HABER

12 Eylül mağduru öğretmenler için teklif

Orhan Düzgün, 12 Eylül 1980 döneminde resen emekliye sevk edilen öğretmenler ile vefat etmiş olmaları halinde hak sahiplerine emsalleriyle aynı emeklilik haklarına kavuşması için teklif verdi.

ANKARA (ANKA) - CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün, 12 Eylül 1980 döneminde resen emekliye sevk edilen öğretmenler ile vefat etmiş olmaları halinde hak sahiplerine emsalleriyle aynı emeklilik haklarına kavuşması için teklif verdi.

CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün, TBMM Başkanlığı’na, Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi verdi. Teklif, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa bir geçici madde eklenmesini öngörüyor.

-60 GÜN İÇİNDE MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAŞVURACAKLAR-

Teklife göre, 12 Eylül 1980 darbe döneminde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak görev yapmakta iken Milli Güvenlik Konseyi kararları ile resen emekliye sevk edilen öğretmenler ile vefat etmiş olmaları halinde hak sahipleri, kanunun yayımı tarihinden itibaren altmış gün içinde Milli Eğitim Bakanlığına başvuracak.

-HAKLARI İADE EDİLECEK-

Milli Eğitim Bakanı, başvurunun kabulüne veya reddine en geç altı ay içinde karar verecek. Milli Eğitim Bakanı, bu konuda değerlendirmeler yapmak üzere komisyonlar kurabilecek. Hak sahipliğinin tespiti halinde kişiler yaş haddini doldurduğu tarihe kadar Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında çalışmış sayılacak ve buna ilişkin sigorta primleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ödenecek, emsalleriyle aynı emeklilik haklarına kavuşturularak hakları aynen iade edilecek.

-GENEL GEREKÇE-

Teklifin gerekçesinde, yargı denetimine kapalı idari işlemlerin yol açtığı mağduriyetlerin telafisinin amaçlandığı belirtilerek, şöyle denildi:

“Hukuk devletinin en önemli ilkesi yürütmenin bütün eylem ve işlemlerinin yargı denetimine tabii olmasıdır.12 Eylül 1980 darbesiyle başlayan dönemde anayasa ilga edilmiş Türkiye Büyük Millet Meclisi kapatılmış demokratik siyasi hayat kesintiye uğratılmıştır söz konusu dönemde anayasa yerine milli iradeyi silah zoruyla ele geçiren bir cuntanın dikte ettiği 2324 sayılı Anayasa Düzeni Hakkındaki Kanun yürürlüğe konmuştur. Bu kanunun 4.maddesi ile Bakanlar Kurulunun üçlü kararnamelere karşı yargı yolu kapatılmıştır aynı dönemde yine milli iradeyi ele geçiren heyetin yürürlüğe soktuğu 2559 sayılı kanun çerçevesinden çok sayıda kamu görevlisinin işine son verilmiştir ancak mağdur kamu personeli 2324 sayılı kanun yürürlükten kalktıktan sonrada etkin başvuru ve adil yargılanma haklarını kullanamamışlardır ve mağduriyet bugüne kadar devam etmiştir. Mağduriyetin giderilmesi amacıyla tek tek bireylerin açtıkları davalar Anayasa Mahkemesine kadar uzanmıştır. Demokratik bir iradenin vatandaşların mağduriyetini böyle uzun bir sürece gerek bırakmayacak şekilde telafi etmesi vatandaşların hukuk devletine olan inancını pekiştirecektir. Bu kanunla yargı denetimine kapalı idari işlemlerin yol açılmış mağduriyetlerin telafisi amaçlanmaktadır.”(ANKA)

En Çok Aranan Haberler