HABER

112 de AB'ye uyum sağladı

ANKARA (İHA) - Türkiye'de yıllardır büyük eleştirilen 112 acil servis hizmetleri nihayet Avrupa standartlarına ulaştı.

Sağlık Bakanlığı'nın Avrupa Birliği'ne (AB) uyum çalışmaları kapsamında gerçekleştirdiği çalışmalarla, Türkiye genelinde 112 merkezinin bulunduğu yerlerde vakaya ulaşma süresi 10 dakikaya indi. Bakanlık 2006 yılı için 2 hedef koydu, Türkiye'de 112 istasyonu olmayan ilçe bırakmamak ve vakaya ulaşma süresini 6.5 dakikaya indirmek.

Sağlık Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, 81 ilde 2002 yılında 481 istasyon ve 617 ambulans, 2003 yılında 494 istasyon ve 949 ambulans, 2004 yılında 890 istasyon ve 1033 ambulans hizmet verirken, 2005 yılında istasyon sayısı 971'e ambulans sayısı ise bin 328'e yükseldi. 2003 yılı başında Türkiye genelinde faal olan 481 adet acil yardım istasyonuyla istasyon başına ortalama 140 bin kişi düşerken, bugün bir istasyon ortalama 70 bin kişiye hizmet veriyor. Gelişmiş ülkelerde bu sayı ortalama 50 bin olarak planlanıyor. Dünya standartlarına göre vakaya 10 dakikanın altında bir sürede ulaşılması gerekiyor. Türkiye'de bir çok bölgede bu standardı yakalayan Sağlık Bakanlığı, süreyi ülke genelinde 6.5 dakikaya indirmeyi hedefliyor. Ancak vakaya ulaşma süresi özellikle kırsal kesimlerde 20 dakikaya kadar uzuyor.

Sağlık Bakanlığı, 2006 yılında tüm ülke genelinde tüm ilçelere faal 112 istasyonu kurmayı ve istasyon sayısını bin 259'a çıkarmayı hedefliyor. Bakanlık, hizmetin ülke genelinde aynı standartta sunulması ve işleyişe ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla bazı mevzuat çalışmaları yaptı. Trafik kazalarında meydana gelen yaralanmalarda bilinçli bir ilkyardımla ölümlerin yüzde 15'i, süratli ve bilgili bir acil sağlık yardımıyla yüzde 25'i önlenebiliyor. Türkiye'de acil sağlık hizmetlerine günün 24 saati 112 ücretsiz telefon numarası çevrilerek ulaşılabiliyor. Acil olduğuna karar verilen başvurularda belirtilen adrese en yakın istasyondan tam donanımlı ambulans görevlendiriliyor. İçerisinde doktor bulunan profesyonel bir ekiple olay yerine ulaşan 112 ekibi, hasta ya da yaralıya gerekli müdahaleyi yapıyor ve ihtiyaç duyulduğunda en yakın hastaneye naklediyor. Gelişmiş ülkelerin günümüzden yaklaşık yüzyıl öncesinden başlattığı acil sağlık hizmetleri konusundaki çalışmaları, Türkiye'de çok genç ve yeni gelişmekte olan bir hizmet olarak görülüyor. Olağanüstü durumlarda yapılması gereken acil yardım hizmetlerini ülke genelinde planlama, organize etme ve uygulama amacıyla Sağlık Bakanlığı bünyesinde ilk Yardım ve Acil Sağlık Hizmetleri, ilk kez 1994 yılında başlatıldı. Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde başlatılan 112 Acil Sağlık Hizmetlerinin kuruluş amacı; acil hastalık ve yaralanma hallerinde en kısa sürede bir sağlık ekibiyle birlikte olay yerine ulaşmak, yerinde ilk müdahaleyi yapmak ve gerekiyorsa en kısa sürede ihtiyacı olan sağlık yardımını alabileceği bir merkeze ulaştırmak. Çağdaş anlamda acil sağlık hizmeti "ihtiyaç duyanlara yerinde ve zamanında, eğitimli ve donanımlı bir ekiple müdahale edilmesi" anlamına geliyor.

Bu amaçla Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri bünyesinde 1994 yılında kurulan şube müdürlüğü 1997 yılında Acil Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı'na dönüştürüldü. Böylece ülke genelinde vatandaşların herhangi bir hastalık veya yaralanma halinde, günün 24 saatinde ulaşabileceği bir merkez kurulması ve kendisine en kısa sürede ulaştırılacak acil sağlık yardımını alabilmesi amacıyla acil yardım istasyonlarının kurulması çalışmalarına başladı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler