HABER

112 Acil Servisi çağ atladı

Türkiye'de en ileri sisteme sahip acil ambulans komuta merkezi olan Ankara İl Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Sağlık Hizmetleri Komuta Kontrol Merkezi, kapasite artırımına gidilerek ve teknolojik alt yapısı güçlendirilerek yeni yerinde hizmet verecek.

2003 yılından beri Çamlıca Mahallesi'nde faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk dijital komuta merkezi, 1.5 yıl süren bir hazırlığın ardından 2 Mart tarihinden itibaren Ostim'deki yeni yerinde çalışmalarını sürdürecek.

112'den Sorumlu Ankara İl Sağlık Müdür Yardımcısı Altuğ Aysün, 5 olan çağrı karşılayıcı sayısını 7'ye, 2 olan danışman hekim sayısını da 3'e çıkardıklarını, devre dışı kalması ihtimaline karşı yedek bir sistem de oluşturduklarını ifade etti.

Aysün, ambulanslarla ilgili "nakil" ve "acil" olarak iki ayrı düzenlemeye gidildiğini de belirtti. Yeni uygulamayla Ankara sınırları içindeki 35 devlet hastanesindeki 52 ambulansın merkezin çatısı altına alınacağını söyleyen Aysün, bir hastaneden hasta nakli gerektiğinde bunun merkez tarafından yönlendirileceğini söyledi. Aysün, Merkez'de hastane entegrasyon modülünün de aktif hale getirileceğini belirtti.

Bu sistemle Ankara içindeki bütün devlet hastanelerinin doluluk oranları, yatak durumları, yanık üniteleri ve yoğun bakım ünitelerinin yatak durumlarının takip altına alınacağını belirten Aysün, "Böylece ambulanslarımızın taşıyacakları hastalar için uygun hastane seçimi merkezden yapılarak zaman tasarrufu sağlanacak ve hastalarımızın hastane hastane gezmelerinin önüne geçilecek" dedi.

Aysün, bu sistemle önümüzdeki aydan itibaren bütün devlet hastanelerinin merkezden takip edilebilir hale geleceğini bildirdi.

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Sağlık Hizmetleri Komuta Kontrol Merkezi, 35 aktif ambulans istasyonuna sahip. Bunların 22'si metropolde, diğeri ise 40-50'şer kilometre
aralıklarla karayolları üzerinde bulunuyor. Aysün, ambulansların karayolları üzerinde konuşlandırılma gerekçesini, Türkiye'deki ölümlü trafik kazalarının yüzde 15'inin Ankara yakınındaki karayolları üzerinde meydana gelmesi olarak açıkladı.

Aysün'ün verdiği bilgiye göre, geçen yıl Başkent'te 112 acil ekipleri 47 bin 739 vakaya müdahale etti. Aynı yıl içinde bir vakaya ulaşma süresi, 7.4 dakika.

Günde 35-36 bin çağrının geldiği birimde bütün görüşmeler DVD ortamına kaydedilirken, bir ambulansın istasyondan ayrılıp vakaya, ardından da hastaneye ulaştığı zaman birimi veri olarak saklanıyor.

En Çok Aranan Haberler