KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

12. Ayda Bebek Beslenmesi

Bebeğinize henüz küçük yaşlardayken iyi bir yeme alışkanlığı kazandırmanız ileride beslenme ile ilgili problemler yaşamaması için önem arz eder.

12. Ayda Bebek Beslenmesi

Bu konuda en çok dikkat edilmesi gereken nokta çocuğunuzu isteği dışında yemek yemeye zorlamaktır. Ebeveynler genellikle bebek fazlasıyla yemek yese bile yeterli beslenemediği yönünde bir duyguya kapılırlar. 12. aydan itibaren bebeğinizin kilo almasının yavaşlaması normaldir. Sizin onun iyiliği için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri ona besleyici ve doğal şeyler yedirmektir. Koruyucu içeren, doğal olmayan hazır yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Her öğünü taze hazırlanmalıdır.

Gereksiz kalori içeren ve hiçbir besin değeri bulunmayan abur cubur tarzı besinlerden katiyen uzak durulmalıdır. Çocuğunuzun midesinin sizinkinden çok daha küçük bir kapasitesi vardır. Bu nedenle her lokmasının ona faydalı olduğuna emin olmalısınız.

Bebeğiniz normal kilonun üzerine çıkmaya başladıysa çözüm ona diyet yaptırmak değildir. Besinlerinin kalitesi, doğallığı ve besin değeri ile ilgilidir. Daha sağlıklı besinler yedirmeyi denemelisiniz. Meyve, sebze ve tahıl ürünlerinin hem kalorisi düşüktür hem de besleyicidir. Önemli bir nokta da şekerdir. Bebeğinizi her şekilde şekerden uzak tutmalısınız. Gereksiz kalori içerir, doygunluk hissi yaratır ve diş çürüklerine sebebiyet verir. Küçük yaşlarda çocuğu şekerden uzak tutmak, onun ileride edineceği beslenme alışkanlıklarını da iyi yönde etkileyecektir. Bebeğinizin bağışıklık sisteminin henüz yeterince gelişmemiş olduğunu unutmayın. Verdiğiniz her besinin sağlıklı olduğuna emin olmalısınız. Tarım ilaçları kullanılmış ya da genetiği değiştirilmiş ürünler onun sağlığını tehlikeye atar. Her besini iyice yıkamaya özen görmelisiniz. Besin değeri yüksek yiyeceklerin bu değerlerini kaybetmemesi adına çok pişirilmesi önerilmez. Ayrıca besinleri taze olarak tüketmek de bir o kadar önemlidir.

Çocuğunuzun peşinden koşturarak yemek yemeye zorlamak yerine onu da sizinle birlikte kendi mama sandalyesinde oturmaya ve beraber yemek yemeye alıştırabilirsiniz. Böylece düzenli bir sofra alışkanlığı kazanabilir ve bunu sürdürebilir. 12. Aydan itibaren kendi yediğiniz yemeklerden ona da tattırmanız faydalı olacaktır. Her yemeğin tadını bilmeden sevip sevmediğine karar veremeyeceği için her şeyi biraz olsun tatması önemlidir. Ayrıca artık çocuğunuzun sizin yediğiniz yiyeceklerden istemeye başlayabilir. Bu nedenle onunla aynı sofrada oturarak örnek oluşturup, siz ne yiyorsanız onun da midesine uygun olduğu sürece yemesi gerekir. Bir diğer önemli nokta çocuğunuz ilerleyen aylarda kaşık – çatal kullanmaya başlayacak olsa da şimdiden ona yemek yemeyi öğretmektir. Önüne, elleri ile yiyebileceği yemekler koyarsanız tadına bakmaktan çekinmeyecektir. Kendi yemek yemesi ona özgüven kazandıracak ve başarı hissi aşılayacaktır. Çocuğunuzu yemek yemeye zorladığınızda bu onu huysuz bir ruh haline sokabilir. Bu konuyu kafasında algılayabildiği kadarıyla önemli bir konu olarak düşünmeye başlar ve inat edebilir.

Sağlıklı bir beslenme her besin grubundan besinlerin tüketilmesine dayanır. Çocuğunuzun bu sağlıklı beslenme sistemi içerisinde, tek tip yemeklere alışmadan karnını doyurmasını istiyorsanız sofra alışkanlığı ve yemek yemesine izin vermek önemli iki unsurdur.

En Çok Aranan Haberler