KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

12-18 Ay Aralığında Bebeklerde Uyku

Bebekler için uyku çok önemlidir. Çocuklar uyurken zihinlerinin uyanıkken çalışmayan bölgeleri de çalışır ve bedenen dinlenirler.

12-18 Ay Aralığında Bebeklerde Uyku

Ayrıca onların uyku düzeninin bizimkinden çok daha farklı olduğunu unutmamak gerekir. Bebekler büyümeye ve gelişmeye başladıkça ihtiyaç duydukları uyku zamanla yavaş yavaş azalır. Biz uykuya daldığımızda genellikle derin uykuya geçtiğimizde rahatlıyoruz ve uykumuzu aldığımızı düşünüyoruz fakat bebekler her zaman hafif bir uykuda uyuyorlar ve aslında hiç bir zaman tam anlamıyla uykularını alamıyorlar. Bunun nedeni ise herhangi bir ihtiyaçları olduğunda uyanmaları ve ebeveynlerine bunu belli etmeleri gerektiğindendir. Yani bebeğiniz aslında uzun süreli uykularının arasında çok kısa süreler derin uykuya geçer. Bunun için bebekler sık sık uyanır ve tam anlamıyla bizim gibi bir uyku çekemezler. Bu hafif uykusundan derin uykuya daldığı anlarda ufak ufak hareket etmeye ve gözlerinin göz kapağının içinde hareket ettiğini fark edebilirsiniz. Eğer bu döngü sırasında uyanacağı anda çocuğunuzu sallayarak ya da müdahale ederek tekrar uyumaya zorlarsanız, daha sonrasında uykuya dalmak için hep bu dışarıdan aldığı etkiye ihtiyaç duyacaktır. Mümkün olduğunca onun uykusuna karışmamanız önemlidir. Böylelikle kendi uykuya dalıp, kendi uyanabilecektir. Ayrıca bebeklerin çok kalabalık ve gürültü ortamlarda uyuyabildiğini görürsünüz. Eğer uykusu varsa o zaten uyuyacaktır. Siz bebeğinizi uykuya zorlamamalısınız. Bebeğinizi sallayarak ya da başka şekillerde uyutmaya çalışmak onun için zararlıdır. Çocuğu sadece sersemleterek uykuya dalmaya zorlamış olursunuz. Fakat çocuğunuz uykusunun geldiğini ve ne zaman uyuması gerektiğinin farkındadır ve sizin onu zorlamanız kendi uykuya dalacağı zamanı değiştirmenize neden olacaktır.

Bu dönemde tabi ki bazı problem ortaya çıkabilir. Gündüz uyumak istememesi ya da gece daha geç yatmak istemesi gibi sorunlar ortaya çıkmaya başladıysa bunlar çocuğunuzun daha az uykuya ihtiyacı olduğunun belirtileridir. 12-18 aylık dönemde çocuklar için 11 saat gece uykusu ile beraber toplamda 13- 14 saat uykuya ihtiyacı vardır. Önceki aylarda gece uykusunun yanında iki gündüz uykusu çocuğunuzun gelişimi için gerekliydi fakat 12. aydan itibaren gündüz uykularını bire indirmek mantıklı bir karar olacaktır. Eğer çocuğunuz gündüz uykusundan erken uyanmaya ya da hiç uyumamaya başladıysa bu gündüz uykusunu bire indirmek için iyi bir zamandır. Bunun etkisiyle gece uykuya dalması kolaylaşacaktır. Ayrıca gün içerisinde enerjisini atması gece uykularında daha huzurlu ve rahat uyuması anlamına gelir. Bir diğer önemli nokta planlı olmaktır. Günlük rutini belirlerseniz çocuğunuz bu sürece alışıp benimsedikten sonra kendiliğinden uykuya rahatlıkla dalacak ve daha az problemli bir düzeni olacaktır. Günlük düzeninizi saat saat belirlemeniz biyolojik saati için faydalıdır. Uyku öncesinde de bir rutin belirmemek uykuya dalma süresini düşürebilir. Eğer uyku öncesi rahatlatıcı etkinlikler yapmaya özen gösterirseniz çocuğunuzun daha kolay uykuya daldığını fark edebilirsiniz. Uyku saatinden hemen önce fazla hareketli ve heyecanlı aktivilere girmek onun uykuya dalmasını zorlaştırabilir. Onu kendi kendine uyuması için teşvik etmeniz de büyük önem arz eder. Çünkü gece uyandığında huysuzlanmadan tekrar uykuya dalması ya da kendi kendini sakinleştirmesi hem sizin hem de onun için faydalıdır.

En Çok Aranan Haberler