yazdı. Çok üzüldüm, etkilendim. ‘Tek yolum var okumak’ diyordu mesajında... Öğrencilere af niteliğinde yapılacak bir düzenlemenin YÖK, Milli Eğitim Bakanlığı ve Ak Parti ayağı var. Bu yönde gelen tüm talepleri değerlendiriyoruz” dedi.

Meclis, YÖK’ün yanıtını bekleyecek

Işık, af bekleyen öğrencilerin mesajları üzerine twitter hesabına ise, “Mesajınızı aldım. Meclis açılınca bu konuda bir çalışma yapalım. İnşallah hayırlı sonuç alırız” diye yazdı. CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç’un twitter’daki, “Öğrenci affı konusunda Komisyon Başkanı ile görüştüm. YÖK’ten gelecek yazıyı beklediklerini aktardı” mesajı ise dikkati çekti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “uygun” görüşüyle “öğrenci affı” MEB tarafından kanun tasarısı olarak veya Ak Parti’nin hazırlayacağı kanun teklifi ile Meclis gündemine getirilebilecek.

Güncel haberler

En Çok Aranan Haberler