Kötü gün dostları 112 acil servis çalışanlarına stres ve kriz yönetimi eğitimi verilecek. Kimi yeni aldığı telefonunu denemek için arıyor kimi sohbet etmek kimi ise hakaret etmek için arıyor. Tüm bunların yanında bir de gerçekten yardıma ihtiyaç duyan hasta yakınlarının feryadı eklenince 112 çalışanlarının psikolojisi altüst oluyor. Konya’da göreve yeni başlayan 112 çalışanlarına öfke kontrolü, stresle mücadele, ses analizi ve kriz yönetimi gibi konularda uzmanlar tarafından eğitim veriliyor.
Kaza, sel, deprem gibi can yakan tüm olaylarda kurtarıcıdır onlar. En acil durumlarda yardım ekiplerini telefon ve telsizle yönlendiren komuta kontrol merkezi çalışanlarının hayatları ise daha da zor. 24 saat boyunca telefon başında yardım taleplerine cevap veren, bazen anne, bazen ağabey, bazen abla şefkatiyle yaklaşan 112 komuta kontrol merkezi çalışanlarının görev başında yaşadıkları ise filmlere konu olacak cinsten. Bazen ağır küfür ve hakaretlerle, bazen en acı çığlıklarla karşılaşan acil servis çalışanlarının psikolojilerini koruyabilmek için göreve başlamadan hemen önce eğitime alınıyorlar. Özellikle mesleğe yeni başlayanların ruh ve beden sağlığı olumsuz olarak etkileniyor. Konya İl Sağlık Müdürlüğü, 112 Acil Yardım Merkezi’ne yeni atanan 18 personeli stres ve kriz yönetimi, öfke kontrolü gibi konularda eğitime aldı.
Sağlık Bakanlığı’nın geçen yıl başlattığı bir çalışmayla Türkiye genelindeki 112 çalışanı eğiticilerine Ankara'da Devlet Tiyatrosu sanatçısı Çetin Azer Aras tarafından güven veren ses tonuna sahip olma, öfkeyi kontrol etme, stresle mücadele, kriz yönetimi gibi konularda ders verilmişti. 112 çalışanları, Konya Hekimevi’nde uzmanlar Şaha Çimen Göksu, Ferya Lök ve Nuray Korkmaz’dan, artükilasyon, ses, nefes çalışması, kas gevşetme, mesleki rol gelişimi, krizle başa çıkabilme konularında eğitim alıyorlar.
112 çalışanlarının telefon ihbarıyla hayat kurtardığını dile getiren eğitimci Şaha Çimen Göksu, saniyelerle yarıştıklarının altını çizdi. İnsan hayatının önemine işaret eden Göksu, göreve yeni başlayan 112 çalışanlarının aldığı bu eğitimin meslek hayatları boyunca lazım olacağının altını çizdi. Eğitmen Göksu, “Dünyanın hiçbir yerinde 112 çalışanları gibi telefonun öbür ucundaki ses ve nefese göre hayat kurtaran, insanlara yardım eli uzatmaya çalışan bir meslek dalı daha yok. Bu yüzden komuta kontrol merkezindeki arkadaşlarımızın olaylar karşısındaki tecrübesi, davranışı ve yardım talebinde bulunanlara vereceği cevaplar çok önemli. Biz bu eğitimlerde bunu öğretmeye çalışıyoruz. Sağlık Bakanlığımız bu konuda bizleri ciddi bir eğitimden geçirdi. Şimdi bu bilgileri biz yeni başlayan arkadaşlarımıza aktarıyoruz. Sabah ilk olarak 2 saatlik bir egzersiz, spor, kas açma-gevşetme hareketleri yapıyoruz. Ardından rol model gelişimi anlatımının yanı sıra gelen vaka ihbarlarına nasıl cevap verileceğini uygulamalı olarak göstermeye çalışıyoruz ” dedi.
Günlük 112’ye yüzlerce asılsız ihbar geldiğine dikkat çeken Ferya Lök ise gerçek vaka ihbarı ile asılsız ihbarı ayırt etmenin bu eğitimlerle daha da kolaylaşacağını anlattı. Ferya Lök, gelen bazı telefonların çalışanların tüm moral ve motivasyonunu bozduğunu dile getirerek şunları kaydetti: "Komuta merkezimize gerçek vakaların dışında yüzlerce asılsız ihbar geliyor. Mecburen hepsine bakmak durumundayız. Zaman zaman hakarete ve küfre varan sözler işitiyoruz. Yeni başlayan arkadaşlarımızın hem gerçek vakayı ayırt edebilmeleri hem de acil durumlarda telefondaki kişiye karşı nasıl davranmaları gerektiğiyle ilgili eğitimler veriyoruz. Bu eğitimlerin ardından çok daha rahat müdahale edebilecekler. Eğitimlerimiz bir hafta sürecek." Ferya Lök, asılsız ihbarların gerçekten yardıma ihtiyaç duyanları mağdur edebileceği uyarısında bulundu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz