KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

12. Ayda Bebeklerde Uyku

Bebeğinizin büyümesini ve gelişmesini izlemek hayatta deneyimleyeceğiniz en güzel tecrübelerden biri olabilir.

12. Ayda Bebeklerde Uyku

Bu deneyimi en güzel şekilde yaşayabilmek ve çocuğunuzun gelişimine destek olabilmeniz için bazı konuları belli bir düzene oturtmak faydalı olacaktır. Bunlardan en önemlisi tabi ki uyku düzenidir. Ebeveynleri belki de en çok zorlayan konulardan biri olan uyku düzenini oturtmak için öncelikle bebeklerin uykularının yetişkinlere göre farklı olduğunu anlamanız ve konu hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.

12 AYLIK BEBEKLERDE GECE UYKUSU

Yeni doğdukları süreden itibaren ilerleyen günlerde bebeklerin uyku ihtiyacı azalır. Yetişkin bireyler için 8 saat uyku yeterliyken yeni doğan bebeklerin günde en az 14- 16 civarı uyumaları gerekir. Yeni doğan bebeklerde 2-3 saatte bir beslenme için uyanma gereksinimi olmasına rağmen yaş ilerledikçe bu süre uzar. 12 aylık bebeklerde yeterli uyku miktarı günde 10 – 13 saat kadardır. Bu uyku gece gündüz arasında bölüştürülür. Gündüz öğlen ve öğleden sonra olmak üzere 2 kere uyku 12. ay civarında tek gündüz uykusuna düşürülebilir. Gündüz uykusunu günde bire düşürmek zorlu bir süreç olabilir. Bebeğiniz, iki gündüz uykusundan birinde erkenden uyanıyor ve huzursuzlanıyor, ağlıyorsa artık o uykuya ihtiyaç duymadığı anlamına gelmektedir. Gündüz uykusunu teke düşürdüğünüzde çocuğunuz hala ihtiyaç duyuyorsa, gece uykusuna daha erken yatırmayı deneyebilirsiniz.

12 AYLIK BEBEKLERDE GÜNDÜZ UYKUSU

Bir diğer önemli nokta ise gündüzleri çocuğunuzun enerjisini yeteri kadar harcayabilmesidir. Eğer günlük besinini yeterli miktarda tüketir fakat bu besinlerden aldığı enerjiyi harcayamazsa gece uykusuna dalması zor olabilir. Bu nedenle çocuğunuzun hareket etmesine ve yorulmasına izin vermelisiniz. Hareket miktarı göz önünde bulundurularak beslenen çocuklar hem daha rahat bir gece uykusu uyur hem de daha sağlıklı olurlar. Diş çıkarma sürecinde uykuda problemler yaşanabilir. Uyku düzenin bozulmasına neden olabilecek diş çıkarma süreci sonrasında sizin yardımınızla çocuğunuz tekrar eski düzenine kavuşabilir. Böyle dönemlerde dikkatli olunmalıdır. Uyku düzeni için önce bu sürecin son bulmasını beklemek mantıklı olacaktır.

Ayrıca uyku öncesinde bebeğiniz rahat uykuya dalabilmesi için sakin ve huzurlu olması gerekir. Televizyon karşısında oturmak ya da çok hareketli oyunlar oynamak zihnini karıştırabilir. Uyku saatinden önce yapılan aktivitelerin daha sakin içerikli olmasına dikkat edilmelidir. Henüz kitap okuma ya da hikaye dinleme yaşına gelmediği için belki beraber bir kitabın resimlerine bakabilirsiniz ya da sakin ninniler söyleyebilirsiniz. Fakat bebeğin uyuması için onu sallamak kesinlikle uygulanmaması gereken bir yöntemdir. Bebeğin sersemlemesine neden olur ve uykuya dalma sürecini zorlaştırır. Daha sonrasında her uykuya dalması gerektiğinde buna ihtiyaç duyabilir. Uyku aralarında uyandığında ise kendi kendine sakinleşmesine izin vermelisiniz. Böylece hem daha rahat uykuya dalacak hem de her seferinde size ihtiyaç duymayacaktır. Eğer hala siz yanınızdan uzaklaştığında ağlamaya ve huysuzlanmaya başlıyorsa yavaş yavaş bu problemleri geride bırakmanız gerekmektedir. Ufak adımlarla bu süreci sağlıklı bir şekilde halledebilirsiniz.

En Çok Aranan Haberler